JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VIL LIKESTILLES: Intervjuerne Finn Johnsrud (t.v.) og Jo Thomas Bjelland Kvifte (i midten) vil bli statsansatte slik som alle de andre som jobber i SSB. Det jobber hovedtillitsvalgt i NTL SSB Dag Roll-Hansen for at de skal bli.

VIL LIKESTILLES: Intervjuerne Finn Johnsrud (t.v.) og Jo Thomas Bjelland Kvifte (i midten) vil bli statsansatte slik som alle de andre som jobber i SSB. Det jobber hovedtillitsvalgt i NTL SSB Dag Roll-Hansen for at de skal bli.

Guro Gulstuen Nordhagen

Finn og Jo Thomas har dårligere lønn og rettigheter enn andre i SSB

Intervjuerne i Statistisk sentralbyrå er ikke ansatt i staten, selv om de jobber for den. Nå vil de bli fullverdige.06.11.2023
07:00
07.11.2023 09:22

guro@lomedia.no

Finn Johnsrud sitter i kjelleren hos Statistisk sentralbyrå (SSB) i Akersveien i Oslo. Her sitter han når de fleste andre har gått hjem fra jobb, og ringer folk for å samle inn data til statistikk om den norske befolkningen.

Det har han gjort i elleve år.

Nå kjemper han som tillitsvalgt for de 125 intervjuerne i SSB for at de skal bli statsansatte på lik linje med alle de i etasjene over seg.

– Det er en liten konflikt, kan du si. Jeg liker jobben jeg gjør og trives med kollegene mine, men føler meg utenfor, uten de samme rettighetene som de andre, sier 67-åringen.

Faller utenfor

Da han for noen år siden søkte på en intern utlysning i SSB, fikk han til svar at han måtte vente til den eventuelt ble lyst ut eksternt.

Med en egen overenskomst, faller intervjuerne utenom hovedtariffavtalen i staten og har ikke de samme rettighetene på den statlige arbeidsplassen.

For inntil et år siden, var nøkkelbåndet i en annen farge. De føler seg utenfor, og tjener minst i SSB.

Statsansatteloven har nemlig en rekke unntak. Blant annet intervjuere i SSB.

Finn Johnsrud mener nå at arbeidsoppgavene har endret seg såpass de siste 20 årene at det ikke lenger finnes noen særskilt grunn for at de lenger skal være unntatt loven.

NTL på saken

LO-forbundet NTL mener at ansatte i staten skal regnes som statsansatte og at det skal være tungtveiende, saklige argumenter for å unnta noen.

– Arbeidsoppgavene ligner mer og mer på det som mange andre statlig ansatte gjør, så vi finner ingen argumenter for å bevare praksisen slik den er i dag. NTL mener derfor intervjuerne skal behandles på lik linje som andre ansatte i staten.

Det sier forbundssekretær Jan Rune Yanni Vikan i NTL. Forbundet er i gang med et notat.

Sett på som frilans-arbeid

Ifølge Vikan jobber intervjuerne nå vesentlig mye mer enn tidligere. Arbeidet er også jevnere fordelt gjennom året enn før, da det var mer sesongbasert.

I tillegg skal en del av intervjuerne nå utføre arbeidsoppgaver som er like det statlig ansatte i SSB utfører.

Argumenter som at en del av intervjuerne jobber hjemmefra eller mye ettermiddag og kveld, mener NTL ikke lenger er relevante, da andre statsansatte også kan ha arbeid som utføres slik.

– Man kan langt på vei si at intervjuerne ble sett på som halvveis frilansere tidligere, mens arbeidsforholdene nå minner om ordinære arbeidstakerforhold, sier han.

SSB-direktøren: Ekstrajobb for de fleste

SSB på sin side mener at intervjuarbeid skiller seg klart fra annet arbeid i institusjonen. Derav arbeidets tid, innhold og mengde.

De opplyser at det også fortsatt er stor sesongvariasjon i oppdragene.

– For de fleste intervjuerne er ansettelsen en ekstrajobb ved siden av annet virke eller studier. Det er bakgrunnen for at intervjuerne i SSB ved forskrift er unntatt statsansatteloven.

Det sier administrasjonsdirektør i SSB, Bjørnar Gundersen, til NTL-magasinet.

Intervjuernes lønns- og arbeidsvilkår reguleres av arbeidsmiljøloven og av egen tariffavtale. Den henviser til Hovedtariffavtalen på sentrale punkt. Intervjuerne i SSB opptjener nå pensjonsrettigheter i Statens pensjonskasse, i motsetning til tidligere.

– Vår vurdering er at intervjuerne i SSB har gode betingelser, sier Gundersen.

Fra kjelleren i SSB blir den ­norske befolkningen ringt for å gi fra seg data til forskning og statistikk om samfunnet.

Fra kjelleren i SSB blir den ­norske befolkningen ringt for å gi fra seg data til forskning og statistikk om samfunnet.

Guro Gulstuen Nordhagen

Jobber helg uten tillegg

Intervjuerne er ansatt i stillinger på enten 27 eller 38 prosent, tilsvarende 500 og 700 timer i året. Lønnen beregnes etter Statens lønnsregulativ, der de innplasseres som førstesekretærer. Vaktene er primært på sen ettermiddag og kveld, med et kveldstillegg på 18 kroner i timen.

Hadde de vært statsansatte, ville de fått 45 prosent tillegg etter klokka 20:00.

Mange er studenter, eldre eller folk som har dette som en deltidsjobb. Ingen er satt opp til å jobbe lørdag og søndag, og de har ikke arbeidsplikt i helga. Ei heller helgetillegg.

Likevel føler intervjuerne til tider et press om å jobbe helg. Her er det enda en konflikt, ifølge Finn Johnsrud.

Fra oktober i fjor til juni i år jobbet han i et internasjonalt prosjekt som krevde mye helgearbeid. Intervjuene han gjennomførte skulle gjøres fysisk, der han måtte ut og møte folk der de var når de hadde tid til det.

– Instruksen sa at om vi ikke fikk intervju med deltakerne på en hverdag, så skulle man ta det i helgen og være fleksibel på tid og sted, forklarer han.

I år jobbet han 86 timer helg på seks måneder i forbindelse med prosjektet.

Dialog førte til løsning

NTL-magasinet har fått innsyn i arbeidsinstruksen for intervjuerne for dette prosjektet. Der er det oppført at man skal være fleksibel for å møte intervjuobjektet, også i helger.

Klarer man ikke finne et passende tidspunkt, kan man høre med servicekontoret om en annen intervjuer har mulighet.

Det er her de føler det oppstår press.

– Servicekontoret må få noen til å ta disse intervjuene. Det er fritt for dem å si ja eller nei, helt til alle sier nei. For med en gang ingen tar det på seg, så blir det et press for å ta det. Ellers går det ut over svarprosenten. Altså legger systemet opp til at det skal jobbes i helgen, sier hovedtillitsvalgt i SSB Oslo, Dag Roll-Hansen.

Det var altså lagt opp til helgejobbing, men fortatt var det ikke pålagt. Det ble heller ikke kompensert med helgetillegg. Dette var de informert om på forhånd.

På vegne av intervjuerne, ba Roll-Hansen om helgetillegg der jobbing i helgen blir lagt opp til. Saken ble tatt opp til ledelsen, og Roll-Hansen fikk inntrykk av at det skulle ordnes opp i. Men diskusjonen trakk ut og avklaringer lot vente på seg.

Nå har likevel saken funnet sin løsning, og intervjuerne får helgetillegg for intervjuer formidlet av Servicekontoret.

– Saken er et eksempel på at en god og tydelig dialog med ledelsen kan føre fram, sier Dag Roll-Hansen.

Kun en uheldig feiltolkning?

Ledelsen er klare på at helgearbeid skal være frivillig og være en mulighet for de som ønsker fleksibiliteten til å legge opp arbeidet etter egne behov. Ikke etter fastsatte arbeidsplaner.

– Vi er kjent med ett unntak fra dette i 2016. I dette prosjektet ble det imidlertid gitt helgetillegg for noen spesifikke oppgaver, sier administrasjonsdirektør Bjørnar Gundersen.

Han opplyser om at han også er kjent med at det kan ha oppstått misforståelser i forbindelse med et internasjonalt prosjekt.

Der fikk intervjuerne et veiledningsdokument hvor de ble anbefalt å kontakte intervjuobjektet på en lørdag, dersom man ikke fikk tak i dem på en hverdag. Det var dette prosjektet Finn Johnsen jobbet med fram til i sommer.

– Det er uheldig hvis noen har tolket veiledningene som at helgearbeid også gjelder for gjennomføringen i Norge. Her ser vi at det kan være behov for å ta tak i eventuelle misforståelser og sørge for å informere enda tydeligere om vår praksis. 

Administrasjonsdirektøren kjenner seg imidlertid ikke igjen i påstanden om at noen har blitt presset til helgearbeid, men at det er en tilbakemelding han tar på alvor.

Derfor skal han se på hvordan de kan tydeliggjøre at helgearbeid skal være frivillig.

– Intervjuerne er en viktig ressurs for SSB og vi er opptatt av både arbeidsmiljø, trivsel og gode resultater der som i SSB for øvrig, påpeker han.

06.11.2023
07:00
07.11.2023 09:22Mest lest

Kronikk

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

Gorm Kallestad / NTB

Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

Jan Inge Haga

30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

Eirik Dahl Viggen

– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

Ole Martin Wold

LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

Morten Hansen

Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

Martin Guttormsen Slørdal

Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere


Flere saker