JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Én av fire tør ikke varsle om kritikkverdige forhold på jobben

Frykt for å miste jobben er hovedgrunnen til at en firedel av dem som oppdager kritikkverdige forhold på sin arbeidsplass, velger å ikke si ifra.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Sheila Hegge Olsen

Mange av dem som varsler, blir refset, baksnakket og presset til å slutte. Det er blant funnene i den årlige undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer.

– På enkelte arbeidsplasser innledes det nærmest automatisk oppsigelsesprosess mot ansatte som er kritiske, hevder forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne.

Det er Arbeidsforskningsinstituttet som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra organisasjonen Lederne.

Nesten 3.300 ledere og mellomledere deltok i undersøkelsen, og over halvparten av dem har opplevd kritikkverdige forhold i sin virksomhet. Én av fire sier at de unnlot å varsle om disse forholdene.

Renholder Inger Synnøve ble fratatt pensjon på 1,3 millioner kroner

Blant dem som valgte å varsle, oppgir 45 prosent at de ble utsatt for baksnakking, mens 26 prosent fikk refs av sin overordnende. 17 prosent sier at de fikk karrieren skadd eller ødelagt, mens 9 prosent følte seg tvunget ut av stillingen.

Advokat Birthe Eriksen, som har doktorgrad ved Universitetet i Bergen om arbeidstakeres rett til å varsle, mener at undersøkelsen bekrefter andre lignende studier de siste årene.

– Det er også min erfaring at det har blitt et tøffere klima for varslere de siste årene, sier Eriksen.

(©NTB)

• Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse