JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt om hjemmekontor på NTLs landsstyremøte:

Regjeringens hjemmekontor-forskrift er for svak, mener NTL: – Ansatte må ikke bli presset til å jobbe hjemmefra

Det er bred enighet i NTLs landsstyre om at bruken av hjemmekontor må reguleres, og det gjennom en langt bedre tekst enn den regjeringen har foreslått.
PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

merete.jansen@lomedia.no

Det var fjerde gang under pandemien at landsstyret møttes digitalt. Til høsten har forbundsleder Kjersti Barsok et håp om å se sine tillitsvalgte fysisk igjen. Men selv om mange nå begynner å glede seg over at samfunnet åpnes, minnet hun om at NTL fortsatt har mange medlemmer som er permittert både i luftfarten, hestesporten og i studentsamskipnadene.

– Jeg kan ikke forestille meg hvor krevende det må være å være permittert, men jeg håper at situasjonen også for våre permitterte medlemmer vil bedre seg så raskt som mulig. Vi skal i alle fall gjøre så godt vi kan for å bistå, sa hun.

Ny forskrift: Nå skal hjemmekontorreglene oppdateres. Her er regjeringens forslag

Hjemmekontordebatt

Debatten som fulgte dreide seg først og fremst om hvordan man på best mulig måte kan organisere arbeid på hjemmekontor når pandemien en dag er over. Det var bred enighet om at dette må reguleres, og det på en bedre måte en den forskriftsendringen regjeringen har foreslått.

NTL vurderer å spille inn at arbeidsmiljøloven som hovedregel må gjelde for arbeidsmiljøet, ikke den betydelig svakere forskriften.

– Det er altså sånn at vi har en statsråd som i media gir inntrykk av at han ser store utfordringer som må løses, men som serverer mikroskopiske endringer når han sender forskrifta på høring, sa Barsok.

For forbundet har det vært viktig å framheve at hjemmekontor både må og skal benyttes som en frivillig ordning. Den ansatte må ha et reelt valg og ikke bli presset til å jobbe hjemmefra.

– Her vet vi at arbeidsgivere allerede er ute på byen for å se seg om etter mindre lokaler fordi en del skal sitte hjemme, sa hun.

Positive og negative erfaringer

De tillitsvalgte tok ordet både for å snakke om behovet for reguleringer og for å dele egne erfaringer, positive så vel som negative.

Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen har medlemmer som av ulike grunner ønsker å kunne ha noe hjemmekontor også etter korona, men mener rammene er viktige.

– Det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder, sa hun.

– I en normalsituasjon bør det ikke være slik at arbeidsgiver kan pålegge hjemmekontor. Arbeidssted bør framgå av arbeidskontrakten, og dette bør følges av arbeidsgiver, sa hun.

For Bjørn Ove Hersdal, og mange av hans medlemmer i NTL Skatt, har det vært en stor fordel å slippe lang reisevei til jobben. Han påpekte hvordan adgangen til bruk av hjemmekontor brått ble snudd på hodet:

– Før var det ikke snakk om å få sitte hjemme, så ble alle plutselig kastet hjem!

Fikk du med deg denne? Linda (34) vil jobbe hjemme også etter pandemien: – Det er rett og slett mindre styr

Godt samarbeid i Bergen

Tillitsvalgt Jørgen Melve ved universitetet i Bergen fortalte at de har hatt et godt samarbeid med ledelsen av UiB under pandemien. Han sier det ikke har vært lett å drive universitet i spennet mellom regler og anbefalinger fra myndighetene og forventningene om mest mulig fysisk undervisning.

– Vi har hatt en felles forståelse med ledelsen av at vi må innfri alle regler om hjemmekontor og smittevernhensyn, samtidig som vi bruker sunt vett. Praktiseringen av dette nedover i systemet har likevel variert noe fra avdeling til avdelinge. Vi har hatt ansatte som ikke får lov å gå på kontoret, selv om de kan sitte alene uten smittefare. Andre har blitt sterkt anbefalt å møte opp, selv om de ønsker å unngå kollektivtrafikk og kan jobbe godt hjemmefra.

– Dette har ordnet seg når fagforeningen har tatt det opp med ledelsen. Perioden vi har bak oss har vært en tung belastning for studenter, ansatte og ledelse, men viljen til å få til ting, har gjort at vi har kommet oss gjennom det, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse