JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er de nye reglene for fleksitid i staten

Etter å ha fått forsikringer om nok hviletid for de ansatte, har LO Stat inngått ny fleksitidsavtale med staten. Avtalen gjelder i en prøveperiode på 18 måneder og skal evalueres underveis.
FLEKSITID: LO Stat-leder Egil André Aas har signert fleksitidsavtalen med staten, etter å ha fått de nødvendige forsikringer.

FLEKSITID: LO Stat-leder Egil André Aas har signert fleksitidsavtalen med staten, etter å ha fått de nødvendige forsikringer.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Denne artikkelen ble først publisert da fleksitids-avtalen ble inngått, men vi re-publiserer den i forbindelse med at de nye reglene trådte i kraft fra 1. januar 2018. Få med deg de nye reglene i artikkelen!

Etter å ha jobbet med ny fleksitidsavtale med staten i et års tid, presenterte staten, LO Stat og de andre hovedsammenslutningene avtalen med staten fredag.

Avtalen innebærer at statsansatte med fleksitid kan starte én time tidligere på morgenen (klokka 06) og jobbe én time lenger på kvelden (til kl 21).

Se hele særavtalen i PDF-format

Leder Egil André Aas i LO Stat sier de har fått på plass gode nok løsninger med arbeidsgiver til at de går med på å utvide rammene for fleksitiden i en prøveperiode.

– Vi er ikke i mot fleksitid, men vi er i mot gratisarbeid. Vår jobb er å passe på medlemmene, og denne avtalen betyr mye for deres hverdag, sier Aas om LO Stats inngang.

Alle mellom 60 og 65 år skal få ei ferieuke mindre, krever Venstre

Har sikret seg

I september uttalte statsråd Jan Tore Sanner til Aftenposten at «Jeg håper ikke LO ønsker å opptre som en bremsekloss mot en mer moderne og fleksibel stat. (...) Det er gammeldags av LO å holde fast i gårsdagens arbeidstid».

Bakgrunnen var at Unio, YS og Akademikerne hadde gitt klarsignal til å utvide fleksitiden fra 07-20 til 06-21 fra 1. januar 2018, mens LO Stat sa nei.

At LO Stat nå har blitt med på utvidelsen, skyldes tre viktige forhold:

1. En egen protokolltilførsel fra LO Stat og Staten om at hviletiden skal overholdes.
2. Avtale om en evaluering av hele fleksitidsordningen.
3. At den nye ordningen skal ha en prøvetid på 1,5 år.

– De tre tingene var avgjørende, konstaterer Aas.

For LO Stat var det sentralt å sikre at de ansatte får den daglige og ukentlige hviletid, som er nedfelt i Arbeidsmiljøloven. Dette har vi fått en forsikring om i fra staten.

I tillegg fremgår det av protokolltilførselen at «Arbeidsgiver har hovedansvar for at dette overholdes. Arbeidstaker har et medansvar.»

– Dette var viktig for oss i LO Stat å få med. Grunnen til det er at vi ser eksempler ute på at arbeidsgivere prøver å dytte ansvaret for dette over på arbeidstakerne. Vi skulle tro det var unødvendig å understreke, ettersom daglig og ukentlig hviletid er presisert i Arbeidsmiljøloven. Men ut ifra situasjonen ute, var det viktig å få med, sier Aas.

Arbeidstid for dummies

Prøvetid og evaluering

Aas avviser karakteristikkene som Sanner kom med i Aftenposten i september. Han sier LO Stat har vært innstilt på å åpne for å starte en time tidligere på morgenen fra 07 til 06, og også villig til å diskutere en utvidelse fra klokka 20 til 21.

– Men det var under forutsetning av å få vite omfanget og behovet. Den forrige evalueringen av fleksitidsavtalen er fra 1999, sier han.

Det vil bli satt i gang en evaluering av hvordan avtalen fungerer, hvem og hvor mange som bruker den, og om grupper som ikke bruker avtalen i dag, kan gis anledning til det.

– Vi mener at det er naturlig at det er en ekstern aktør som skal gjøre denne evalueringen, sier han.

Aas er også komfortabel med at en prøveperiode på halvannet år er nok til å avdekke eventuelle uheldige utslag av den nye avtalen.

I tillegg er alle partene enige om at all tid som er opparbeidet som fleksitid skal avspaseres. Det er nemlig ikke uvanlig at opparbeidede plusstimer blir strøket ved årsskifter.

– Dette er opparbeidet fritid som de ansatte blir fratatt. Vi er enige om at arbeidstaker og arbeidsgiver i fellesskap skal sørge for at tiden avspaseres, sier han.

Aas har også noen rosende ord til statsråden:

– Jeg vil berømme departementet og Jan Tore Sanner for å ha lytta til de innvendingene vi har hatt. Det ble avgjørende for at vi fikk landet avtalen, sier Aas.

Klare for å forhandle ferdig en ny offentlig tjenestepensjon

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse