JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse i arbeidslivet

Fagforeningen skal jobbe for at Nav-ansatte ikke blir utbrent på jobben

NTL NAV vil sørge for trygghet for ansatte og tillitsvalgte og være en pådriver for tillitsreformen som snart rulles ut i etaten.
Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Hanna Skotheim

nina.hanssen@lomedia.no

I det nye prinsipp- og handlingsprogrammet til NTL NAV, som torsdag ble vedtatt på representantskapsmøtet på Sundvolden, heter det at de skal bekjempe «Compassion Fatigue blant både ansatte og tillitsvalgte». Det mener leder Elisabeth Steen sender et viktig signal.

Steen sier at de har valgt å bruke den engelske betegnelsen da det ikke finnes noe helhetlig norsk uttrykk, men at intensjonen er å gi trygghet for folk som står i krevende situasjoner.  

Det koster å bry seg

«Compassion fatigue» kan beskrives som en tilstand preget av emosjonell og fysisk utmattelse som fører til en redusert evne til empati eller føle medfølelse for andre, ofte beskrevet som den negative kostnaden ved å bry seg om andre.

– Det koster å bry seg og flere har kanskje kjent på at de tapper seg selv ved å hele tiden vise omsorg og empati. Vi ønsker å forhindre at folk blir utbrente på jobben, forklarer hun, etter at det nye programmet ble vedtatt.

Hun sier at det er bra at de nå kan prate åpent om dette og at de kan sette ord på det.

Lønnsoppgjøret 2022: Her kan det bli streik i staten om to uker

9000 medlemmer

Rundt 135 mennesker er samlet i tre hele dager denne uka for å diskutere politikk og legge planene for det videre arbeidet i NTL NAV. Over 100 forslag ble diskutert og det var et brennende engasjement i salen. 

Steen er svært fornøyd med de dyktige tillitsvalgte over hele landet som har gjort en enorm innsats også under pandemien.

– I 2021 vervet vi over 700 medlemmer og passerte 9000 i fjor. Mulig pandemien gjorde at folk har mer forståelse for viktigheten av å være fagorganisert, men vi har også hatt fokus på verving. Det skal vi fortsette med, sier hun.

På forrige representantskapsmøte bad lederen medlemmene gå hjem og stemme slik at det ble et regjeringsskifte.

– Det var kanskje ikke bare vårt bidrag, men jeg er godt fornøyd med at vi nå har en regjering som sier de vil ha slutt på ostehøvelkutt og snakker varmt om tillitsreformen. Jeg er glad for at Nav nå skal sette i gang og vi i NTL skal være en aktiv pådriver for at vi lykkes, sier hun.

Mye lest: Nav-veileder Steinar ser seg nødt til å gi klientene nummeret sitt

Tillitsreformen blir viktig

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet. Steen sier at de starter prosjektet i Nav så snart som mulig og at de har første møte med arbeidsgiverne om reformen 18. mai.

– Her har vi selvsagt klare krav til at denne reformen faktisk må føre til konkrete endringer slik at vi får mer medbestemmelse og at ansatte får bruke sin faglighet til beste for brukerne. Det må bli slutt på New Public Management og detaljstyringen, sier hun.

Steen mener det ligger et stort ansvar på Nav for at denne reformen skal lykkes i norsk arbeidsliv.

Inkludering i arbeidslivet

Det er i dag et rekordlavt arbeidsledighet i Norge på rundt 2,8 prosent men dette betyr ikke at de Nav-ansatte får mindre å gjøre.

– Det betyr at vi får fokusere mer på de som sliter å komme inn, sier hun.

Steen presiserer at det ikke er vedtatt helt nye prinsipper, men at de grunnleggende ligger fast. Programmet er ifølge henne mer en forsterkning av tidligere politikk. Et annet nytt punkt i programmet var at de også skal fortsette å jobbe for mer inkludering i arbeidslivet.

– Dette er en selvfølgelighet, men det er ikke alltid så lett i praksis, så vi ønsket å forsterke dette med et nytt punkt, sier Steen.

De har også ny politikk om mulighet for hybrid arbeidsliv som er aktualisert etter koronapandemien der mange har hatt hjemmekontor. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse