JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsker: – Tillit og trygghet for alle er avgjørende for totalberedskapen

Det er knyttet stor spenning til arbeidet til totalberedskapskommisjonen. Forsker Axel Fjeldavli mener tillit mellom folk er det viktigste for å komme oss gjennom kriser.
BEREDSKAP: Agenda-rådgiver Axel Fjeldavli får klare svar fra befolkningen når han spør hva de bekymrer seg for.

BEREDSKAP: Agenda-rådgiver Axel Fjeldavli får klare svar fra befolkningen når han spør hva de bekymrer seg for.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Siste kveld på Arendalsuka inviterte LO til arrangementet med tittelen «Totalberedskap i Norge: Vi er løsninga». Det var stappfullt i lokalet da rådgiver Axel Fjeldavli i Tankesmien Agenda, som har jobbet med dette lenge, fortalte om arbeidet han har gjort i samarbeid med forbundene.

Han mener at «trygghet for alle» må være hovedfokus om totalberedskap i Norge.

Bodybuilder med tynne ankler

– Samfunnet rundt oss er i forandring, og vi møter nye sikkerhetsmessige utfordringer. Men min påstand er at beredskapspolitikken til forrige regjering var ubalansert, sa han og siterte en beredskapsforsker som sammenlignet politikken etter 22. juli med «en bodybuilder med tynne ankler».

Ifølge Fjeldavli hadde Solbergregjeringen synlige tiltak, men ubalansert i sum. Blant annet fikk vi en nærberedskap med betydelige svakheter.

– Hva sier folk når vi spør? De er bekymret for sentralisering av politi. For at brannvesenet tar stadig flere helseoppdrag. For at fraflytting undergraver rekruttering til frivillig beredskap, sa han.

Fjeldavli spør om vi er i stand til å møte krisene vi vet kommer, og sa at i dag bryter hele 40 prosent av norske kommuner med minimumskrav til beredskapsplaner. Og hver tiende kommune bryter med minimumskrav til det å ha beredskapsøvelser.

– Tenk på hvilke andre mangler disse kommunene må ha når selv beskjedne minimumskrav brytes, sa han og tittet ned på noen av lokalpolitikerne som var tilstede.

En av dem var tidligere nestleder i Arbeiderpartiet og nå ordfører i Tana, Helga Pedersen. Fjeldavli avsluttet med et sitat fra den svenske statsministeren Tage Erlander:

«Vi måste våga tala om jämlikhet; det räcker inte med trygghet» og anbefalte politikerne og fagforeningslederne til å jobbe mer med å redusere de økte forskjellene da dette også skaper mer trygghet i samfunnet.

Tillit er vårt vern

– Når det bygges kløfter mellom folk, når de økonomiske forskjellene øker, da svekkes også tilliten, selve limet i beredskapen, i samfunnet. Tilliten er vernet vårt mot destabilisering. Tilliten er det viktigste vi har for å komme oss gjennom kriser sammen, sa Fjeldavli før han overlot podiet til blant annet Helga Pedersen, som fortalte om hvordan de jobbet med kriseberedskap i sin kommune for å håndtere både små og store kriser. 

– Alt henger sammen med alt og i det siste tiden har vi jobbet mye med kriseberedskap både i forhold til pandemi og krig. Blant annet har vi kartlagt og gjort klart tilfluktsrom, sa hun.

Landets kommuner har ansvar for å forebygge og kunne håndtere naturhendelser som tørke, flom, storm eller ras, voldelige hendelser med alvorlig skadde eller omkomne og større forsyningskriser av strøm eller vann.

Brann tar større oppgaver

I ulike kriser har også det kommunale brannvesenet i langt større grad enn tidligere tatt helseoppdrag og hjulpet både mennesker ut av kriseområder og vært med på redningsoperasjoner. Ketil Sivertsen, som er leder i Norsk brann- og redningsforum, fortalte om arbeidet som de blant annet gjør i Trøndelag sammen med myndigheter og frivillige organisasjoner. Sivertsen mener det haster med å endre på flere ting innenfor brann på kort sikt.

