Forsvaret vil kutte i antall frikjøpte tillitsvalgte. Dette sier forsvarsministeren om saken
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har svart på spørsmål i Stortinget om frikjøpte tillitsvalgte.
SVAR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han har tillit til at forsvarssjefen sikrer medbestemmelsen i Forsvaret.
Merete Jansen
Saken oppsummert
anders@lomedia.no
Frikjøpt-striden i Forsvaret ruller videre, og nå har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) svart på Anniken Huitfeldts (Ap) skriftlige spørsmål i Stortinget.
Hun ville vite hva statsråden ville gjøre for å sikre en ordning med frikjøpte tillitsvalgte minst på dagens nivå framover.
I svaret sitt skriver ikke Bakke-Jensen noe konkret om han ønsker dette.
– Avhengige av godt samarbeid
Bakke-Jensen skriver at Forsvaret er inne i en stor omstillingsprosess, og at riktig kompetanse til rett tid er viktig for å levere operativ evne.
– Som forsvarsminister er jeg svært opptatt av å legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende trepartssamarbeid. I forsvarssektoren legges det stor vekt på å involvere ansatte og deres arbeidstakerorganisasjoner. For å få til nødvendige endringer er vi avhengig av et godt samarbeid med de tillitsvalgte i Forsvaret, skriver han.
p
Videre skriver forsvarsministeren at det er den enkelte virksomhet i staten som i samarbeid med de ansattes organisasjoner som skal vurdere om det er behov for å ha ordninger hvor årsverk eller deler av årsverk skal settes av til tillitsvalgtarbeid.
– Jeg har tillit til at forsvarsjefen finner frem til en ordning innenfor rammene av Hovedavtalen i staten som sikrer arbeidstakerorganisasjonene i Forsvaret reell medbestemmelse, skriver han.
NOF: – Følg opp ordene med handling
Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) mener forsvarsministerens svar var «kort og tynt», og det eneste positive han finner i svaret er at han ikke forsvarer et kutt i dagens ordning.
– På den negative siden tar ikke statsråden på seg ansvaret for å sikre et fungerende trepartssamarbeid – som regjeringen har sagt at de ønsker. Det er særlig alvorlig, som TV2 har avslørt, fordi det var statsråden og departementet som startet prosessen gjennom et pålegg om å vurdere å redusere tillitsvalgtordningen, sier Bongo.
Han mener konsekvensene av å redusere frikjøpordninga vil samme de ansatte, Forsvaret og den offentlige debatten. Nå oppfordrer han regjeringa til å ta ansvar for trepartssamarbeidet.
– Vi utfordrer både regjeringen og statsministeren til å slå fast trepartssamarbeidet er viktig både i ord, men også ikke minst i handling. Dette svaret bør velgerne få høre før valget på mandag. Dette er viktig for hele samfunnet! Også i kommuner og fylker, sier Bongo.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener dette er et ikke-svar fra forsvarsministeren.
– Her hadde han sjansen til å fjerne usikkerheten som nå henger over de tillitsvalgte i Forsvaret. Å peke på forsvarssjefen rimer heller ikke, da det var hans eget departement som startet hele denne prosessen. Her må regjeringen straks rydde opp, for å sikre et fungerende trepartssamarbeid, som regjeringen har sagt at den ønsker, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser