BEKYMRA: Leder Ellen Dalen i NTL Universitetet i Oslo synes finansminister Siv Jensen forskutterer arbeidet til produktivitetskommisjonen i revidert statsbudsjett.
Anders Hauge-Eltvik
Frykter «danske-syken» allerede nå
Mens den norske produktivitetskommisjonen så vidt er i gang, henviser finansminister Siv Jensen til de danske anbefalingene i revidert budsjett. Det bekymrer leder Ellen Dalen i NTL Universitetet i Oslo.
anders@loemdia.no
Produktivitetskommisjonen ble nedsatt av regjeringa 7. februar, og har ett år på seg til å levere sin første rapport. Deretter skal kommisjonen utarbeide forslag som skal bedre den norske produktiviteten.
I revidert nasjonalbudsjett henvises det til den danske produktivitetskommisjonen, og det heter at en del av forslagene til den danske kommisjonen kan være aktuelle også i norsk sammenheng.
Det får leder Ellen Dalen i NTL Universitetet i Oslo til å reagere.
– Når Siv Jensen allerede henviser til den danske kommisjonen, synes jeg det er skummelt, sier hun, og poengterer at produktivitetskommisjonen så vidt har kommet i gang med sitt arbeid her hjemme.
Utdanning
I budsjettdokumentet listes det opp noen av forslagene fra Danmark. Det ene handler om at utdanningsinstitusjonene skal gis insentiver for å tilby utdanninger med høy studieintensitet, sysselsetting og lønn. Et annet forslag er å gi studentene vesentlig sterkere insentiver til å velge utdanninger som gir høy lønn og god sysselsetting.
Ellen Dalen mener henvisningene i budsjettet er en trussel mot lik rett til utdanning for alle i Norge.
– Utdanningsområdet peker seg ut i Danmark som en viktig del av kommisjonens arbeid. Utdanning er en avgjørende faktor for produktiviteten, men å bruke inntektsmuligheter som basis for valg av studie er helt feil. Valg av studier er mye mer komplisert enn som så, fastslår Dalen.
Hun poengterer at Norge har en av de mest produktive arbeidsstokkene i verden, og at lik rett til utdanning har vært ett av de viktigste virkemiddelene for å få til det.
– God lønn er et ekstremt smalt perspektiv på individet og samfunnsutviklinga. Men, de kan spare mye på kort sikt ved å kutte alle utdanninger som NHO mener de ikke trenger nå. Men vet vi hva vi trenger i framtida? spør Dalen.
Mindre stat
Et annet forslag fra den danske produktivitetskommisjonen er at alle offentlige oppgaver som egner seg til det skal konkurranseutsettes.
– Vi frykter at det kommer kutt i statlig sektor, og at oppgaver overlates til private. Vi vet at regjeringa ønsker å bruke mindre penger på staten, sier hun.
Regjeringa har vært opptatt av at de har kuttet antall mål for statlige virksomheter, men Dalen mener målinga bare har blitt flytta ned på individnivå. Når revidert budsjett sier at det er viktig å dokumentere merverdier i form av innsparte midler og redusert tidsforbruk, er vi bekymret for at disse målingene skal bli brukt til å styre den enkelte og fastsette lønna til de statsansatte.
– De tror man kan skape en mer produktiv stat med lønnsincentiver. Jeg tror ikke det fungerer slik, sier hun.
På vakt
Dalen oppfordrer ansatte og tillitsvalgte til å være på vakt framover.
– Her kommer ting fortløpende, og det er skummelt om vi bare blir sittende å vente på at det endelige arbeidet skal bli lagt fram. Vi ser retninga i regjeringsplattformen, mandatet til produktivitetskommisjonen og i revidert budsjett, sier hun.
Dalen forventer at den politiske behandlinga av produktivitetskommisjonen vil sette forslagene inn i en bredere sammenheng enn den økonomiske.
– Produktivitet er mangefasettert, og jeg håper kommisjonen greier å se samfunnsperspektivet på lang sikt, og ikke kortsiktig innsparing. Det kan virke som produktivitet er målet, men i offentlig sektor er målet å sikre velferden. Velferden, som utdanning, barnehager og eldreomsorg, er ikke til bare for at vi kan komme oss på jobb og være produktive. Velferden sikrer også en levestandard og verdighet for alle, og har en egenverdi i seg selv og som en omfordelingsmekanisme, sier Dalen.
Statssekretæren svarer
NTL-magasinet sendte følgende spørsmål til Finansdepartementet:
- Kvifor er det henvist til den danske kommisjonen, bl.a. at forslag derifrå kan vere aktuelle for Norge, når den norske produktivitetskommisjonen så vidt har komt i gong med sitt arbeid?
- Eit par av forslaga frå Danmark handlar om å rette utdanningar og studentar inn mot yrker som gir god lønn. Dalen meiner dette er eit svært snevert syn på utdanning. Har de ein kommentar til det?
- Ho seier ”Vi veit regjeringa ønsker å bruke mindre penger på staten”. Har de ein kommentar til det?
- Ønskjer regjeringa å bevege seg i retning av at fastsetting av løna til statsansatte skal ha i seg element av individuell måling på effektivitet eller andre parameter?
Svaret frå statssekretær Paal Bjørnestad kom per epost, og er følgende:
"Produktivitetskommisjonen er bredt sammensatt og har et vidt mandat. Kommisjonen skal gjøre sine egne vurderinger ut fra norske forhold, på en rekke samfunnsområder. Det er fint at kommisjonens arbeid skaper engasjement og samfunnsdebatt. Vi forventer at kommisjonen kommer med mange forslag, hvor noen kan bli en politisk realitet, mens andre ikke blir det."
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet