JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NEDBEMANNINGER: Leder Pål Kjærstad i NTL Forskningsintitutter opplever en rekke nedbemanninger i sektoren.

NEDBEMANNINGER: Leder Pål Kjærstad i NTL Forskningsintitutter opplever en rekke nedbemanninger i sektoren.

Ole Palmstr¿m

Forskningsinstitutter må nedbemanne

Flere forskningsinstitutter har dårlig råd og reduserer staben. NTL Forskningsinstitutter etterlyser bedre rammevilkår.22.01.2014
12:00
07.02.2014 15:21

anders@lomedia.no

Fjoråret ble avsluttet med nedskjæringer i fire forskningsinstitutter, og situasjonen oppleves som krevende for sektoren.

NTL Forskingsinstitutter og leder Pål Kjærstad er bekymra.

Nedbemanning

Institutt for energiteknikk reduserer med inntil 20 årsverk, Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) reduserer med tre årsverk, NOFIMA reduserer med 24,6 årsverk og Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) reduserer med minst seks årsverk.

– Det er litt ulike årsaker til at disse fire sliter, men om rammevilkåra hadde vært bedre ville situasjonen også vært bedre, sier Kjærstad.

I snitt er 10 prosent av inntektene til forskningsinstituttene basisbevilgninger fra staten. Flere institutter har i tillegg forvaltningsoppdrag, som også bevilges fra statlige myndigheter. Inkluderes dette, utgjorde bevilgningene fra staten 16 prosent i 2012.

20 i fare

Institutt for energiteknikks (IFE) avdeling i Halden, som er bygget rundt atomreaktoren der, skal det nedbemannes med inntil 20 personer. Leder Morten Olsen i NTL IFE Halden mener grunnfinansieringa er for lav, og at det gir tunge utslag.

– Det er vemodig og trist. Vi vet enda ikke hvilke kolleger som plutselig en dag ikke skal være delaktige i prosjektet lenger. Det er vondt, sier Olsen.

Det er det ene av to forskningsprosjekter ved IFE Halden, Nukleær sikkerhet og pålitelighet, som er pålagt kuttene på grunn av svak økonomi. Målet er å klare nedbemanningen med frivillig avgang. Prosessen er i gang, og det har vært forhandlinger med de over 65 år om frivillig sluttpakkeordning.

– Tidsplanen sier at ledelsen skal være ferdig med prosessen i starten av februar, så det er ikke lange stunda de har på seg. Vi synes vi får litt mangelfull informasjon, og ting bærer dessverre preg av at alt skal gå veldig raskt, sier Olsen.

Han synes vedtaket er vel dramatisk for en så unik forskningsinstitusjon som IFE Halden.

– Det er overilt, for det er en veldig spesiell sektor man nedbemanner i. Vi er veldig spesielle, og vi er kanskje mer kjent i utlandet enn i lille Norge. Dette er faktisk Norges største forskningsprosjekt. Det er dypt beklagelig og veldig leit, sier Olsen.

Mistillit

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har også redusert staben. Her er fire ansatte borte, mens forslaget egentlig var på åtte færre årsverk.

Konfliktnivået er høyt, og et tvistemøte endre med en protokoll som konkluderer med uenighet, og NTL NIBR mener fortsatt spillereglene ikke er blitt fulgt. NTL NIBR vedtok på sitt årsmøte et mistillitsforslag mot instituttsjef Hilde Lorentzen. I vedtaket begrunner NTL-foreningen mistilliten slik:

«Hennes handlemåte under «omstillingsprosessen» hvor både lovverk, tariffavtaler, etiske retningslinjer og vanlig folkeskikk er neglisjert. (…) Brudd på spillereglene i den grad som har skjedd denne høsten kan aldri en oppegående fagforening tolerere.»

Ingen av NTLerne ved NIBR ønsker å utdype kritikken overfor NTL-magasinet, men viser til at mye av bakgrunnen for mistilliten er spilt inn til NIBRs styre gjennom flere notater. NTL mener disse innspillene ikke er blitt fulgt opp. Mistilliten ble fulgt opp av styret, som kom med sin klare støtteerklæring til Lorentzen, og en advarsel til NTL:

«Som styre mener vi det nå er helt avgjørende å se framover, og handle i tråd med det. Det kan være svært destruktivt å inngå i omkamper nå, og vi vil i denne situasjonen oppfordre NTL’s medlemmer på NIBR om å ta styrets uttrykk for tillit til etterretning.»

– Litt deprimerende

Nofima, som driver med matforskning, har vært gjennom to nedbemanninger siden 2011.

Leder Lill-Heidi Johansen i NTL-foreninga der sier det har vært svært krevende prosesser, som til sammen har redusert staben med nesten 65 årsverk.

– Det er litt deprimerende, og det har vært tøffe tak med korte frister, oppsummerer Johansen.

Ingen har blitt sagt opp i prosessene, og gavepensjon og sluttpakker har vært brukt for å få folk til å slutte. Johansen mener prosessene har skjedd i lovlige former, selv om hun ikke alltid har vært enig i fremgangsmåten til arbeidsgiver.

– Jeg tror ikke vi kan ta dem på regelbrudd, men for eksempel 48 timers svarfrist på tilbud om sluttpakke er kort. Vi har ikke alltid vært jublende enige.

Nofimas økonomi er krevende, med dyr infrastruktur og ifølge Johansen for svak finansiering fra starten av.

– Vi ansatte er oppgitt over at man ga selskapet et så dårlig utgangspunkt økonomisk, sukker hun.

Nedgang

– Bevilgningene har i realiteten gått ned de siste årene, for det er ikke blitt kompensert for lønns- og prisstigning. Det kom en marginal økning i år, som vi håper fortsetter, sier Kjærstad.

Resten av inntektene får instituttene gjennom forskningsoppdrag de konkurrerer om både nasjonalt og internasjonalt.

– Når de vi konkurrerer med kan få så mye som 85 prosent av finansieringen fra offentlige bevilgninger, sier det seg selv at situasjonen er krevende, konstaterer Kjærstad.

Forverring

Økonomien i sektoren forverret seg gjennom 2013. I prosessene som har gått i de fire instituttene, har NTL så langt nesten unngått oppsigelser. Det har stort sett løst seg med frivillige sluttavtaler. Men de vet ikke om det er tilstrekkelig.

– Våre tilbakemeldinger fra de tillitsvalgte viser at det er en aggressiv holdning fra noen av arbeidsgiverne, med uryddige prosesser der lov- og avtaleverk ikke respekteres, sier Kjærstad, og legger til at prosessen i NIKU har vært veldig ryddig.

Kjærstad minner om at arbeidsgiverne ville hatt nytte av å få med seg ansatte og tillitsvalgte i slike prosesser. For han tror ikke det slutter med dette.

– Vi frykter det vil bli flere omstillinger som disse på andre institutter, spår han.

– Må kutte

IFEs kommunikasjonsdirektør Viktor Wikstrøm jr. sier at instituttet ikke har noe annet valg enn å kutte kostnader betydelig, for å få en bærekraftig økonomi. Innsparings- og effektiviseringstiltak er gjennomført, men IFE mener det ikke er noen vei utenom å redusere bemanningen.

– IFEs økonomi har vist en negativ utvikling over en lengre tid, spesielt er det situasjonen for vår virksomhet i Halden som vi nå har hovedfokus på. IFEs styre står samlet bak behovet for å kutte kostnader og gjennomføre nødvendige tiltak for å etablere en bærekraftig økonomi. Vi må iverksette disse tiltakene nå for å sikre at IFE skal bestå som et fremgangsrikt FoU-institutt, sier han.

Wikstrøm jr. opplyser at administrasjonen varslet om kostnadskutt og nedbemanninger i juni, og mener de gjennomfører prosessen på skikkelig vis.

– Vi bestreber oss på å følge lover og inngåtte avtaler som gjelder for nedbemanninger, sier han.

Full tillit

Instituttsjef Hilde Lorentzen henviser NTL-magasinet til styreleder for NIBR. Konstituert styreleder Randi Kaarhus i mener de samfunnsvitenskaplige instituttene er inne i en vanskelig tid, og etterlyser en klarere policy for instituttene fra sentralt hold.

Til kritikken fra NTL NIBR mot instituttsjefen, understreker Kaarhus at instituttsjefen har gjennomført styrets vedtak.

– Styret gjorde et generelt vedtak, og NIBRs daglige ledelse har sånn jeg har forstått det etter beste evne iverksatt disse tiltakene. NIBRs leder og ledelse har gjennomført det som styret på et overordnet plan har gitt mandat til. Og styret har ikke gått inn i detaljer, og sånn sett kan ikke styret uttrykke mistillit til det, sier Kaarhus.

– Er kritikk om brudd på lovverk, tariffavtaler, etiske retningslinjer og folkeskikk for detaljert til at styret kan gå inn og vurdere det?

– Slik jeg har forstått det har partene vært i en tvistenemd, og vedtaket fra nemda opprettholdt ikke påstandene om brudd på avtaleverk og de formelle tingene. Det styret ønsket å gjøre med sitt vedtak, var å si at «vi har hørt hva dere sier». Men det er nødvendig med tanke på at NIBR skal fortsette å fungere fremover, at vi som styre uttrykker vår fulle tillit. Og det mener vi, sier Kaarhus.

Kutt i forskningsinstituttene:

Institutt for energiteknikks (IFE) avdeling i Halden reduserer med inntil tjue personer.

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) kutter tre ansatte. Opprinnelig forslag lå på åtte færre årsverk

Matforskningsinstituttet, NOFIMA reduserer med 24,6 årsverk

Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) reduserer med flere årsverk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.01.2014
12:00
07.02.2014 15:21Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange – nå krever tillitsvalgte at flere blir ansatt

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik

Jeg er veldig trygg på at hun har lojaliteten sin hos Venstre og regjeringen, og ikke hos noen kunder, svarer Guri  Melby.

Jeg er veldig trygg på at hun har lojaliteten sin hos Venstre og regjeringen, og ikke hos noen kunder, svarer Guri Melby.

Statsministerens kontor

Venstre-topp var møtefikser for First House-kunder

De avtalte tilleggene er på mellom 1.400 og 1.900 kroner. Tilleggene gis med virkning fra 1. september. (Illustrasjonsfoto)

De avtalte tilleggene er på mellom 1.400 og 1.900 kroner. Tilleggene gis med virkning fra 1. september. (Illustrasjonsfoto)

Berit Roald / NTB

Det største lærerforbundet sier nei til lønnsoppgjøret: – Frustrasjonen er stor


Flere saker