JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Ingen streik for LO-forbundene i staten. På vei mot én avtale i staten igjen

LO Stat er enige med staten om ny tariffavtale. Akademikerne og Unio går i streik.
Egil André Aas, leder i LO Stat.

Egil André Aas, leder i LO Stat.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

edv@lomedia.no

Akademikerne og Unio går i streik, men LO Stat har sagt ja til en løsning i statsoppgjøret.

LO Stat-leder Egil André Aas sier de har tatt konsekvensen av at like avtaler har vært det høyest prioriterte kravet fra medlemsforbundene, og dermed sagt ja.

– Dette har vært det vanskeligste oppgjøret i min tid som LO Stat-leder. Vi måtte ta noen tunge valg, men tilbakemeldingene fra medlemmer og tillitsvalgte før dette oppgjøret har vært at det viktigste er å komme tilbake til likelydende tariffavtaler, der forhandlinger skjer i samme rom, og alle statsansatte ivaretas, sier Egil André Aas, leder i LO Stat. 

Han legger til at veien tilbake til like avtaler kommer med en pris, og at de har måttet oppgi andre viktige krav.

– Totalen i dette meklingsresultatet er imidlertid noe vi har grunn til å være tilfreds med, og flertallet i forhandlingsdelegasjonen stemte ja, sier Aas.

Dette er hovedpunktene i det LO Stat har sagt ja til:

• Lønnsoppgjøret er innenfor frontfaget på 5,2 prosent.

• Fordelingen sentralt/lokalt 25/75

• Sentralt generelt tillegg på 0,75 % til alle

• Lokal avsetning på 2,15 % av lønnsmassen i den enkelte virksomhet

• En hovedtariffavtale som har med regler for minstelønn og godskriving, og legger til rette for at vi igjen kan få likelydende hovedtariffavtaler i staten.

Setter sin lit til lokale tillitsvalgte

Staten ønsket én hovedtariffavtale, men at den liknet mest på Akademikerne/Unio-avtalen. LO Stat og YS har ifølge LO Stat-leder Aas strukket seg langt.

– 75 prosent til lokal fordeling, og bare 25 prosent sentralt, hvordan skal dere klare å sikre lavtlønte og de brede gruppene nå?

– Vi er heldig stilt med dyktige tillitsvalgte ute, nå må vi klare å mobilisere dem så vi klarer å ivareta de elementene vi ikke har klart å få på plass med det generelle tillegget, sier Aas, og legger til at det blir en tøff jobb.

– Lønnstabellen forsvinner, så hvordan skal dere klare å sikre lønnsutvikling for alle da?

– Vi har fått med oss de elementene som sikrer alle lønnsutvikling. Istedenfor lønnstrinn, blir det utbetalt i rene kroner. Så skal jeg være ærlig og innrømme at det vi har fått på plass nå, ikke ivaretar alt.

LO Stat har ikke ønsket å gi slipp på lønnstabellen, ifølge Aas, men gikk med på det likevel med sikte på å få til en felles avtale.

– Vi er i en situasjon nå der fagforeningstilhørighet avgjør hva du får i lønn. Det kan vi ikke leve med, sier LO Stat-lederen.

Villet ulikhet

Akademikerne og Unio er i streik. De ønsker nettopp ikke likelydende avtaler. Leder for Akademikerne stat uttalte tidligere til E24 at en felles avtale betydde at de med lavere lønn og lavere utdanning enn dem, hadde et sugerør inn i lønnsmassen. Det ønsket de ikke.

Aas håper de kan finne sammen igjen.

– Vi skal sitte i samme rom og finne løsninger sammen. Vi aksepterte tilbudet med tro på at det skal ordne seg til slutt, med likelydende avtaler. Vi har vært opptatt av å lande et system. For å få det til har bi bevegd oss den veien, men de må også være villig til å bevege seg mot oss, så vi kan få likelydende avtaler, sier Aas.

YS Stat har hatt store diskusjoner

Også Jens B. Jahren, leder i YS Stat, er åpen om at de har gitt mye for å komme fram til en enighet.

– Vi har strukket oss langt, og har hatt store diskusjoner. I tillegg er det en usikkerhet siden vi ikke per nå har en felles avtale for alle. Hvordan det ser ut vet vi ikke før konflikten som nå går er over, sier han.

Han sier det eneste forbeholdet de har i avtalen er om de to andre skulle få andre økonomiske betingelser. Jahren peker på at de har fått med seg elementer som skaper et sikkerhetsnett for at alle skal få lønnsutvikling.

– At vi har et ganske stort lokalt element har vært ganske viktig for oss, som gir muligheter for de lokalt tillitsvalgte. Vi har også gitt fra oss lønnstrinn, som vi har hatt i mange tiår, og noe på tvisteløsninger. Vi er fullt klar over at vi ikke får med oss alt, men vi har strukket oss langt og er fornøyde med det som ligger på bordet, sier Jahren.

ENIGE: Jens B. Jahren og statsråd Karianne Tung ble enige om en avtale i meklinga fredag morgen.

ENIGE: Jens B. Jahren og statsråd Karianne Tung ble enige om en avtale i meklinga fredag morgen.

Ole Palmstrøm

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse