GÅR AV: LO Stat-nestleder Lise Olsen går av på representantskapsmøtet 19. november. Hun er spent på hvordan framtiden blir for LO-medlemmene i Spekter-virksomheter.
Ole Palmstrøm
LO Stat
Lise Olsen gir seg som lønnsforhandler etter 31 år: – Jeg har avverget flere streiker enn jeg har startet
En av de mest rutinerte forhandlingslederne i LO-systemet går av neste uke, etter nær 100 meklinger, en del streiker og mange gode relasjoner.
anders@lomedia.no
– Det er rart når det plutselig bare er uker igjen. Jeg skal prøve å avfinne meg med situasjonen med en juleferie som ikke går over. Så må jeg finne ut av hva jeg skal gjøre, sier hun.
LO Stat-nestleder Lise Olsen har hatt tillitsverv i 36 år. 31 av dem har vært som fulltids tillitsvalgt.
Etter representantskapsmøtet til LO Stat er det hele over, og Olsen blir pensjonist. Det er en uvant tanke, men hun ser fram til det.
Hytteliv og korps
Når hun går av, har hun vært nestleder i LO Stat i åtte år, med til sammen 17 år hos LO Stat. Før den tid var hun forbundssekretær i NTL i 14 år. Hun har fortsatt permisjon fra jobben som konsulent i Sjøfartsdirektoratet.
Det er Spekter-forhandlingene som har vært Olsens domene det meste av disse årene. Dette er et tariffområde med streikerett på lokale forhandlinger, og dermed blir det fort flere meklinger for forhandlerne enn det som er vanlig.
– Det har stort sett vært noen hvert år, så det nærmer seg kanskje 100 meklinger. Men i fjor var det ingen! Det er nitrist. Man savner det, vet du, flirer Olsen.
Spekter-området
Arbeidsgiverforeningen Spekter ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter.
Fram til 2007 het foreningen NAVO – Norges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning. I dag er Spekter åpen for alle bedrifter.
Spekter organiserer 269 virksomheter med 238.000 ansatte (2018), og er Norges tredje største arbeidsgiverforening.
Det som skiller Spekter fra de andre store arbeidsgiverforeningene, er at de har relativt få og store medlemmer.
Spekters største områder er helse og transport- og logistikk.
I tillegg organiserer Spekter bredt innenfor energi, kultur, spesialisthandel, forskning og utdanning, telekommunikasjon og IKT, samt bank, finans og eiendom.
Noen av de største og mest kjente virksomhetene som er organisert i Spekter er:
De statlige helseforetakene,
en rekke teatre og orkestre,
flere av studentsamskipnadene,
Avinor AS og Oslo lufthavn,
Innovasjon Norge,
Sporveien,
Norges Bank,
Norsk Medisinaldepot AS,
NRK,
Norsk Tipping AS,
Posten Norge AS,
Statnett SF,
Statskog SF, AS
Vinmonopolet
og Vy.
Kilde: FriFagbevegelses tariffleksikon
Det har blitt noen streiker i løpet av disse årene. I Avinor, NRK, og to lange streiker i 2021: I kultursektoren og Global Connect.
– Det var litt nytt. Prinsippene sto veldig sterkt på begge sider, og da er det vanskelig å finne den gylne middelveien, sier Olsen.
Men denne veien har hun stort sett funnet som forhandlingsleder, ofte i møte med Spekters direktør Anne-Kari Bratten.
– Det som er morsomt med dette er å finne de gode løsningene som begge parter kan leve godt med. Det er som et mattestykke som går opp og du kan sette to streker under. Jeg har avverget flere streiker enn jeg har startet, fastslår hun.
ERFARING: Lise Olsen anslår at hun har deltatt i nærmere 100 meklinger i sine 31 år som heltidstillitsvalgt.
Ole Palmstrøm
Kritisk til å flytte Spekter-avtalene
Olsen mener hele historien til Spekter har vært en suksess. Det ble opprettet på 90-tallet da statlige virksomheter ble skilt ut på ulikt vis, og man trengte et eget tariffsystem for disse nye virksomhetene.
Veksten har vært jevn fra rundt 30 virksomheter til 220 tariffavtaler innenfor Spekter-systemet. Alle har en felles del med de overordna prinsippene, og så har alle virksomheter en lokal avtale spesifikk for denne.
– Ideene er de samme: Det er bedrifter som sterkt knyttet til det offentlige. Styrken er nærheten til tariffavtalen. Medlemmene kjenner tariffavtalen sin fordi den er knyttet til deres virksomhet. Og så har de streikerett, som gjør at begge parter vet at streik er en mulighet og dermed legger press for å finne løsninger, sier hun.
Olsen er dypt uenig i LOs vedtak om å flytte Spekter-forhandlingene fra LO Stat til LO sentralt. Vedtaket ble gjort i sekretariatet, med stemmene fra LO-ledelsen, Fagforbundet, Fellesforbundet og Fellesorganisasjonen (FO). Mange av de berørte forbundene har ikke stemmerett i sekretariatet.
– Dette er det dummeste vedtaket LOs sekretariat har gjort i min tid. Motivasjonen for å eventuelt fortsette som nestleder forsvant fullstendig med dette vedtaket, sier hun.
Olsen ser ikke at endringen vil svare opp målet om å styrke LO i offentlig sektor og å øke rekrutteringen av høyt utdanna. Hun mener også det har vært en skinnprosess som ledet opp mot vedtaket.
– De som ønsker dette ødelegger en organisasjon som har eksistert i 85 år, og som har gitt gode resultater for medlemmene. Staten og Spekter hører sammen, og nå skal LO begynne helt på scratch. Det tar tid å bygge opp nødvendig tillit og gode samarbeidsforhold, konstaterer Olsen.
Olsen registrerer at det er murring blant mange forbund innenfor LO Stat, og synes det er synd å forlate en organisasjon som står foran en tøff tid.
– Jeg håper det går bra med medlemmene, og om noen vil høre på hva jeg har å si skal jeg hjelpe til så godt jeg kan for at dette skal fungere så fort som mulig, sier hun.
Flytting av Spekter-avtaler: Slik blir prosessen som deler LO Stat
Spiller videre
Framover kommer ikke Lise Olsens vår til å bli preget av forhandlinger, meklinger og en stående beredskap for streik. Det blir uvant, men gir også nye muligheter.
– Jeg kommer nok til å bruke mye tid på hytta nede ved Larvik. Den har vært i familien siden farmor kjøpte den i 1968, og nå har jeg den. Der er jeg vokst opp med mange andre som hadde hytte i nærheten, så vi blir flere som kommer til å være der nede og nyte vårt otium, sier hun.
Hun skal også fortsette i korpset sitt, Sagene janitsjar, der hun spiller klarinett. 17. mai er satt av til spilling.
– Slottsbakken er lang, kan hun informere om.
Korps har noen likhetstrekk med tillitsvalgtarbeidet.
– Jeg er veldig glad i musikk, og synes det er gøy å kunne spille et instrument. Å utølve musikk sammen i et korps og skape noe sammen er veldig givende, og har noen likhetstrekk med det andre jeg driver med, sier hun.
Olsen kommer ikke til å savne å måtte lære seg nye ting innen IT. «Bare det virker», er hennes holdning.
Med vervet følger det også noe krangling, både internt og eksternt. Men ikke verre enn at man klarer å skille sak og person. Det er nok disse personene som blir det Olsen kommer til å savne.
– Det er mange mennesker jeg kommer til å savne. Tillitsvalgte, medlemmene vi møter, motpartene, og alle diskusjonene med disse. Det har vært veldig mye gøy, og jeg har hatt et sånt arbeidsliv der jeg stadig har fått lære noe nytt, sier Lise Olsen.
LO: Samordner og styrker
LO-nestleder Sissel Skoghaug kommenterer kritikken fra Olsen om LOs endringsvedtak:
– Vi har sagt tidligere at dette handler om å samordne og styrke arbeidet med tariffavtalene i flere sektorer. Særlig i Spekter-området har det vært utfordringer med tanke på koordinering og det er mer naturlig å se dette tariffområdet i sammenheng med de øvrige tariffområdene utenfor LO Stat, sier Skoghaug.
Hun sier dét er bakgrunnen for at LO-sekretariatet besluttet å samle ansvaret for tariffavtalene LO har i Spekter-området hos LO sentralt.
– Vi tror dette vil være en styrke for LO, både når det gjelder samordnet politisk arbeid, utvikling av LOs egen organisasjon, samt å sette hovedretninger i tariffutvikling og samordne og koordinere seg, sier nestlederen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.