Forhandlinger om pensjon i kultursektoren
LO Stat har brutt forhandlingene med Spekter om pensjoner i kultursektoren. Streikefaren er stor
I seks år har LO Stat og Spekter forhandlet om pensjon for kultursektoren uten å komme til enighet. – Sannsynlighet for streik er stor, sier Lise Olsen i LO Stat.
STOR SANNSYNLIGHET FOR STREIK: – I seks år har vi diskutert uten å bli enige. Det var heller ikke tegn til enighet i år, sier Lise Olsen.
Ole Palmstrøm
katharina@lomedia.no
– Spekter må oppfylle inngåtte avtaler, ellers er vi i streik i kultursektoren, sier forhandlingsleder Lise Olsen, nestleder i LO Stat i en pressemelding.
LO Stat har brutt forhandlingene fordi arbeidsgiverorganisasjonen Spekter ikke oppfyller avtaler om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser til ansatte i teatre, orkestre og opera. Spekter vil ha alle ansatte over på en innskuddspensjon.
– I seks år har vi prøvd å få på plass en ny varig pensjonsordning uten å lykke, sier Olsen til FriFagbevegelse.
Har forhandlet om ny pensjon i seks år
Det hele startet i 2015 med at partene – LO Stat, Fagforbundet, Creo og Norsk Tjenestemannslag (NTL) på arbeidstakersiden og Spekter som representerer arbeidsgiverne – var enige om at den ytelsespensjonsordningen de hadde, var såpass ødeleggende for virksomhetenes økonomi at kulturtilbudet ville bli rammet.
I kjølvannet av det inngikk de en midlertidig ordning for å styrke økonomien til teatrene, orkestrene og operaene. De bestemte de seg å forhandle fram en ny pensjonsordning.
De ansatte hadde i 2015 en offentlig tjenestepensjonsordning som var forutsigbar, kjønnsnøytral og livslang. En hybridordning tilfredsstiller de kravene. Spekter vil ha innskuddspensjon.
– Partene ble i 2015 enige om at det nye ordningen også skulle være livslang og kjønnsnøytral. En innskuddsordning er ikke slik, sier Olsen.
– Vi har opplevd en arroganse uten sidestykke, selv om vi var med på å gi virksomhetene millionbesparelser og mulighet til å rydde opp i regnskapene, sier Olsen i pressemeldingen.
– Hvor stor er streikefaren?
– Sannsynlighet for streik er stor. I seks år har vi diskutert uten å bli enige. Det var heller ikke tegn til enighet i år. En streik vil ramme alle teatrene i Norge, tre orkestre og operaene i Oslo og Kristiansund.
Innskuddspensjon rammer kvinner
Ansatte godtok den midlertidige avtalen, fordi kultursektoren hadde stramme budsjetter.
– Vi gikk med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre kulturlivet en levedyktig framtid. Spekter viser i forhandlingene at alle løftene om å dra lasset sammen kun var fagre ord, sier nestleder Christine Thomassen i Creo i pressemeldingen.
MISFORNØYD: – Spekter nekter å se verdien av kulturlivets ansatte, og at de også skal ha en rettferdig pensjonsordning, sier Christine Thomassen.
asamaria.com
NTL reagere på at Spekters tilbud rammer kvinner som i snitt lever tre år lengre enn menn. De risikerer dermed lavere pensjon med en innskuddsordning. I kulturlivet er rundt halvparten av de ansatte kvinner.
– Spekter krever dermed at vi skal godta en pensjonsordning hvor kvinner diskrimineres og taper penger, sier Dag Agledal, NTLs forhandlingsleder.
Spekter-direktør avviser kritikken
Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten er ikke enig med arbeidstakerorganisasjonene.
– Vi tar sterkt avstand fra LOs påstander om løftebrudd om pensjon hos Spekters kulturmedlemmer. Ansatte i teatre, orkestre og opera har Norges beste innskuddspensjonsordning, sier Bratten i en pressemelding på nettsida til Spekter.
– Det er urimelig av LO å påstå at «kvinner rammes» og at det er «arroganse» å ha den aller beste pensjonsordningen Stortinget har vedtatt at det er mulig å tilby, sier Bratten.
Det er ikke bestemt når partene skal mekle, bortsett fra at det blir etter sommerferien.
KONFLIKT: Anne-Kari Bratten i Spekter har ikke blitt enige med LO Stat om pensjon for ansatte i kultursektoren. Her er LO Stat representert ved leder Egil André Aas.
Merete Jansen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.