– Det har lenge vært behov for en helhetlig plan for redningsdykkerberedskapen i Norge. Nå ser vi også at Tromsø legger ned sin dykkertjeneste selv om behovet er der både lokalt og regionalt. Drukningsulykken på kaia i Tromsø nå i sommer viser at det haster å få orden på dette, sier han.

I tillegg mener han at det trengs er en overordnet koordinering av redningsdykkerberedskapen og andre regionale kapasiteter.

– DSB må snarest inngå forpliktende avtaler med aktuelle brannvesen for å sikre både kvaliteten og at hele landet har god dekning av slike tjenester, sa han.

Folkehjelperne og andre frivillige gjør mye

LO-leder Peggy Hessen Følsvik skrøt av arbeidet som de flere tusen frivillige i over 100 lokallag fra Norsk Folkehjelp legger ned over hele landet.

– Jeg er stolt over at vi i arbeiderbevegelsen har vår egen organisasjon som gjør en kjempeinnsats både her hjemme og ute, sa hun.

Jonas Vikran Hagen i Folkehjelpa takket for ros og fortalte at de hadde nå 2000 frivillige i 70 kommuner som er beredt på å jobbe enten det er snakk om søk og redning, helsetjenester eller andre kriser som oppstår. De var blant annet raskt tilstede for å evakuere et stort sykehjem like ved Gjerdrumraset i fjor.

Forsvaret må styrkes

Forbundsleder Tormod Bongo i NOF snakket også om at det er viktig å ruste opp Forsvaret for å møte utfordringene. Han mener at mer ekstremvær og flom, men også Russland sitt angrep på Ukraina viser at det er riktig å prioritere opp Forsvaret. Bongo minner om at beredskap er ikke gratis.

Forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik, understreket at det er også viktig å styrke velferdsinstitusjonene som er en viktig brikke for å forebygge kriser.

– Under pandemien havnet mange sårbare barn og unge i vanskelige situasjoner da skoler og andre institusjoner ble stengt så det er viktig å ha et bredt fokus og styrke velferdsinstitusjoner, sa hun.

Det er fortsatt et stort behov for en bedre samordning mellom de offentlig etatene. Ifølge Agenda så har forskerne som evaluerte oppfølgingen av 22. juli ikke funnet tegn til at samordningsproblemet har blitt løst. Noe som er i fokus når den nye totalberedskapskommisjonen til regjeringen skal legge fram sin rapport.

VELFERD: FO-leder Mimmi Kvisvik understreker hvor viktig det er at velferdsinstitusjonene fungerer for beredskapen.

VELFERD: FO-leder Mimmi Kvisvik understreker hvor viktig det er at velferdsinstitusjonene fungerer for beredskapen.

Nina Hanssen

Forventninger til kommisjonen

NTLs forbundsleder Kjersti Barsok er stolt over at NTL og mange av medlemmene har vært aktive i arbeidet for å sette fokus på totalberedskapen. Hun har mange medlemmer som er en del av beredskapsapparatet og flere landsforeninger som jobber med dette.

– Jeg tenker at tillitsreformen blir viktig også i dette arbeidet. Tillit er vår viktigste ressurs og vi må skape trygghet for alle mennesker og redusere de økte forskjellene, sa hun.

Barsok er også glad for at det jobbes med å finne en offentlig skyløsning for offentlige data. 

ENGASJERER: Forbundslederne Torbjørn Bongo (NOF) og Kjersti Barsok (NTL) er også engasjert i hvordan totalberedskapen i Norge skal ivaretas.

ENGASJERER: Forbundslederne Torbjørn Bongo (NOF) og Kjersti Barsok (NTL) er også engasjert i hvordan totalberedskapen i Norge skal ivaretas.

Nina Hanssen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse