Drept på jobb i Nav:
Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte
Elisabeth Steen i NTL NAV forsikrer at alle ansatte blir ivaretatt etter hendelsen ved Nav Årstad i Bergen.
SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.
Merete Jansen
katharina@lomedia.no
– Et fryktelig sjokk! Det var det for alle som jobber i Nav. Tankene går først og fremst til familien, de nærmeste, kollegaen som ble skadet og alle berørte.
Slik reagerer Elisabeth Steen, leder av NTL NAV, den største fagforeningen i etaten på drapet av en ansatt ved Nav-kontoret på Danmarksplass i Bergen.
Mandag 20. september angrep en bruker to ansatte med kniv. Den ene døde av skadene, den andre er lettere skadd, bekrefter politiet. En mann i 30-årene er pågrepet etter hendelsen.
– Hva vil du si til medlemmer som er redde for at dette kan skje med dem?
– De ansatte ved kontoret i Bergen og andre som trenger det, blir ivaretatt av arbeidsgiver. Nav skal være et trygt sted å jobbe. Det jobbes kontinuerlig med sikkerhet. Og det blir en ny gjennomgang av sikkerhetsarbeidet i etterkant av dette.
Steen forteller at det er for tidlig å si hva en ny sikkerhetsgjennomgang konkret innebærer. Først må hendelsen etterforskes av politiet.
Tøffe forhold: Faren for vold og trusler er fem ganger høyere i Nav enn i arbeidslivet ellers
Hjelper mennesker i sårbare situasjoner
Nav har nulltoleranse for vold og trusler.
– Ansatte i Nav møter mange brukere hver dag både fysisk og på telefon. De fleste møtene går fint, sier lederen.
– Hvis ansatte blir skremt og ikke klarer å ha en jobb hvor de fysisk møter brukere, kan arbeidsgiver tilrettelegge for at de får andre arbeidsoppgaver. Men noen må ha brukermøter også. Vi er ansatt i Nav for å hjelpe folk. Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt.
Sikkerhetsekspert: – Det vil alltid være en risiko for at Nav-ansatte kan bli utsatt for vold
– Hva kan NTL NAV gjøre for hindre vold og trusler mot Nav-ansatte?
– Det må være et samarbeid mellom ledelsen og ansatte. Du skal ikke være innom mange kommentarfelt, før du leser sjikanerende uttalelser om Nav og ansatte. Det gjør noe med arbeidstakerne. En ville aldri ha snakket sånn til mora si eller naboen. Det er viktig å huske på at Nav-ansatte er helt vanlige mennesker. Sjikanerende kommentarer gjør situasjonen vanskeligere for dem.
– Har du vært redd for at noen sånt som skjedde ved Nav Årstad skulle skje?
– Det er ikke noen jeg tenker på til daglig.
For åtte år siden skjedde en lignende hendelse ved Nav Grorud hvor en ansatt ble drept på jobb. Det førte til omfattende arbeid med sikkerhet ved Nav-kontorene.
Kommentar: Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin
Statsråden varsler gjennomgang av sikkerheten
– Hvilke forventninger har du til den nye regjeringa på dette feltet?
– Arbeids- og sosialministeren har varslet en gjennomgang av sikkerheten. Det er bra og forventningen er at dette følges opp fra statsråden, uavhengig av politisk farge på regjeringen.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag at departementet og Nav vil «gå opp saken», ifølge Aftenposten.
– Det skulle bare mangle. De gjorde jobben sin, i en av de viktigste delene av velferdssamfunnet, nemlig Nav, sier Isaksen.
– Det er dessverre et faktum at Nav-ansatte utsettes for trusler, og dessverre også for vold. Sikkerheten er et kontinuerlig arbeid, sier statsråden.
Bakgrunn: Antall hendelser om trusler og vold mot Nav-ansatte økte med 22 prosent fra 2013 til 2018
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.