KLAR TALE FRA ARE: Leder i NTL DSB; Are Strand, leverte krystallklart under landsstyremøtets debatt om høsten valg og regelrett slaktet Erna Solbergs regjering i sitt innlegg. Spesielt reformene får på pukkelen.
Katharina Dale Håkonsen
Stortingsvalget 2021
Krystallklart fra landsstyret i NTL: – Erna må gå
Norge trenger en ny regjering og en ny kurs for landet etter åtte år med Høyre i førersetet. Det mener tillitsvalgt Are Strand og resten av NTL-landsstyret.
baj@lomedia.no
– Kommunereformen fremstår som en vits. Fylkesreformen er helt på trynet. Toget er dyrere og dårligere som privat, og Posten er slaktet og kommer nå annenhver dag. Nærpolitiet er helt fjernt for det er jo ikke politi i gatene lenger. Det mindre demokrati med en mindretallsregjering som viser forakt for Stortinget og sleper beina etter seg når de får beskjed fra Stortinget om å gjøre noe annerledes.
Ordene tilhører leder for NTL DSB, Are Strand, som under landsstyrets debatt om høstens stortingsvalg leverte klarest tale av samtlige.
Strand fastslo også at beredskapen i Norge er svekket systematisk de siste 30 årene, men kraftigst i løpet av de åtte årene med Solbergs regjeringer.
Kutter beredskap
– Selv under pandemien kuttes det i Sivilforsvaret. Nå må vi evne å lære av våre feil og snu utviklingen. Beredskap handler om å være rusta for det uventede og ha ekstra kapasitet for det vi normalt ikke utsettes for, sa Strand.
Strand viste også til at regjeringen en rekke ganger de siste åtte årene har vist en lunken holdning til åpenhet og innsyn:
– Det er hemmelighold og apper for å unngå innsyn i hva de snakker om. Syke har ikke råd til medisiner for egenandelstaket er hevet kraftig. Fattige barn får ikke briller. Vi har en utstøting fra arbeidslivet og fattige skyves systematisk ut i uføretrygd som nesten ligger på fattigdomsgrensen. Man må ha advokat for å vinne fram overfor Nav og byråkratiet, og det er kun de ressurssterke som vinner fram og får gjennomslag for rettighetene sine, samtidig har lederlønningene eksplodert, fastslo Strand.
Les også: Regjeringens hjemmekontor-forskrift er for svak, mener NTL: – Ansatte må ikke bli presset til å jobbe hjemmefra
– Kan vi stole på dem?
Bjørn Ove Hersdal, leder i NTL Skatt Vest, roste Strands innlegg og mente han beskrev situasjonen helt perfekt. Selv lurte Hersdal på hvilken garanti man i NTL har for at en ny rødgrønn regjering vil levere varene, og spurte rett ut:
– Kan vi stole på dem?
(artikkelen fortsetter under bildet)
ET SPØRSMÅL OM TILLIT: Kan vi stole på Støre og de rødgrønne, undret Bjørn Ove Hersdal (t.v.), og begrunnet spørsmålet med erfaringene fra forrige gang de rødgrønne styrte. – Vi har levd med to Stoltenberg-regjeringer som tok makt og tok det mer til høyre. For de vet de ikke kan vinne uten fagbevegelsens støtte, fastslo Hersdal (t.v.), her fra LO Stat-samling i 2019 med besøk fra Aps statsministerkandidat Støre.
Arash Nejad/nyebilder.no
Her støttet han seg på erfaringene med den forrige rødgrønne regjeringen mange beskriver som like blå og like privatiseringskåt som den nåværende:
– Vi har levd med to Stoltenberg-regjeringer som tok makt og tok det mer til høyre. For de vet de ikke kan vinne uten fagbevegelsens støtte, fastslo Hersdal.
Dyre skattelettelser
Til landsstyremøtet var nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik og SV-leder Audun Lysbakken invitert til å holde appeller.
– I dag er det 95 dager igjen til valgdagen. Det er 95 dager der regjeringen hver eneste dag gir 29 millioner kroner i skattekutt til de 10 prosent rikeste i landet. Det tilsvarer ansettelsen av 13.000 lærer eller 54.000 barnehageplasser hvert eneste år, forklarte Tajik.
(artikkelen fortsetter under bildet)
NOK ER NOK: – Nå er det vanlige folks tur. Dette valget handler om deg, familien din, naboen din, arbeidshverdagen din, lommeboka din, og de fellesskapene du er en del av. For vi kan ikke fortsette å kaste penger etter kakser, samtidig som det finne barn på skolen som ikke lærer det de skal og arbeidsledige som bare trenger litt hjelp til å komme tilbake, konstaterte Hadia Tajik i sitt innlegg til NTLs landsstyremøte. (arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
– Den største politiske løgnen jeg vet om er at de politiske partiene er så like at man ikke ser forskjell. Det er feil. Det er det Høyre vil at du skal tro. Det er store forskjeller. I hvem vi setter først. Hva slags samfunn vi vil ha. Hva slags Norge vi ønsker å forme, spurte Tajik.
Her har Arbeiderpartiet krystallklare svar, mener nestlederen. Nå har de mest pengesterke av oss fått nok.
– Nå er det vanlige folks tur. Dette valget handler om deg, familien din, naboen din, arbeidshverdagen din, lommeboka din, og de fellesskapene du er en del av. For vi kan ikke fortsette å kaste penger etter kakser, samtidig som det finne barn på skolen som ikke lærer det de skal og arbeidsledige som bare trenger litt hjelp til å komme tilbake, konstaterte Tajik.
Les også: UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo
Arbeiderpartiet ønsker å gjennomføre en tillitsreform i offentlig sektor slik at offentlige ansatte skal få tid og tillit til å utføre jobben de er satt til. Dette skal gjøres blant annet ved å styrke trepartssamarbeidet og redusere bruken av markedsmekanismer som bestiller – utfører-modeller, outsourcing, internfakturering, konkurranseutsetting, privatisering og markedsbasert finansiering av velferdstilbudet.
– Det blir ikke lett å gjennomføre tillitsreformen, men det er helt nødvendig, fastslo nestlederen videre.
– Rettferdighet
Ifølge SV-leder Audun Lysbakken vil høstens valg handle om rettferdighet, et rettferdig Norge og et rettferdig grønt skifte.
– Pandemien har vist oss hvor stor ulikhet det har blitt i landet vårt. Den har rammet veldig ulikt. Det har gått så det griner på toppen av samfunnet. Det er skapt nye formuer på børsen, påpekte Lysbakken.
(artikkelen fortsetter under bildet)
ET RETTFERDIG VALG: – Vi må rette opp de usosiale kuttene som har rammet mange av dem som har minst: Uføre forsørgere, de på arbeidsavklaringspenger, barn med briller, folk som er syke. Listen er lang over dem som har vært med på finansiere skattefesten for de rike, konstaterte Audun Lysbakken. (arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
– Det har vært godt år for dem som passer på penger, men krevende for dem som passer på andre ting som er viktig i samfunnet, blant annet barn og fellesskapet. Det har vært krevende for dem som har kjent på arbeidsløsheten, for eksempel innen reiseliv, hotell og restaurant, og mange, også dere i NTL, har kjent på å få ekstra arbeidsoppgaver, sa Lysbakken.
Ifølge SV-lederen har mangelen av en rettferdig krisepolitikk bidratt til at koronapandemien ble en forskjellskrise:
– Og det er helt avgjørende at vi får en rettferdig gjenreisning, fastslår Lysbakken, og fortsatte:
– Jeg har et håp om dette kan bli vendepunktet. At vi i fremtiden kan si at da snudde det. Etter mange års utvikling mot økte forskjeller og mange års utvikling mot mer markedsmakt. Det er en drøm jeg vet jeg deler med mange. Det er fullt mulig å få forskjellene ned, og føre en politikk for de mange og ikke for de få på toppen. Hvis vi tørr å føre en tøff politikk for rettferdighet, sa Lysbakken.
Ifølge Lysbakken handler det om å rigge om skattesystemet og skattlegge de aller rikeste tøffere, og heller satse på velferdsstaten og de som har blitt straffet hardest under dagens regjering.
– Vi må rette opp de usosiale kuttene som har rammet mange av dem som har minst: Uføre forsørgere, de på arbeidsavklaringspenger, barn med briller, folk som er syke. Listen er lang over dem som har vært med på finansiere skattefesten for de rike, konstaterte Audun Lysbakken.
Lysbakken ønsker blant annet å ta jernbanen tilbake i statlig eie, gå bort fra tanken om marked og butikk i offentlig sektor, få en tannhelsereform, samt styrke ansattes rettigheter og arbeidsmiljøloven.
– Vi må få en ny utbygging av velferdsstaten. Vi må flytte fokus fra økt rikdom for de få til velferd for de mange, fastslo Lysbakken.
– Er det kun valgflesk?
1. nestleder i NTL, Fredrik Oftebro, mente både Hadia Tajik og Audun Lysbakken hadde gode innlegg som ga han optimisme for fremtiden.
– Det sier meg at vi har politikere som forstår budskapet vi prøver å formidle om hva vi har behov for av endringer i offentlig sektor, i velferden og av styring og tillit. Det gjør at man nesten blir litt optimistisk i forhold til hva som er mulig å få til, sa Oftebro.
Oftebro mente også at politikerne måtte utfordres og svare på spørsmålet om man denne gangen kan stole på de rødgrønne politikerne og om de er villig til å forplikte seg til lovnadene om en ny kurs:
– Er det kun valgflesk eller er det virkelig at de har tenkt å gjøre endringer som vi har bedt om?
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Lina Winge