PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.
Ole Palmstrøm
Debatt om hjemmekontor på NTLs landsstyremøte:
Regjeringens hjemmekontor-forskrift er for svak, mener NTL: – Ansatte må ikke bli presset til å jobbe hjemmefra
Det er bred enighet i NTLs landsstyre om at bruken av hjemmekontor må reguleres, og det gjennom en langt bedre tekst enn den regjeringen har foreslått.
nina.hanssen@lomedia.no
merete.jansen@lomedia.no
Det var fjerde gang under pandemien at landsstyret møttes digitalt. Til høsten har forbundsleder Kjersti Barsok et håp om å se sine tillitsvalgte fysisk igjen. Men selv om mange nå begynner å glede seg over at samfunnet åpnes, minnet hun om at NTL fortsatt har mange medlemmer som er permittert både i luftfarten, hestesporten og i studentsamskipnadene.
– Jeg kan ikke forestille meg hvor krevende det må være å være permittert, men jeg håper at situasjonen også for våre permitterte medlemmer vil bedre seg så raskt som mulig. Vi skal i alle fall gjøre så godt vi kan for å bistå, sa hun.
Ny forskrift: Nå skal hjemmekontorreglene oppdateres. Her er regjeringens forslag
Hjemmekontordebatt
Debatten som fulgte dreide seg først og fremst om hvordan man på best mulig måte kan organisere arbeid på hjemmekontor når pandemien en dag er over. Det var bred enighet om at dette må reguleres, og det på en bedre måte en den forskriftsendringen regjeringen har foreslått.
NTL vurderer å spille inn at arbeidsmiljøloven som hovedregel må gjelde for arbeidsmiljøet, ikke den betydelig svakere forskriften.
– Det er altså sånn at vi har en statsråd som i media gir inntrykk av at han ser store utfordringer som må løses, men som serverer mikroskopiske endringer når han sender forskrifta på høring, sa Barsok.
For forbundet har det vært viktig å framheve at hjemmekontor både må og skal benyttes som en frivillig ordning. Den ansatte må ha et reelt valg og ikke bli presset til å jobbe hjemmefra.
– Her vet vi at arbeidsgivere allerede er ute på byen for å se seg om etter mindre lokaler fordi en del skal sitte hjemme, sa hun.
Positive og negative erfaringer
De tillitsvalgte tok ordet både for å snakke om behovet for reguleringer og for å dele egne erfaringer, positive så vel som negative.
Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen har medlemmer som av ulike grunner ønsker å kunne ha noe hjemmekontor også etter korona, men mener rammene er viktige.
– Det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder, sa hun.
– I en normalsituasjon bør det ikke være slik at arbeidsgiver kan pålegge hjemmekontor. Arbeidssted bør framgå av arbeidskontrakten, og dette bør følges av arbeidsgiver, sa hun.
For Bjørn Ove Hersdal, og mange av hans medlemmer i NTL Skatt, har det vært en stor fordel å slippe lang reisevei til jobben. Han påpekte hvordan adgangen til bruk av hjemmekontor brått ble snudd på hodet:
– Før var det ikke snakk om å få sitte hjemme, så ble alle plutselig kastet hjem!
Fikk du med deg denne? Linda (34) vil jobbe hjemme også etter pandemien: – Det er rett og slett mindre styr
Godt samarbeid i Bergen
Tillitsvalgt Jørgen Melve ved universitetet i Bergen fortalte at de har hatt et godt samarbeid med ledelsen av UiB under pandemien. Han sier det ikke har vært lett å drive universitet i spennet mellom regler og anbefalinger fra myndighetene og forventningene om mest mulig fysisk undervisning.
– Vi har hatt en felles forståelse med ledelsen av at vi må innfri alle regler om hjemmekontor og smittevernhensyn, samtidig som vi bruker sunt vett. Praktiseringen av dette nedover i systemet har likevel variert noe fra avdeling til avdelinge. Vi har hatt ansatte som ikke får lov å gå på kontoret, selv om de kan sitte alene uten smittefare. Andre har blitt sterkt anbefalt å møte opp, selv om de ønsker å unngå kollektivtrafikk og kan jobbe godt hjemmefra.
– Dette har ordnet seg når fagforeningen har tatt det opp med ledelsen. Perioden vi har bak oss har vært en tung belastning for studenter, ansatte og ledelse, men viljen til å få til ting, har gjort at vi har kommet oss gjennom det, sier han.
Mest lest
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn. Får mer enn frontfaget
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset