Privatiseringen i Forsvaret:
Forsvarsrenholderne kjemper videre mot ISS for AFP-millionen. Nå ankes saken til til Høyesterett
Både arbeidsgiver og arbeidstakerne anker dommen fra lagmannsretten som behandlet rettighetene til renholderne som ble med fra Forsvarsbygg til ISS.
ANKE: Begge parter anker deler av dommen mellom renholderne og ISS inn for Høyesterett. Det er ikke avgjort om saken blir tillat ført for landets høyeste domstol.
Erlend Angelo
anders@lomedia.no
Privatiseringen av renholdet i Forsvaret kan ende i Høyesterett, ettersom dommen fra lagmannsretten som handlet om 61 tidligere statsansatte renholdere som ble overført til ISS ble anket både av ISS/NHO og NTL/NAF/LO.
Dette er den ene av to prosesser som har gått etter at regjeringen bestemte seg for at Forsvaret ikke lenger skulle ha egne renholdere, men kjøpte tjenestene. ISS vant anbudet.
Vil beholde rettigheter
Den ene striden handlet om renholdere som ikke ville bli med over til ISS, og gikk til retten for å bestride oppsigelsene de fikk. Denne saken er løst og de som var over 55 år, og sto i fare for å miste AFP'en sin, fikk løst saken i et forlik.
Den andre saken handler om rettighetene til 61 renholdere som ble med over til ISS. De krever videreføring av rettigheter hos sin nye arbeidsgiver.
p
Medlemmene er i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i dag, og var tidligere i NTL. De tapte i tingretten, men tok tre spørsmål videre til lagmannsretten.
• De ville beholde oppsigelsesfristene de hadde i staten.
• De ville beholde særaldersgrensen og særalderspensjon fra staten.
• De ville beholde sin offentlige AFP.
Renholderne vant to av tre
I ankesaken vant de fram på de to første punktene, men tapte på AFP-spørsmålet. ISS/NHO anket de to spørsmålene de tapte.
– Vi har svart med å anke spørsmålet om offentlig AFP, bekrefter forbundssekretær Guro Vadstein i NTL.
NHOs advokat Joakim Augeli Karlsen bekrefter at de anker de to spørsmålene de tapte på.
– Grunnlaget for ISS' anke knyttet til særalderspensjon er, blant annet, at arbeidsmiljølovens regler om virksomhetsoverdragelse gir ny arbeidsgiver mulighet til å innplassere overførte arbeidstakere i eksisterende pensjonsordninger. ISS har forholdt seg til denne regelen. Særalderspensjon er også en pensjonsordning som etter ISS' oppfatning ikke kan overføres til private bedrifter, sier han.
NHO vil heller ikke gå med på at oppsigelsesfristene kan overføres:
«– ISS mener at lagmannsrettens flertall ikke har grunnlag for å komme til at tjenestemannslovens oppsigelsesfrister var avtalt mellom Forsvarsbygg og renholderne. ISS' forståelse er at arbeidsavtalene med Forsvarsbygg informerte om hvilke lovregler om oppsigelsesfrister som gjaldt etter tjenestemannsloven fordi Forsvarsbygg var underlagt tjenestemannsloven. Som følge av virksomhetsoverdragelsen ble arbeidstakerne ansatt i ISS som er omfattet av arbeidsmiljølovens regler, blant annet om oppsigelsesfrister. Dermed er det etter ISS' oppfatning disse reglene som gjelder – også for arbeidstakere som tidligere var ansatt i Forsvarsbygg», skriver han i en epost.
Det er ikke avgjort om saken blir tillatt ført for Høyesterett.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.