Mirtha skal kjempe for fagforeningene i Colombia og Peru
I fjor toppet Colombia listen over land der flest fagforeningsledere ble drept. Nå skal Mirtha Trinidad Rodriguez Valenzuela bistå med å trygge arbeidsfolk og tillitsvalgte.
Colombianske Mirtha Trinidad Rodriguez Valenzuela (59) er LOs nye regionale konsulent i Latin Amerika.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
– Jeg tror vi colombianere av natur er veldig motstandsdyktige mennesker som vil fortsette å jobbe hardt til tross for tøffe tak, sier Rodriguez Valenzuela.
Hun er tillitsvalgt, og har i 25 år har vært aktiv i colombiansk fagbevegelse.
Ny LO-konsulent
Colombia har en lang og vond historie med vold og drap, med mer enn 3200 drap på fagforeningsmedlemmer mellom 1971 og 2018.
Fagbevegelsen har vært utsatt for kidnappinger, trusler, vold, drap og urettmessige arrestasjoner.
1. august i år ble Rodriguez Valenzuela engasjert som LOs regionale konsulent i Latin-Amerika for perioden 2024-2028, med hovedvekt på fagbevegelsen i Colombia og Peru.
Kommunikasjonsekspert
Rodriguez Valenzuela var opprinnelig journalist, og deretter jobbet hun innen HR før hun ble en engasjert på heltid for de største fagforeningene i hjemlandet.
Nå er ambisjonen å hjelpe LOs tre partnere i Colombia, og partnere i nabolandet Peru, med storvask i arbeidslivet.
Hun vet det blir tøffe tak, og har selv vært vitne til hvordan både arbeidere og fagforeningskolleger er blitt behandlet. Særlig har hun engasjert seg for sårbare kvinnelige arbeidere som har blitt trakassert på jobben.
– Da jeg selv hadde en lederstilling i et stort firma i privat sektor, kom mange kvinner til meg for hjelp etter å ha blitt dårlig behandlet.
– Vi fant ut at den eneste måten å stoppe trakasseringen på var å organisere seg. Så vi dannet vår egen fagforening på arbeidsplassen, og trakasseringen stanset. Jeg så kraften i fagforeningene og ble etter hvert opptatt av å engasjere meg mer, forteller hun.
Har vært visepresident
Rodriguez Valenzuela har blant annet jobbet i mange år med den colombianske landsorganisasjonen CTC. Det er en av LOs partnere i sosial dialog- programmet som LO nå har sammen med NHO.
Hun har også vært visepresident i ITUC Latin Amerikas kvinnekomité.
– Hva er de største utfordringene for arbeidere i regionen nå?
– Selv om vi har sett en utvikling etter at den nye presidenten overtok i Colombia, er det fortsatt store utfordringer med arbeidsforhold og lønn. Mange arbeidstakere har ikke ordentlige kontrakter.
– Særlig sliter vi med å organisere arbeiderne i den store uformelle sektoren i Colombia, hvor 50 prosent av arbeidsstyrken befinner seg. Også plattformøkonomien vokser her, og det er utfordrende å organisere de som jobber for Apper via, som Foodora og Uber i Norge, sier hun.
I Colombia er fortsatt en stor andel av arbeidsstyrken i uformell sektor, og dermed vanskelig å både organisere og å hjelpe.
Nina Hanssen
Fortsatt narkotikahandel
I tillegg har de høy arbeidsledighet i regionen, og befolkningen føler seg fortsatt ikke trygge i sine nærmiljø som følge av en mye kriminalitet.
– Den nåværende regjeringen jobber imidlertid med å forbedre situasjonen. President Gustavo Petro har gjort flere anstrengelser for fred og forsoning i Colombia, men det eksisterer fortsatt kriminelle grupper og narkotikahandel i landet, forteller hun.
Hun legger til at dette er et problem i flere andre Latin Amerikanske land.
Rodriguez Valenzuela har tidligere jobbet i en stor nasjonal organisasjon som tar tilbake eiendom fra mafiaen og gir den tilbake til folket.
– Det var et virkelig meningsfylt arbeid, og det er et viktig verktøy for regjeringen å ta disse eiendelene fra kriminelle organisasjoner. Det er et ledd i demokratiseringen som skjer, og det er jeg stolt av, sier hun.
Vil få med flere kvinner
Rodriguez Valenzuela er også opptatt av å bedre situasjonen for kvinner og få de mer aktive i fagbevegelsen.
– Det er fortsatt tradisjonelle kjønnsmønster, og kvinnene jobber langt mer med ubetalt omsorg i hjemmene enn menn. Jeg mener vi i fagbevegelsen må snakke høyt om omsorgsøkonomien for å lette situasjonen for kvinner som nå er i tidsklemma mellom jobb og omsorgsarbeid.
Hun konstaterer at kvinnene er utslitte og har ikke energi til å påta seg verv i fagforeningene.
– De prioriterer å gå hjem til barna og familien framfor å tilbringe tid i fagforeningen. Vi bør finne en annen måte å løse denne utfordringen på, sier hun.
LO-koordinatoren skal gjøre sitt for å bidra til at kvinnene i hjemlandet og i Peru blir motivert til å ta verv.
– Samtidig må vi få flere menn til å ta del i omsorgsarbeidet i familiene slik dere gjør her i Norge, sier hun.
Forrige uke deltok Rodriguez Valenzuela på en partnerkonferansen på Sørmarka arrangert av LO.
Der var hun en av seks deltakere fra Colombia som var med for å diskutere utfordringene i landet.
LO i Colombia
1,3 millioner arbeidere i offentlig sektor har dratt nytte av forbedrede kollektive forhandlinger over de siste fire årene, og totalt 2645 tariffavtaler har blitt signert av CUT og arbeidsgivere (CUT er en landsorganisasjon og LOs partner).
LOs partner CUT bidro til en økning i minstelønnen på 10,7 prosent i 2022 gjennom sin deltakelse i den nasjonale minstelønnskomiteen.
LOs partner USO (Oljearbeidernes fagforening) har hatt økt oppmerksomhet på likestilling i organisasjonen, med flere kvinner i ledelsen, likestillingsstrategi, økt rekruttering og organisering av kvinner.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.