JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat-lederen: – På tide med offensiv for likelønn

LO Stat-leder Egil André Aas vil ha en kraftig offensiv for å oppnå likelønn. På Sørmarka i dag sa han at vi burde se til Island og at det trengs lovreguleringer for å oppnå likelønn.
LIKESTILLING: LO Stat-leder Egil André Aas og forsker Helga Eggebø diskuterte likestilling og likelønn på NTL-konferansen torsdag.

LIKESTILLING: LO Stat-leder Egil André Aas og forsker Helga Eggebø diskuterte likestilling og likelønn på NTL-konferansen torsdag.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var etter et spørsmål fra Ane Stø i NTL NAV at Aas kom med sine personlige betraktninger om likelønn.

– Vi har mange gode tanker om dette i LOs handlingsprogram, men ord er ikke nok. Nå må vi faktisk handle, sa han.

Aas synes det var en god idé å bruke den vellykka #metoo-kampanjen som en inspirasjon til å få på plass dette, og mener personlig at tiden er moden for å gjøre noe offensivt med lovverket for å få på plass likelønn.

Likestillingens vikeplikt

Den kjente forskeren og blogger Helga Eggebø fra Nordlandsforskning var invitert for å si litt om status og likestillings plass i det politiske landskapet. Hun har også sittet i likestillingsutvalget som ble ledet av professor Hege Skjeie. Hun minnet om at Norge som regel alltid scorer høyt på internasjonale likestillingsrangeringer. Det skyldes blant annet fordi så mange kvinner deltar i politikk, arbeidsliv og utdanning. Ifølge statistikken så deltar 68 prosent av kvinnene og 73 prosent av mennene i arbeidslivet. Det betyr at nesten halvparten er kvinner

– Det at kvinner jobber på lik linje med menn er lønnsomt for samfunnet. Økningen av kvinners sysselsetting fra 1972 og fram til i dag betyr en økning i Norges brutto nasjonalprodukt på 3,3 billioner kroner, sa hun.

Mannsdominans i toppen

Men selv om flere kvinner er i arbeid så er det fortsatt i dag flest menn i toppstillinger. Det er også fortsatt et svært kjønnsdelt arbeidsmarked.

– Dette kalles gjerne «Det nordiske likestillingsparadokset» og viser at det likestilte Norge kanskje ikke er så likestilt likevel, sa hun.

I dag utgjør kvinners sin gjennomsnittlig timelønn rundt 88 prosent av mennenes lønn. Hun sier at en del av lønnsforskjellen kan forklares med at kvinner og menn jobber i ulike sektorer, næringer og yrker, og at kvinnedominerrte yrker ofte er dårligere betalt. Dessuten er gapet enda større når man sammenligner menn og kvinner som har barn: Da har mødrene en timelønn som er på 83 prosent av pappaene.

– Internasjonalt er det forsket en del på at kvinner som får barn taper lønnsmessig, og det blir gjerne kalt «motherhood penalty» eller mødrestraff, forteller Eggebø.

Fedre er mer hjemme

Men i Norge med gode velferdsordninger så taper også fedrene lønn i forhold til menn uten barn. Dette forklarer forskere med at vi har gode ordninger og fedrepermisjon slik at menn velger å være litt mer hjemme enn i andre land. Hun sier at en del jenter, særlig de med foreldre som har høy utdanning, velger nå mannsdominerte yrker med høy lønn og sosial status, men fortsatt er den norske eliten mannsdominert. Men det er store forskjeller mellom sektorer. Ifølge Eggebø er det mest balanse i politikken og sterkest mannsdominans i forsvaret.

#metoo har endret mye

I likhet med flere andre talere på NTL-konferansen, kom Eggebø også inn på #MeToo.

– Mange er overrasket over omfanget, systematikken og den enorme viljen til å late som vi ikke ser seksuell trakassering. Men på bakgrunn av forskninga som finnes er det liten grunn til å bli overraska over omfanget, sa hun.

Ifølge henne så viser statistikken at 13 prosent av kvinnene og 2 prosent av mennene mellom 17 og 24 år rapporterer om seksuell trakassering på jobben. Konsekvensene av dette er psykiske helseplager, mistrivsel og at folk slutter i jobben.

Hva må gjøres?

Eggebø mener det er mye fagbevegelsen kan gjøre for å rette opp skjevhetene i arbeidsmarkedet, og at det er all grunn til å lære av #metoo-kampen mot seksuell trakassering.

– Vi har kjørt fedrekvotesporet, men lite er gjort for å redusere kjønnssegregeringa, og dermed har også lite skjedd med likelønna, sier hun.

Likestillingens vikeplikt handler om at likestilling ofte må vike til fordel for andre hensyn. Hun er verken imponert over hva den rødgrønne regjeringen eller dagens regjering har gjort for å få på plass en bedre likelønnspolitikk.

– Begge stortingsmeldingene deres anerkjente at det er store likestillingsutfordringer, men de viste lite og ingen vilje til å satse på tiltak som monner, sa hun.

Nå mener hun det er på tide å trekke fram flere av de konkrete forslagene fra likestillingsutvalget, som hun selv satt i.

– Blant annet foreslo vi en trepartsavtale for likestilling i arbeidslivet. Det er i tråd med den norske modellen, og så mener jeg vi må få slutt på likestillingens vikeplikt i for eksempel lønnsforhandlingene, sa hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse