Korona:
Linn Herning trenger ny nyre midt i koronakrisen – nå opplever hun velferdsstaten som bruker
Linn Herning i For Velferdsstaten trenger ny nyre nå. Som bruker i velferdsstaten ser hun mange hull.
NYTT PERSPEKTIV: Som forsker og debattant har Linn Herning alltid vært opptatt av velferdsstaten. Nå når hun trenger en ny nyre, ser hun den fra et nytt perspektiv.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
I over 20 år har Linn Herning stått på og jobbet med velferdspolitikk både fra forskerperspektiv, politikerperspektiv og fra arbeidstakerperspektivet. I 2015 gav hun ut boka «Velferdsprofitørene-om penger, makt og propaganda i de norske velferdstjenestene» som nesten har blitt en bibel for folk på venstresiden.
Det er få som vet mer om velferdsstaten enn Herning. Nå ser hun den også som bruker.
– I den siste tiden har jeg tatt i bruk deltakende observasjon og blitt bedre kjent med velferdsstaten fra et brukerperspektiv. Det er dessverre veldig mange hull, sier hun.
Privatisering i staten
Herning er delvis sykemeldt og i permisjon fra jobben som leder i For Velferdsstaten, men deltok på årets NTL-konferanse på Sørmarka i forrige uke, like før «alt» ble avlyst.
Herning har skarpt blikk, men har fysisk lite energi og er blek denne formiddagen. Ordet har hun fortsatt i sin makt.
På Sørmarka er hun mer personlig enn hun pleier. Hun innrømmer at hun har hvilt i en hel dag for å orke og holde foredrag og vil nok trenge en ny dag for å hente seg inn igjen.
Herning fikk som ung jente en nyretransplantasjon og har alltid levd med tanken om at denne på et tidspunkt må erstattes. Tiden er nå kommet for Herning, og hun er helt avhengig at noen med en nyre som passer kan gi henne det.
Før hadde hun alltid vært trygg på at den offentlige velferdsstaten skal hjelpe henne. Men nå er hun ikke like sikker lenger.
I risikogruppa for korona
Selv om hun er i risikogruppa når det gjelder korona, så var det viktig for henne å møte de fagorganiserte og formidle et viktig budskap. For den unge, ressurssterke lederen av For Velferdsstaten, og en aktiv forsvarer av velferdsstaten, har nå selv blitt akutt alvorlig syk og er nå Nav-bruker.
– Jeg har tidligere hatt politiker-, akademiker- og ansattes perspektiv, men nå har jeg også som bruker og borger også fått et nytt perspektiv som er viktig å dele, sa hun.
Men Herning presiserer at for en ressurssterk person som henne som er godt kjent med Navs kanalstrategi går det bra.
Hun er mest bekymret for at situasjonen nå i offentlig sektor er blitt så kritisk etter mange år med nyliberalisme både fra rødgrønne og blå regjeringer at mange mennesker faller igjennom og får ikke hjelp.
p
Med koronarisa, blir presset enda verre i Nav og andre offentlige etater som allerede er skviset fra før.
Hun er bekymret. Ikke for egen del men for vanlige folk. Hun mener tilliten til offentlig sektor allerede er svekket og nå vil det gå utover rettssikkerheten til folk.
Sjokkmeldingen fra legen
Det sjokkerer henne når offentlige leger sier at man bør tegne private forsikringer for å få hjelp.
Det var da hun skulle delta i en debatt om markedstenkning i sektoren, at en lege sa til henne «det er jo sånne som deg vi ikke kommer til å ha råd til i framtida».
I en annen debatt sa den samme legen at han selv hadde tegnet privat helseforsikring.
– Tenk dere. Dette er det en lege i offentlig sektor som sier. Det skremmer meg, sa hun og la til:
– Hvilke private forsikringsselskap vil forsikre en person med nyresvikt eller som har alvorlige diagnoser? Spør hun.
Herning forsikrer salen om at hun heldigvis er godt forsikret gjennom sin fagforening, sånn at man ikke blir bekymret for henne.
Hun er svekket, men kampklar og maner til kamp for en sterk offentlig velferdsstat. Og på Sørmarka understreker hun at det fortsatt er mulig å gjøre grunnleggende endring, hvis bare venstresiden kommer i maktposisjon igjen.
Nå håper hun at både LO og politikerne tar dette på alvor og presser på for å få til en endring.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.