JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansiennitetsprinsippet i retten:

Forskeren ble oppsagt selv om andre hadde mindre ansiennitet: Dommen fra tingretten er oppsiktsvekkende, mener NTL

Norce vant i retten i saken mot den oppsagte forskeren. Tingretten mener for få fakturerbare timer var nok til å se bort ifra ansienniteten.
RETTSSAK: Norce har vunnet en sak i tingretten om oppsigelse av en forsker.

RETTSSAK: Norce har vunnet en sak i tingretten om oppsigelse av en forsker.

Google Street View

anders@lomedia.no

Sør-Rogaland tingrett har kjent en oppsigelse av en forsker i Norce gyldig, skriver Khrono. Oppsigelsen var en del av nedbemanningen i forskningsinstituttet, og forskeren tok saken til retten fordi han mente oppsigelsen var ugyldig.

Fakturerte for lite

Han viste til at han hadde lenger ansiennitet enn ni andre ansatte, og dermed ikke skulle bli sagt opp.

Et viktig spørsmål i vurderingen til arbeidsgiver har vært tallet på fakturerte timer fra forskeren. Dette var en del av interesseavveiningen Norce gjorde i oppsigelsessaken, og fakturerte timer ble en årsak til å se bort fra ansiennitet. Fakturerte timer med forskning sørger for inntekter til forskningsinstituttet.

Retten støtter arbeidsgiveren i sine vurderinger, og sier dermed at oppsigelsen er gyldig.

NTL har tatt saken til flere medlemmer som var involvert i den aktuelle nedbemanningen. Alle disse har løst seg med avtaler. Forskeren som tapte i retten er medlem i et annet forbund, og ankespørsmålet er ikke avgjort.

Forlik i Norce: Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

– Uthuler ansiennitetsprinsippet

Forbundssekretær Pål Kjærstad i NTL mener dommen fra tingretten er oppsiktsvekkende.

– Etter vårt syn så skal ansiennitet være det ledende prinsippet ved utvelgelse, og at det er ved ansiennitet utvelgelsen skal starte. Ansiennitetsvurderingene – det vil si ansiennitetsforskjellene og den eventuelle saklige grunnen til å fravike ansienniteten – er vanskelig å spore i dommen, sier Kjærstad.

Han er bekymret for at denne dommen, om den blir stående, vil uthule ansiennitetsprinsippet.

Pål Kjærstad, forbundssekretær i NTL.

Pål Kjærstad, forbundssekretær i NTL.

Ole Palmstrøm

– På et generelt grunnlag så mener vi at ansatte ikke skal bli målt på hvor mye de presterer. Dersom salg eller faktureringsgrad skal kunne telle mer, er det en farlig utvikling, sier han.

Kjærstad påpeker også at om slik effektivitetsmåling, faktureringsgrad og inntjening skal bli avgjørende i utvelgelsen av overtallige, så kan en konsekvens være at ansatte ikke ønsker å være tillitsvalgt, eller ta på seg ulike verv ettersom det tar tid som kunne bli brukt på arbeid som kan faktureres.

Debatt: «Regelen om å følge ansiennitet er under press»

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse