JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STRENGT: Christian Larssen fikk beskjed av UD om å forlate jobben på kort varsel. Her er han  i regnskogen på Øst-Kalimantan i Indonesia.

STRENGT: Christian Larssen fikk beskjed av UD om å forlate jobben på kort varsel. Her er han i regnskogen på Øst-Kalimantan i Indonesia.

Privat

Mistet sikkerhetsklarering på dagen

UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo

Christian Larssen måtte på kort varsel forlate jobben sin ved den norske ambassaden i Indonesia, fordi sikkerhetsklareringen ble trukket tilbake. NTL mener reglene praktiseres feil.01.06.2021
07:00
01.06.2021 07:58

merete.jansen@lomedia.no

Larssen har jobbet for Utenriksdepartementet (UD) mange steder i verden. Hvert femte år har sikkerhetsklareringen man trenger i en slik jobb, blitt rutinemessig fornyet. Helt fram til sommeren 2020. Han ble kalt inn på sjefens kontor ved ambassaden i Jakarta og fikk høre at denne gangen var vedtaket negativt.

– Det kom som et sjokk!

Årsaken viste seg etter hvert å være private relasjoner, blant annet Larssens voksne datter som studerer i Portugal. Hun har norsk pass, men angolansk mor. Dette syntes Sivil klareringsmyndighet (SKM) var problematisk, fordi tette bånd med et land som Angola potensielt kan føre til at man lar seg presse til å handle i strid med nasjonale sikkerhetsinteresser eller bidrar til korrupsjon og hvitvasking.

Lønnsoppgjøret: Ny lønn for ansatte i staten. Se tallene her

Hjem på farens sofa

I tråd UDs stramme retningslinjer, fikk Larssen beskjed av arbeidsgiveren om å pakke sakene sine og dra hjem til Norge i løpet av få uker. Dette var problematisk, ikke bare for ham, men også for ambassaden som var i full lockdown på grunn av pandemien.

– Juli er vanligvis en travel måned. Nå var vi bare to utsendte som fortsatt jobbet der, og listen over uløste oppgaver var stor.

Saken fortsetter under bildet.

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Ole Palmstrøm

Uten noe nettverk rundt seg og med en følelse av «ull mellom øra», syntes Larssen det ble vanskelig å forholde seg til hvilke muligheter som fantes for å klage på vedtaket. Mannen, som selv jobber med sikkerhet, visste at han ikke hadde gjort noe galt, men følte at han bare måtte akseptere at reglene.

En måned senere var han innlosjert på sofaen i stuen hjemme hos sin far i Oslo. Larssens egen leilighet var leid ut til andre for hele den perioden han hadde regnet med å oppholde seg i Asia.

Les også: Reglene for sikkerhetsklarering har blitt for strenge, mener UD-ansatte: – Flere erfarne dyktige folk har mistet klareringen (2018)

Store konsekvenser

– En slik hjemsendelse får store konsekvenser for dem det gjelder, både økonomisk, sosialt og jobbmessig. Mange føler seg stigmatisert fordi ledere og kolleger lurer på hvorfor klareringen blir fratatt en, påpeker Haakon Svane.

Han er tillitsvalgt for NTL i UD og har vært en støttespiller for mange i samme situasjon som Larssen. For de som har med familien ut på oppdrag, blir konsekvensene enda tøffere enn for en enslig mann.

– Hvis man blir sendt hjem midt på vinteren, har barna gjerne ikke plass i skole eller barnehage. Ektefellen har ingen jobb å vende tilbake til, i tillegg til at man ikke kan flytte inn i boligen sin. Det kan oppleves veldig dramatisk.

– Altfor firkantet

Det er denne dramatikken Haakon Svane og NTL vil til livs. Han har ingen problemer med at ansatte kalles hjem når det ikke er tvil om at sikkerhetsklareringen må trekkes tilbake, men han synes praktiseringen av regelverket er altfor firkantet.

Svane vil at det gjøres mer for å undersøke om grunnlaget er riktig, gjennom en sikkerhetssamtale, før ansatte må pakke alle eiendeler og forlate stedet der de er utplassert.

– SKM har et viktig oppdrag og må gjøre sine undersøkelser. Men når de er i tvil, sier sikkerhetsloven at den ansatte skal inviteres til en sikkerhetssamtale. Denne samtalen er utrolig viktig for at SKM skal bli godt nok kjent med den ansattes sak. Vi opplever imidlertid at SKM anser det som frivillig å innkalle til sikkerhetssamtale når det er tvil, eller at en slik invitasjon kommer alt for sent. Kollegers liv snus på hodet helt unødig hvis de fratas klareringen på feil grunnlag.

FIRKANTET: Haakon Svane, tillitsvalgt  i NTL Utenriksdepartementet (t.h.), mener reglene tolkes feil.

FIRKANTET: Haakon Svane, tillitsvalgt i NTL Utenriksdepartementet (t.h.), mener reglene tolkes feil.

Ole Palmstrøm

Svane mener mye uro kunne vært unngått dersom SMK valgte å være mindre skjematiske i behandlingen av arbeidstakere som har utenlandske nærstående.

– De det her gjelder, klareres for fem år. Hvorfor da slik bråhast med å snu opp ned på alt? Kan man ikke ta seg litt tid til å finne ut av ting og invitere folk til sikkerhetssamtale umiddelbart? Så kan ansatte bli ved ambassaden, hvis saken løser seg.

Både Svane og Larssen understreker at de bare ønsker at vedtakene skal baseres på et best mulig grunnlag om den enkelte person.

Stevner arbeidsgiver for retten: Ansatte saksøker den spanske ambassaden for å få utbetalt feriepenger

Mener terskelen er riktig

Gudmund Gjølstad er direktør i SMK. Han sier til NTL-magasinet at det så absolutt er hensiktsmessig å gjennomføre sikkerhetssamtaler for å opplyse saker der det er tvil om klarering og for å sikre rettssikkerheten til den gjelder. Men han er ikke enig i påstanden fra UD-tillitsvalgt Håkon Svane om at regelverket brukes feil:

– Vi skal kalle inn til samtaler der hvor det er tvil. Noen ganger er dette åpenbart unødvendig. Det vurderes i hver enkelt sak, basert på den informasjonen som er tilgjengelig, hvorvidt det er nødvendig.

– Men burde dere ha kalt inn flere enn dere gjør i dag?

– Så langt mener vi at vi ikke har bommet på den terskelen. Vi må vurdere situasjonen ut fra informasjonen som er tilgjengelig for oss på et bestemt tidspunktet. Får vi tilleggsopplysninger, kan det hende vi ser at det likevel vil være riktig å gjennomføre en samtale, både for at vedkommende kan komme med sin oppfatning av saken og for at vi får verifisert faktiske opplysninger og imøtegått vår forståelse.

Saken til Larssen og liknende tilfeller ønsker ikke direktøren å kommentere:

– Det blir den enkeltes egen historie, som vi ikke kan si noe om. Vi har forståelse for at de som mister klareringen kan havne i både utfordrende og krevende situasjoner, og at dette oppleves som vanskelig.

Løste seg til slutt

I Larssens tilfelle endte det hele med at han raskt fikk klareringen tilbake etter å ha hatt en slik samtale i Nasjonal sikkerhetsmyndighets lokaler i Moss. Møtet der viste seg å være en positiv opplevelse, selv om det føltes som en veldig inngripen i privatlivet.

– Jeg opplevde at jeg ble tatt skikkelig imot. I forkant hadde jeg gruet meg fælt, for jeg så for meg avhør i tråd med filmer fra tidligere DDR, med lampe rett i ansiktet, men det føltes mer som en samtale.

Historien fikk på sett og vis en lykkelig slutt, men med til dels store konsekvenser underveis. Larssen har tilbrakt åtte måneder på sofaen hos sin gamle far. Når han ikke har vært på hjemmekontor samme sted, har han måttet sitte i en egen korridor i Utenriksdepartementet for ansatte uten sikkerhetsklarering.

– Jeg tenker nå et jeg først er fremst er heldig som jobber i UD. Selv om jeg mistet stillingen, har jeg ikke mistet jobben, og jeg kom hjem til veldig gode kolleger.

1. juni starter Larssen i en ny stilling som ambulerende; i to år skal han reise fra ambassade til ambassade, der hvor det er hull som må fylles.

Sivil klareringsmyndighet (SKM)

Et norsk direktorat som ble opprettet som på tvers av sektorer for å samle ansvaret for sikkerhetsklarering i sivil sektor.

Er direkte underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.

Opprettet i 2018 og lokalisert i Moss.

01.06.2021
07:00
01.06.2021 07:58Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»


Flere saker