NTL-ledelsen på turné for valgdeltakelse:
Hvem som bestemmer i kommunen, betyr noe for lønns- og arbeidsforholdene, insisterer NTL-lederen
De siste ukene før kommunevalget har ledelsen i NTL vært over store deler av landet med samme budskap: Bruk stemmeretten!
EN VISS INTERESSE: En god del studenter kom innom standen til NTL Ung på Nord universitet. forbundssekretær Renate Swensen, forbundsleder Kjersti Barsok og Aleksander Dyrnes, nestleder i NTL Ung, svarte på spørsmål og delte ut tøynett med informasjon og godsaker.
Merete Jansen
Saken oppsummert
merete.jansen@lomedia.no
«Noen valg er viktigere» står det med store bokstaver over hele fronten av den grå t-skjorten til NTL-leder Kjersti Barsok. Hun står foran en stor gruppe medlemmer ved NRKs lisenskontor i Mo i Rana. De ser alle litt nedslått ut, men det har ikke noe med valget å gjøre. De har nettopp avsluttet et møte med ledelsen om detaljer rundt avviklingen av lisenskontoret ved årsskiftet. Barsok har stor forståelse for alle bekymringene som fyller hodene deres, og svarer villig vekk på spørsmål om dette. Samtidig ber hun dem også legge litt energi i mandagens valg.
– Husk at selv om dette er et kommune- og fylkesvalg, har det betydning for store, overordnede spørsmål som arbeidsliv og klima.
Barsok begrunner dette siste blant annet med at kommunene er store bestillere av varer og tjenester og kan stille strenge miljøkrav. Kommunene kan også ta egne grep for å bidra til et seriøst arbeidsliv.
– Man ser for eksempel at mange kommuner har bremset utviklingen når det gjelder privatisering av offentlige tjenester.
Politisk tydelig
Både hos NRK Lisens og de andre stedene Barsok besøker, understreker hun at NTL ikke ønsker å gi anbefalinger i retning av et bestemt parti.
– Vedtektene sier at vi skal være partipolitisk uavhengig. Men NTL er likevel politisk tydelig. Om vi tar utgangspunkt i handlingsprogrammet, kan vi blant annet slå fast at vi ikke vil tillate at det tas ut profitt på velferdstjenester, at vi ønsker et seriøst arbeidsliv og at vi ønsker tiltak som bremser den negative klimautviklingen.
p
Med dette som utgangspunkt, slår hun fast at det er enkelte partier det er enklere å bli enig med enn andre. Men hun nevner ingen navn. Barsok legger derimot vekt på at man som velger bør tenke på hvilke partier som gjør den enkeltes kommune til den beste arbeidsgiveren.
– Hvem som bestemmer i kommunen, betyr noe for lønns- og arbeidsforholdene til de ansatte. Hvor opptatt ledelsen er av faste, hele stillinger for eksempel. Det betyr også noe for hvor mye som privatiseres og hva som utføres i offentlig regi og hvor opptatt kommunen er av å hindre svart arbeid og sosial dumping. Kommunene har stor makt som innkjøper av en rekke varer og tjenester!
Synlig på arbeidsplassene
Tidligere på dagen har Kjersti Barsok besøkt Nav og Skatteetaten i Mo i Rana sammen med forbundssekretærene Sven Ivar Skodjevåg og Renate Swensen.
I øverste etasje hos Statens innkrevingssentral sto store, kremfylte kaker på rekke og rad innfor glassveggene.
– Skal det ikke være en bit til? Du har plass til litt mer!
Både medlemmer og ikke-medlemmer tok turen opp i den solfylte korridoren for å smake på godsakene, få med seg noe reklamemateriell og snakke med ledelsen om saker de er opptatt av i det daglige. Oppfordringen fra fagforeningen til å stemme ved valget går hånd i hånd med gjennomføringen av den årlige NTL-dagen ute på arbeidsplassene.
Saken fortsetter under bildet.
KAKER OG PRAT: Kaker hører med når NTL-dagen markeres på Statens innkrevingssentral i Mo i Rana. Både medlemmer og potensielle medlemmer deltar. Forbundssekretær Renate Swensen (t.v.) serverer og svarer på spørsmål.
Merete Jansen
– Det er viktig for oss å være synlige, sa plasstillitsvalgt Frode Andreassen.
Han tok med gjestene fra Oslo på en omvisning i det nyoppussede bygget nede ved fjorden, der over 200 ansatte i Nav også snart flytter inn. Hvordan den sameksistensen best kan gjennomføres, var et av mange temaer de ansatte ønsket å lufte med Barsok.
Nysgjerrige studenter
I Bodø neste morgen står ansatte og studenter ved Nord universitet for tur. I 8-tiden på morgenen vrimler det allerede av unge mennesker på vei i alle mulige retninger. Det er ikke så mange som tar seg tid til å stanse, men en god del setter pris på å få med seg en et bærenett med brosjyrer og små, nyttige ting med NTLs logo på.
– Har dere lyst på en goodie-bag? Kjenner dere til NTL?
Denne dagen er Aleksander Dyrnes, nestleder i NTL Ung, med på stand.
Saken fortsetter under bildet.
GOD STEMNING: NTL-leder Kjersti Barsok (t.h.) lytter både til bekymringer og gode historier når hun er ute og besøker medlemmer i forkant av kommunevalget. Her hos Frode Andreassen i Statens innkrevingssentral i Mo i Rana, sammen med forbundssekretær Reidun Swensen.
Merete Jansen
– Vi er en fagforening som organiserer både ansatte og studenter ved universitetene, forklarer han til de som vil høre på.
Dette er første gang noen fra hovedkontoret og fra NTL Ung står på stand på Nord universitet.
– I starten er vi gjerne litt fremmed. Men det vi har sett andre steder, er at når folk vet hvem vi er, kommer de mer bort og stiller spørsmål om arbeidsliv og annet, sier Dyrnes.
Snakker om presset de føler
Hos NTL Luftfarten noen timer senere, er de ansatte i Avinor mest opptatt av å snakke med forbundslederen om alt presset for å effektivisere og modernisere. En mulig privatisering av drift og renhold henger over dem som et spøkelse. Et av medlemmene forteller at ansatte til tider jobber gratis for å få gjort det de skal.
p
– De frykter at jobben kan bli privatisert hvis de ikke viser at de rekker over oppgavene sine. Men vi er jo mange færre til å gjøre de samme oppgavene!
Tilhørighet til arbeidsplassen og stolthet over jobben er noe de setter veldig høyt og som de håper å kunne bevare i fortsettelsen.
– I dag er det for eksempel slik at alle plukker opp søppel fra gulvet når de ser noe, fordi de føler ansvar for at flyplassen skal være fin. Slik blir det trolig ikke den dagen renholdet eventuelt settes ut til et annet selskap.
SPENT PÅ FREMTIDEN: De ansatte ved Bodø Lufthavn vet ikke helt hvilke oppgaver som havner hvor i fremtiden. Fra venstre: Ruben Frendal, Kjell Sommerseth, Monica Hanssen, Ann Karin Eide, Alf Solheim, NTL-leder Kjersti Barsok og Thomas Lillevoll
Merete Jansen

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser