JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rammevilkår for Hestesporten:

Hestesportnæringa og NTL fikk to gode nyheter denne uka

Kulturdepartementet har konkludert: Det blir ingen sammenslåingen av Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. I tillegg kommer nyheten om at Rikstoto skal slippe å betale totalisator-avgift til staten i år.
500 kusker, fjordinger og ansatte protesterte foran Stortinget mot dårligere rammevilkår i hestesporten i november.

500 kusker, fjordinger og ansatte protesterte foran Stortinget mot dårligere rammevilkår i hestesporten i november.

Arash Nejad/Nyebilder

nina.hanssen@lomedia.no

I forbindelse med arbeidet med ny pengespillov har regjeringen vurdert om Norsk Rikstotos konsesjon skal videreføres eller om hestespillene bør overføres til Norsk Tipping. Konklusjonen fra Kulturdepartementet denne uka er at dagens modell for organisering av hestespill skal videreføres. Det er LO-forbundet NTL som har mange medlemmer i næringen glade for.

p

– Ja vi i NTL er svært fornøyd med disse avgjørelsene som vil trygge både hestenæringa og arbeidsplassene, sier Kjærstad.

Han sier at NTLs medlemmer innenfor hestenæringa har i lang tid levd med den usikkerheten om hva som vil skje dersom de skulle bli slått sammen med Norsk Tipping.

– De har vært dypt bekymret for hele hestenæringa dersom dette ville blitt en realitet. Dette er gledens dag for våre medlemmer og hele hestenæringa, sier han til FriFagbevegelse.

Det bekrefter også Arild Engebretsen som er leder av NTL Hestesporten.

Berører 16.000

– Vi er veldig fornøyd med at vi ikke ble slått sammen. Samtidig var det godt at vi endelig ble hørt slik at Norsk Rikstoto ble fritatt fra plikt til å betale totalisatoravgift til staten for hele året 2020. Dette vil spare Rikstoto for ca. 80 millioner og det var det vi trengte nå, sier Engebretsen – som til vanlig jobber på Bjerke travbane.

p

Han sier at NTL har jobbet for at Rikstoto skal bli fritatt i 10 år og håper at dette blir permanent og ikke bare i forbindelse med koronakrisen.

Det hevdes at hestenæringen i Norge direkte og indirekte lønner cirka 16.000 arbeidstakere. Denne næringen opplever, i likhet med mange andre næringer i denne eksepsjonelle COVID19-situasjonen, en dyp krise.

– Vi har lenge slitt og selv om vi nå får to gladnyheter er ikke krisen over. Akkurat nå er det svært mange i hestenæringen som er permitterte – og det er kun treningsbanene som er åpne, så det er ingen løp eller aktivitet. Jeg håper vi snart får komme i gang med løp slik at vi kan tjene penger igjen, sier han.

Samarbeid er viktig

Både Kjærstad og Engebretsen håper nå Hestesporten og Norsk Rikstoto kan fortsette det gode samarbeidet for hele hestenæringa, ikke minst mellom hesteeier og spillere.

Kulturminister Abid Raja (V) sa i en kommentar til NTB at regjeringens hovedanliggende er å sikre en ansvarlig og sammenhengende spillpolitikk.

– I forbindelse med lovprosjektet var det derfor naturlig å vurdere om organiseringen med hestespill i et eget spillselskap er den beste løsningen for å gjøre dette. Etter en grundig helhetsvurdering har vi kommet fram til at hestespillene bør forbli hos Norsk Rikstoto, sa han. Rikstoto-direktør Camilla Garmann sier i en pressemelding at de er

glade for tilliten, men samtidig ydmyke i forhold til de utfordringene de står overfor. Ifølge henne har korona-krisen har gitt de akutte andre utfordringer men hun er glad for at regjeringen nå ser at hestemiljøet er viktig for hele landet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse