BRUDD: Partene i lønnsoppgjøret i staten gikk fra hverandre mandag ettermiddag, og møtes igjen hos Riksmekleren. Fra høyre: Gisle Norheim (personaldirektør i staten), Pål S. Arnesen (YS stat), Egil André Aas (LO Stat), Anders Kvam (Akademikerne) og Guro Lind (Unio).
Ole Palmstrøm
Lønnsoppgjøret i staten må til Riksmekleren. LO Stat gir arbeidsgiver ansvaret
Etter to uker med forhandlinger ber de statsansatte om Riksmeklerens hjelp. – Ikke noe poeng å forhandle, sier LO Stat-leder Egil André Aas.
anders@lomedia.no
Én dag før forhandlingsfristen kastet arbeidstakerorganisasjonene LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne kortene og brøt forhandlingene med staten mandag ettermiddag.
To uker etter at staten åpnet forhandlingene med å si at det ikke var noen friske lønnstillegg å gi nå, har de ikke kommet noen vei.
Nå må dermed Riksmekleren på banen for å finne en løsning. Meklingen starter 23. september, med frist 14. oktober.
– Staten må ta ansvaret
LO Stat-leder Egil André Aas sier staten ikke har vært interessert i å forhandle i dette hovedoppgjøret, og legger ikke skjul på at han er skuffet.
– Dette forhandlingsbruddet må staten ta på seg ansvaret for. Vi var villig til å finne en løsning hvor vi hensyntar den spesielle situasjonen i landet, og norsk arbeidsliv er i under pandemien. Men vi møtte en motpart som åpenbart hadde bestemt seg på forhånd, sier Aas i en pressemelding.
Aas forteller at «nulltilbudet» fra staten ikke har forandret seg etter to uker med forhandlinger.
– De har rett og slett låst seg. Og da var det heller ikke noe poeng å forhandle videre. Det er svært sjeldent at vi bryter forhandlinger før fristen, men denne gangen måtte det til, sier Aas.
Mistenker strenge politiske føringer
LO Stat er fremdeles ikke enig med staten i at fjorårets overheng og anslaget på glidning for i år til sammen blir like mye som frontfagsramma.
– Staten mener at fjorårets oppgjør har spist opp muligheten for et tillegg i år. Det er vi uenig i, sier LO Stat-lederen.
Aas mener det er tydelig at statens personaldirektør har et veldig begrenset handlingsrom fra politisk ledelse, noe han mener er uklokt.
– Regjeringen har invitert til dugnad. Og de statsansatte har stilt opp. Vi er klar over at vi er i en spesiell situasjon i Norge, med mye usikkerhet, spesielt i privat sektor. Men det har vi også tatt hensyn til i våre krav. Uten å få gehør.
Ifølge Aas har staten også forsøkt å svekke andre opparbeidede rettigheter.
– Derfor må vi til Riksmekleren for å få hjelp. Vi tvinges til å bruke tid på en mekling der vi kunne ha brukt tiden på andre ting, sier Aas.
Håper på konstruktiv mekling
Aas innrømmer at han allerede ved åpningen tenkte at dette ville bli tøft, da han så statens åpningskrav om at pengene allerede var brukt opp.
– Med en slik inngang, låste staten seg før vi var i gang. Vi mener det er handlingsrom, uten å gå på bekostning av frontfaget. Vi ønsker å diskutere mulighetene, men vi kom ikke så langt, sier Aas.
Han sier et nulloppgjør ikke hadde vært mulig å akseptere.
– Vi har vært løsningsorientert, og det skal vi være hele veien. Men vi kan ikke signere på en enighet for enhver pris. Og vi har ikke kommet med ublu krav, altså, fastslår han.
Aas sier det også var lite gehør å få på de andra kravene også. At det skal bli mye enklere å bli enig hos Riksmekleren tror ikke Aas noe på. Men han mener alle partene har et ansvar for å prøve det de kan.
– Jeg vil ikke spekulere i hvordan meklinga blir. Jeg håper på bevegelse og konstruktive partner. Det fortjener de ansatte i staten og de andre i samfunnet, sier Aas.
Regjeringen: – Forstår de synes det er krevende
I en pressemelding uttaler kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) at han hadde håpt at de kunne finne fram til en forhandlingsløsning.
Astrup fastholder at frontfagsramma er brukt opp gjennom glidning, overheng og en pensjonskostnad.
– Jeg har forståelse for at hovedsammenslutningene synes dette er krevende. Samtidig er det svært viktig for staten å respektere frontfaget, og å sikre arbeidsplasser i både offentlig og privat sektor. Dette gjelder spesielt i den krevende og spesielle situasjonen vi er i med tanke på koronapandemien og de utfordringene den har gitt oss, sier han.
NTL-leder Kjersti Barsok deler Aas' skuffelse.
– Vi gikk inn i årets oppgjør fullt klar over den vanskelige situasjonen samfunnet er oppe i. Men vi forventer at det føres reelle forhandlinger fra statens side, og det er skuffende å se at staten ikke har noe å forhandle med, sier Barsok til NTLs hjemmeside.
Hun konstaterer at de var langt unna noen enighet med staten.
– Vi var ikke i nærheten av en forhandlingsløsning vi kunne akseptere. Nå skal vi forberede oss på mekling, sier hun.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen