Ingen ledere i Nav får lokalt tillegg
NTL NAV forhandlet fram lokale tillegg med en likelønnsprofil de er fornøyde med. Akademikerne i Nav ga et likt tillegg til alle.
FERDIGFORHANDLA: I Nav ble partene ferdige med de lokale forhandlingene i god tid før fristen. Leder Hanne Nordhaug i NTL NAV mener de kom godt ut forhandlingene i etaten.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
De lokale forhandlingene i Nav er fullført. NTL NAV, YS og Unio forhandlet sammen, og ble enige med arbeidsgiver om å gjøre fordelingen sentralt, i stedet for ute på alle driftsenhetene. Liten pott og mange ansatte, talte for dette.
• Unio og Akademikerne rekrutterer tre ganger raskere enn LO
Grupper
Hanne Nordhaug, leder i NTL NAV, forteller at dette er første gang de har forhandlet om lokale tillegg på denne måten, og hun mener det var en spennende forhandlingsform.
– Det ville vært veldig uheldig og brukt masse tid i hele Nav-systemet når det var såpass lite i potten, så vi var enige om å forhandle sentralt. Da er det umulig med individuelle krav, så vi ble enige om å fremme gruppekrav, forteller hun.
Etter å ha fått innspill fra lokalt tillitsvalgte, ble NTLs krav utformet og partene utvekslet krav. Deretter satte partene seg sammen.
Fra tariffoppgjøret i vår, fikk alle NTLerne et generelt tillegg på 0,33 prosent fra 1. mai.
Justerer
Nordhaug mener valget om å forhandle for grupper ga mulighet til å justere urimelige forskjeller, og prioritere grupper som bør løftes.
– Det kan være skjevheter, eller stillinger det er vanskelig å rekruttere til eller som har spesielle utfordringer. Vi er enige om at dette var en god måte å forhandle på, sier hun, men legger til at det ikke betyr at det alltid vil bli slik.
I forhandlingene fikk ingen av de ansatte i direktoratet tillegg, ei heller ledere. Det ble også satt en grense på fem års ansiennitet i etaten for å få tillegg. Årsaken er at disse ofte ligger høyere i lønn. Gruppene som fikk et lønnstrinn gir en god likelønnsprofil, mener Nordhaug.
– Vi fikk bra uttelling. Mange av våre medlemmer er innafor de gruppene som fikk. Og alle har fått de 0,33 prosentene fra 1. mai, poengterer hun.
• LO Stat-lederen har allerede begynt å blankpusse streikevåpenet foran vårens lønnsoppgjør
Flatt hos Akademikerne
De Nav-ansatte som er medlemmer i Akademikerne-forbund var ikke en del av disse forhandlingene, ettersom de har en egen tariffavtale.
I vår ble det bestemt at hele potten for Akademikerne skulle sendes ut til lokale forhandlinger. I Nav endte det med at alle medlemmene fikk et likt tillegg på 0,85 prosent, med virkning fra 1. oktober.
Disse medlemmene fikk ikke noe generelt tillegg i vår.
Nordhaug skjønner ikke da poenget med å insistere på å forhandle lokalt.
– Jeg stiller meg undrende til hvorfor Akademikerne er så opptatt av lokale tillegg i det sentrale oppgjøret, når de fordeler tilleggene flatt lokalt. Det kunne de gjort i det sentrale oppgjøret, sier Nordhaug.
– Alle skal få
Akademikerne i Nav er godt fornøyde med årets oppgjør, forteller leder Frode Svartvatn. Det flate tillegget til alle er en konsekvens av ønskene som kom fra fra foreninger og tillisvalgte i organisasjonen.
– Med oppgjør som totalt sett har vært så små, ønsker vi at alle skal få en viss reallønnsvekst. Vi hadde en enda mindre pott i år enn i fjor, fordi vi hadde veldig stort overheng/ glidning, sier Svartvatn.
«Glidning» er lønnstillegg avtalt året før, gjerne ved lokale forhandlinger.
Svartvatn poengterer at Akademikerne ivrer for lokale forhandlinger på virksomhetsnivå, fordi de mener dette treffer behovene best.
– Det er ikke bare en-til-en-forhandlinger vi mener med lokale forhandlinger, men også til den enkelte virksomhet, sier han.
– Hva sier du til Nordhaugs bemerkning om at dere like godt kunne ha fordelt pengene flatt i det sentrale oppgjøret?
– Ved å ha alt lokalt, får vi vår lønnsmasse. Det treffer vi ikke med om vi tar det sentralt. Da blir det mye borte på veien ut til den lokale virksomheten. Lønnsnivået er høyere for våre medlemmer, og i et sentralt oppgjør er alle med å sponse. Så kan man si at det er riktig eller ikke, men våre medlemmer kan ha et studielån på 300 000, og da er det viktig for oss at hvert enkelt medlem får det de skal ha, sier Svartvatn, som legger til at dette er et system Akademikerne har hatt i kommunal sektor i mange år og som han opplever som en suksess.
De lokale forhandlingene i staten skulle være ferdige innen 1. november.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.