Nasjonal sikkerhet
Justisministeren vil ha bedre samarbeid for å styrke beredskapen
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) jobber nå med regjeringens politikk for beredskap. Hun vil samkjøre ressursene i samfunnet bedre.
NY LOV: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og regjeringen jobber med en ny stortingsmelding om totalberedskap. Den er ventet i høst.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Regjeringen skal i høst legge fram en melding om totalberedskap, som skal trekke opp linjene for hvordan samfunnet som helhet skal takle kriser og konflikter.
Stortingsmeldingen kommer i etterkant av at Stortinget har vedtatt en enorm satsing på Forsvaret i årene som kommer.
Mehl sier det er viktig å jobbe systematisk med totalberedskap, og noe av det mest utfordrende blir å utnytte ressursene, både økonomisk men også menneskelig.
Tre avgjørende faktorer
Mehl mener det er tre element som er avgjørende for å sikre en god totalberedskap:
Bevissthet: At flere blir klar over hva som kan skade rikets sikkerhet, både krig, hybride trusler og annen påvirkning, og hvordan det kan ramme.
Tusler som forandrer seg: Ny teknologi endrer truslene raskt, og Mehl karakteriserer det som et kappløp for å være sterkere enn dem som truer oss.
Samordning: Mehl vil samkjøre innsatsen på sivil side, i samarbeid med forsvarssektoren, for å mest ut av pengene og menneskene som er til rådighet.
– Sammen med den nye langtidsplanen for Forsvaret, skal meldingen bidra til å styrke beredskapen både på sivil og militær side, og øke nasjonal kontroll og peke ut retning, sier Mehl.
Bredt arbeid
Justisministeren understreker at trusselbildet er komplekst og krevende, og at bakteppet er alvorlig.
– Og så er beredskapsarbeid komplekst, fordi det er ikke noen fasit på hvilken risiko som er akseptabel, og hvilken risiko vi må eliminere. Det er et spørsmål for demokratiet å vurdere, sier hun.
Mehl konstaterer at flere i befolkningen har tatt innover seg at det verste, krigshandlinger på norsk jord, kan skje.
– Det er på én måte trist, men det er samtidig fint å se at bevisstheten øker i befolkningen. Så må vi gjøre det vi kan for at det blir en bevissthet som skaper trygghet, sier hun.
Mehl understreker at det er hele bredden av samfunnsaktører som må være med i beredskapstenkningen.
– Totalforsvarskommisjonen peker på at flere aktører må trekkes inn i arbeidet. Flere må bidra og være bevisste for å styrke beredskapen, sier statsråden.
Hun ramser opp kommunenes beredskap, regionale aktører, frivilligheten, privat sektor og statlige etater som eksempel.
– Godt grunnlag
Mehl mener det er viktig å huske at utgangspunktet i Norge tross alt er godt.
– Det er mye å gjøre, men vi kommer lenger hver dag. Det er god grunnberedskap i Norge, og vi har flinke aktører som skaper den beredskapen. Det skal vi bygge videre på, samtidig som vi tenker helt nytt. For scenarioene er så forskjellige, sier hun.
Hun ser et behov for å få bedre oversikt over hvor det er risikoer og sårbarheter i samfunnet.
– Det er viktig for regjeringen å få enda bedre oversikt over alle forvaltningsnivåer på hva som er viktig å beskytte, sier hun.
Justisministeren peker på at regjeringen har gjort flere lovendringer for å styrke beredskap og motstandskraft.
– Vi må ha ressurser, men også virkemidler. Som at Politiets sikkerhetstjeneste får hjemler til å søke mer i åpne kilder digitalt, sier hun.
Lovendringen om skadelige påvirkningsoperasjoner gir også en mulighet til å straffe de som prøver på dét, som ikke var der tidligere. Mehl peker også på arbeidet med nye lover for sivil arbeidskraft i krig.
Må øve for å samarbeide
Tillitsvalgt Henny Kristin Asperanden Navarsete i NTL Veg er bekymra for om statlige virksomheter er godt nok til stede rundt om i landet, etter å ha hatt mange år med stramme budsjetter. Hun minner også om at etatene må øve sammen.
– Hvor god totalberedskapen blir avgjøres av om ressursene kan finne hverandre, forebygge og løse hendelser. De som skal finne hverandre i en krise må øve sammen i «fredstid», og det koster penger. Om de ikke finner hverandre er det tid som går tapt, men også liv kan gå tapt, påpekte Navarsete overfor Mehl.
Justisministeren påpekte at det blir trangere økonomiske rammer framover, som krever prioritering.
– Jeg tror vi er veldig enige i at det er viktig å ha tilstedeværelse i hele landet. For Statens vegvesen og alle beredskapsaktører er dette utrolig viktig. Siden vi styrer etter et sektorprinsipp tror jeg vi har synliggjort og tydeliggjort hvilken rolle og ansvar hver sektor har. Det kan bidra til å endre måten man jobber på om det er nødvendig, sier Mehl.
SAMORDNING: NTL-tillitsvalgt Henny Kristin Asperanden Navarsete er bekymret for at beredskapsaktørene får øvd nok sammen.
Ole Palmstrøm
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.