I dag blir det oljedebatt på landsmøtet til NTL
Noen vil «utvikle, ikke avvikle» oljenæringa i Norge, mens andre vil stoppe alle nye felt på norsk sokkel. I dag blir det oljedebatt på NTL-landsmøtet.
VIL HA DEBATT: Rune Bjørseth og Tor Kristian Godlien er klare for å diskutere klima med Mansoor Hussain (t.h.) og resten av NTL Ung under landsmøtet i NTL.
Arash Nejad/nyebilder.no
guro@lomedia.no
Det er ikke bare på klimatoppmøtet i Egypt at det diskuteres klimapolitikk i disse dager.
Under NTLs landsmøte har det kommet inn flere sprikende forslag til handlingsplan og uttalelser fra forbundets delegater.
Vil omprioritere
Til prinsipp- og handlingsplanen for de fire neste årene ble det foreslått å stryke en setning som har skapt debatt før.
Der står det nemlig i forslaget at NTL vil jobbe for at det ikke åpnes nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.
Det vil Rune Bjørseth i NTL Forsvar stryke.
– Jeg ønsker å stå side ved side med våre kamerater på LO-kongressen om at sektoren skal utvikles, ikke avvikles, sier han.
Forslaget ble stemt over på landsstyret i juni, og da var det cirka to tredjedels flertall for å ta inn formuleringen i programmet. Under LO-kongressen i juni i år ble det vedtatt med et kompromissforslag at deler av olja må ligge urørt.
NTLs forslag var også da at det ikke skal åpnes for nye felt.
Bjørseth på sin side mener forbundet bør prioritere annerledes.
– Jeg tenker at medlemmer i NTL har nok av anledning til å engasjere seg i andre organisasjoner som jobber imot olje og gass. Det er ikke noe vi trenger å jobbe med. Det handler om kapasitet til å jobbe med andre viktige ting og at Europa trenger mer gass, sier han.
Han mener at den sikkerhetspolitiske situasjonen har gjort at Europa er avhengig av naturgass for å oppnå sine miljømål.
– Vi er en spydspiss
Bjørseth møter motstand fra landsmøtets unge delegater.
– Vi er en spydspiss i klimakampen i LO. Men det vil bli vanskeligere for oss å organisere medlemmer når de ser at vi trekker i motsatt retning. Vi mener det er helt feil å gå tilbake på det og være mindre ambisiøse enn det vi har vært, sier Mansoor Hussain.
Studentobservatøren fra NTL Ung har sendt inn et tilleggsforslag til flere uttalelser.
Han mener det er en dårlig idé å putte andre hensyn foran klimaet og mener setningen i prinsipp- og handlingsprogrammet bør stå.
– Om vi ikke har en god klimapolitikk, så har vi ikke grunnlag for så mye annet, sier han.
Derfor har han på vegne av NTL Ung foreslått i en uttalelse om grønn omstilling å gå imot utvinning av oljefeltet Wisting.
Det mener han er viktig for å vise at NTL er en fagforening som drar LO i en mer miljøvennlig retning. Dette er igjen viktig for å klare å rekruttere flere medlemmer.
Ikke bare uenige
Tor Kristian Godlien i NTL Forsvar påpeker at de egentlig ikke er uenige med de unge.
– Vi er ikke uenige med NTL Ung, men de vil gå lenger. Vi vil ha mer gass. Staten er bygd opp av oljepenger og arbeidsplasser, sier han og får et tillegg fra Hussain:
– Og av kloke hoder som jobber i disse næringene.
Godlien mener som Bjørseth at det må være et kompromiss i handlingsprogrammet. I tillegg har også han lagt inn et tilleggsforslag til prinsipp- og handlingsprogrammet.
«Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og lagring, hydrogen, havvind og mineralutvinning. Vi vil utvikle ikke avvikle sektoren. Vi mener de ressursene som kan bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt.»
Forslagene skal først behandles i redaksjonskomiteene, for å se om det er mulig å finne et kompromiss. Om noen av forslagsstillerne ikke er tilfredse med dét, kan de ta forslagene sine opp til votering. Det vil ifølge kjøreplanen skje torsdag ettermiddag/kveld.
Og selv om Mansoor Hussain og NTL Ung nok ikke vil stemme for Godliens forslag heller, er han glad for at det blir en debatt.
– Det er viktig å ha en god diskusjon om disse tingene som så mange medlemmer bryr seg om. Og så får vi se hvem som vinner fram når vi kommer til en votering, sier Hussain.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.