Statsansatte
Eivind fikk ikke jobben han søkte på. Mener han ble straffet for å bruke ytringsfriheten
Nå krever han 650.000 i erstatning fra staten.
KRITISK: Jordskifterettsleder Eivind Helleland har offentlig uttalt seg kritisk til felles ledelse for jordskifterettene i Sogn og Fjordane. Dette mener han er en del av grunnen til at han ikke ble utnevnt som øverste leder der.
Eivind Senneset
guro@lomedia.no
Torsdag ble den fire dager lange rettssaken i Bergen tingrett avsluttet.
Bakgrunnen er at Eivind Helleland mener å ha blitt forbigått i utnevnelsen av leder i nye Sogn og Fjordane jordskifterett
Helleland mener ansettelsen har skjedd i strid med kvalifikasjonsprinsippet, at det er tatt utenforliggende hensyn og at det er begått saksbehandlingsfeil.
Staten på sin side bestrider at det er noe feil ved vedtaket.
Absolutt krav
Helleland selv ankom rettssalen mandag morgen med en bandasjert langfinger etter et ublidt møte med motorsag. Stemmen er også borte grunnet forkjølelse, men det er LO-advokatene Rune Lium og Nina Wærnhus som snakker hans sak første dag i retten. Frifagbevegelse var til stede i rettsakens to første dager.
Siden 2012 har Helleland vært leder av Nordfjord jordskifterett. Domstolreformen førte til at Sunnfjord og Ytre Sogn jordskifterett, Indre Sogn jordskifterett og Nordfjord jordskifterett ble slått sammen til Sogn og Fjordane jordskifterett. Og stillingen som domstolleder ble utlyst.
– I statsansatteloven foreligger det et absolutt krav om å ansette den som er best kvalifisert, sier LO-advokat Rune Lium i innledningen.
Helleland var ikke i tvil da han søkte på jobben, og overraskelsen ble stor da stillingen gikk til en søker uten erfaring fra domstolen. Han mener seg derfor urettmessig forbigått, og har gått til erstatningssak mot Justisdepartementet.
– Jeg var etter de saklige kriteriene sikker på å få jobben og mener jeg var bedre kvalifisert enn de andre søkerne. Jeg hadde erfaring som leder for jordskifteretten, og det var jeg alene om. Å vurdere meg som ikke innstilt er et angrep på meg, sa han i retten tirsdag.
Stemmen er mer tilstedeværende når han forklarer seg for retten og tilhørerne.
TAR SAKEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v.) og Nina Wærnes representerer Eivind Helleland i rettssaken som gikk i Hordaland tingrett i Bergen denne uka.
Eivind Senneset
Avviser utenforliggende forhold
Med lang erfaring som dommer har han vært i utallige rettssaker, men det er første gang han sitter som part i retten.
For den selvutnevnte bygdepatrioten og senterpartimannen handler dette mer om prinsipper enn om penger.
Han har vært åpen og uttalt seg i media om den mye omstridte domstolsreformen og innføring av felles ledelse. Flere medieoppslag er lagt fram i bevisførselen fra begge sider, og hans uttalelser og motstand mot dette tar mye av tiden i rettssakens første dager.
Et viktig bevis skal også være et notat fra Domstolsadministrasjonen (DA) som beskriver ledelsesutfordringer i ved Sogn og Fjordane jordskifterett. I notatet er blant annet Helleland nevnt, og utdrag av det er tatt med i innstillingen fra Innstillingsrådet for dommere, og er en del av grunnlaget for utnevnelsen i den kongelige resolusjonen.
Mindretallet i Innstillingsrådet innstilte Helleland til stillingen, men flertallet mente han ikke var kvalifisert. De har avvist at Hellelands ytringer ligger til grunn for innstillingen.
Det samme gjør staten, som i retten representeres av Regjeringsadvokaten, ved advokatene Kirsten Berger og Kristoffer Nerland.
– Det foreligger ingen feil i ansettelsen, og den bygger ikke på noen utenforliggende hensyn, sier Berger til Frifagbevegelse.
De vil ikke kommentere saken ytterligere.
Frifagbevegelse har forsøkt å få kommentar fra både Innstillingsrådets leder og Domstolsadministrasjonen. De vil ikke kommentere saken fordi det ikke er avlagt dom. Den er ventet om noen uker.
MOTPART: Eva Grotnæss Barnholdt (t.v.) i Justis- og beredskapsdepartementet sammen med Regjeringsadvokatene Kristoffer Nerland og Kirsten Berger representerte staten i retten.
Eivind Senneset
Merforbruk og flere saker
I bevismaterialet legges det fram budsjetter for årene under Hellelands ledelse i Nordfjord jordskifterett.
Her kommer det fram at Nordfjord har de største overskridelsene for jordskifteretter år etter år. På det meste er de på over 200.000 kroner.
I Hellelands første år ble det avviklet 9 saker, og mindreforbruket var på 60.000 kroner. I 2014 var tallet på saker oppe i 49, og merforbruket var på sitt meste. Advokat Lium mener dette må sees i sammenheng med inntektene.
– Budsjettutfordringene er sakens svake punkt for Helleland, men han opplever at overskridelsene er overdrevet fordi hans domstol ikke har fått tiltrengte midler. Han tok over en jordskifterett som ikke drev merforbruk, men som heller ikke produserte mye, sier Lium.
Helleland og vitner forklarer at det ble oppdaget etterslep på gebyrer og fordringer som måtte betales og har bidratt til overskridelsene.
Uforstående vitner
Eivind Helleland uttaler at han fikk sjokk da han så begrepene som ble brukt om ham i søkeprosessen. I en lederprofilanalyse gjort av en innleid konsulent ordene blir «manipulerende» og «kompromissløs» brukt om ham, samt «rødt flagg som leder».
Konsulenten forklarte i retten at hans uttalelse om rødt flagg som leder skyldes Hellelands uttalelse om at direktøren for DA må gå, og viste til at en slik uttalelse er veldig ødeleggende for et samarbeid.
– Jeg tror ikke jeg er mer kompromissløs enn andre, men jeg er prinsippfast og har drevet mye med forhandlinger. Jeg har heller aldri fått negative kommentarer på mine lederegenskaper eller for å ikke ha skapt et godt arbeidsmiljø, forklarer han.
Heller ikke vitnene hans kjenner igjen beskrivelsen.
– Jeg tenkte at han var soleklar favoritt og ville få stillingen. Han har bred arbeidserfaring og tenkte det ville være vanskelig å finne noen som var bedre enn ham. Kompromissløs og manipulerende kan jeg ikke skjønne. Jeg mistet nesten balansen da jeg hørte det og det at han ikke fikk jobben, sier tidligere jordskifterettsleder og kollega av Helleland, Hans Ruud.
Det samme kommer understøttes i uttalelsene fra tidligere og nåværende ansatte. Ingen av dem kjenner igjen beskrivelsen gitt i Innstillingsrådet. Her blir han beskrevet som en god og tydelig leder og en lagspiller som involverte de ansatte i avgjørelser som gjaldt dem.
Positive til reversering
NTL er til stede på tilskuerbenken. Forbundssekretær Guro Vadstein følger nøye med fra første rad. Hun mener det er viktig å vise støtte til Helleland og det prinsipielle i saken.
– Det er viktig for hele samfunnet at når staten gjør ansettelser så skal de ansette den som er best kvalifisert og ikke ta utenforliggende hensyn. Det er det vi mener staten har gjort her. De har latt seg provosere av at han har andre synspunkter enn DA på hvordan man best kan strukturere og drive domstolene i Norge, sier hun.
VISER STØTTE: Forbundssekretær i NTL, Guro Vadstein, var til stede på tilhørerbenken for å vise støtte til medlemmet og følge konsekvensene av domstolsreformen.
Eivind Senneset
Samtidig er hun der for å følge konsekvensene av domstolsreformen, som den nye regjeringen nå vurderer å reversere. Reformen, som Solberg-regjeringen sto bak, reduserte antall tingretter fra 60 til 23 og jordskifteretter fra 34 til 19. De nedlagte rettene har i den nye strukturen status som rettssteder underlagt sorenskriveren.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk til valg på å reversere reformen. I januar ble forslaget sendt ut på høring. NTL er positive til dette, men mener det er viktig å ha muligheten til å bevare dagens struktur der det er fornuftig.
Om reformen skulle reverseres og jordskifteretten går tilbake til sin gamle struktur, er Helleland hemmelighetsfull på spørsmål om han vil tre tilbake i sin tidligere stilling.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.