JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL NRK

NRK-ansatte tok opp bruken av ekstern arbeidskraft med kulturministeren

Kulturminister Anette Trettebergstuen fikk med seg mange innspill om hvordan statskanalen bør opptre, både som arbeidsgiver og overfor publikum da hun nylig møtte representantskapet i NTL NRK.

Merete Jansen

merete.jansen@lomedia.no

– Jeg har et lidenskapelig forhold til NRK. Det er ikke smisk, og det er ikke tull, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til de NRK-ansatte som er organisert i NTL.

Dette var ord som falt i god jord. Men delegatene på representantskapsmøtet i Drammen ønsket mer fra ministeren, som også er øverste sjef for NRK.

De stilte blant annet spørsmål ved kultursatsingen, nyhetsdekningen av distriktene og bruken av eksterne til å produsere innhold for NRK.

De uttalte seg videre kritisk til bruken av HR-ledelse, som de mente var en langt dårligere løsning enn tidligere dagers personalledelse. Og her fikk de støtte fra NTL-leder Kjersti Barsok, som deltok i en nokså uformell samtale med kulturministeren.

– Det kritiske er at man går fra det som var et bindeledd mellom personal og ledelse, noe som var en ressurs, til at HR-avdelingen blir ledelsens verktøy. Altså noe som er lenger unna de ansatte. Dette er en helt annen måte å forvalte personalpolitikken på, mente Barsok.

– Viktig med fagforeninger

Trettebergstuen ønsket ikke å gå for langt inn i detaljene verken på personalpolitikk eller NRKs prioriteringer. Hun påpekte at noe av det fine med fagforeninger nettopp er å kunne fronte slike saker overfor ledelsen.

– Det er derfor det er viktig at vi har fagforeninger. Og det er viktig å ha medbestemmelse. Rent generelt kan jeg i hvert fall si at den nye regjeringen er mer opptatt av å styrke trepartssamarbeidet enn det den forrige var. Vi jobber også med å få ned antallet midlertidige ansettelser, sa hun.

Etter den siste uttalelsen klappet salen begeistret.

Barsok fulgte opp med å slå fast at Hurdalsplattformen viser et stort skifte i hvordan man tenker arbeidsliv.

– Vi må minne alle arbeidsgivere på dette når vi møter dem. Selv har jeg kjempestore forventninger til alle virksomheter og bedrifter som finansieres av det offentlige. De som forvalter fellesskapets midler, skal være best i klassen, sa hun.

Signal til arbeidsgiveren

NTLs landsforening i NRK ytret for egen del et sterkt ønske om at arbeidsgiveren «skjerper seg».

– Det er ikke slik at de er veldig dårlige i dag, men vi mener de kan bli bedre, at de har litt å strekke seg etter, sa leder Trine Steen.

Hun ble gjenvalgt på årets representantskapsmøte og fikk med seg Gro Aamodt som nestleder for de neste to årene.

På møtet vedtok delegatene en uttalelse som de mener oppsummerer godt diskusjonene de har hatt:

«NRK skal være en trygg arbeidsplass med tilstrekkelig grunnbemanning slik at medarbeiderne får gjort jobben sin på en god måte. Trygge medarbeidere er kreative og effektive. NRKs ledere må ha nærhet til sine medarbeidere slik at de opplever tilhørighet og blir fulgt opp på en god måte. Alle medarbeidere må ses, involveres og utvikles. NRK Skal ha plass til ALLE – ALLTID»

Trine Steen sa at hun gledet seg til å presentere uttalelsen for NRKs ledelse ved første anledning.

Trine Steen er leder for NTL NRK

Trine Steen er leder for NTL NRK

Merete Jansen

Ser fram til tariffoppgjøret

Noe annet Steen ser fram til, er vårens tariffoppgjør.

– Etter dette møtet er jeg bare supergira på å komme i gang med tarifforhandlingene. Fordi vi alle fortjener et godt oppgjør og at NRK ser og hører oss.

NRK har flere fagforeninger, og NTL er langt fra den største med sine 565 yrkesaktive medlemmer.

Det er en utfordring for NTL NRK at pengepotten fordeles ut fra medlemmenes gjennomsnittlige lønnsnivå. De som har medlemmer med lavere snittlønn, får dermed mindre å fordele per ansatt.

– Vi mener at man ikke kan diskriminere på bakgrunn av fagforeningstilhørighet. Det er et grunnleggende feil prinsipp. Vi kjemper også mot prosentvise tillegg. 2,7 prosent av 100 000 kroner og 2,7 prosent av en million blir ikke det samme. Men brødet koster det samme uansett hva man tjener, påpeker Steen.

Hun håper flere i NRK melder seg inn i NTL når de skjønner at dette er fagforeningen for alle, uavhengig av hva de jobber med i bedriften.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse