Sluttpakke
NRK-tillitsvalgte er skuffet over kutt – håper det ikke blir oppsigelser
NRK må spare inn 300 millioner kroner. Alle ansatte har derfor fått tilbud om sluttpakke, og 120 stillinger kan forsvinne.
– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.
Ole Palmstrøm
nina.hanssen@lomedia.no
NRK har åpnet opp for at alle ansatte kan søke om frivillig sluttpakke.
Leder i NTL NRK, Trine Steen, bekrefter at det er tett dialog mellom fagforeningene og ledelsen om konsekvensene for NRK som virksomhet.
– Det at det nå går ut tilbud om sluttpakke som alle ansatte kan søke på, er et av virkemidlene som har vært drøftet mellom NRK og foreningene, bekrefter hun.
Steen sier at de i NRK har praksis for å drøfte virkemidler til omstilling og endring årlig, så sluttpakken som medarbeiderne kan søke på er godt kjent i NRK.
– Vi ser ikke på det som veldig overraskende og dramatisk i seg selv, sier hun.
300 millioner i kutt
Steen sier at dramatikken ligger i at NRK må kutte rundt 300 millioner i budsjettet for 2023 som en konsekvens av at NRK i neste års tildeling ikke er kompensert for lønns- og prisvekst.
– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier hun.
Steen sier at de har begynt å få spørsmål fra medlemmer.
– Noen spør om sluttpakker konkret og andre er bekymret for jobben sin sånn mer generelt, for hvordan kuttene til slutt vil treffe lokalt i NRK, forteller hun.
Steen sier at medlemmer er ikke overrasket over at det kommer, men hele situasjonen gjør at det er en usikkerhet blant medlemmene.
Mye lest: Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut
Nedbemanningsprosesser
Steen sier at NTL NRK, siden de økonomiske konsekvensene av forslaget til statsbudsjett for 2023 ble kjent, har vært opptatt av at utfordringene i hovedsak må løses uten at det ender i vonde og vanskelige nedbemanningsprosesser.
– Vi skjønner at NRK må gjøre noen tøffe prioriteringer, men vi mener at NRK med et helhetlig og overordnet blikk, godt partssamarbeid og bred involvering har mulighet for å få det til, sier hun.
Steen mener arbeidsgiverne bør løfte blikket og se på naturlig avgang, bemanningskontroll og tildeling av frivillige ordninger samlet i et overordnet «ett NRK-perspektiv».
Da vil den gode dialogen mellom NRK og foreningene være viktig også videre, slik at NRK klarer dette uten å måtte gå til oppsigelser.
– Det vil bli krevende, men vi tror det er mulig, sier hun.
– Paradoks
Leder Rolf Johansen i Norsk Journalistlag (NJ) i NRK sier at han er trist over at en Ap-ledet regjering nå gjør et større kutt enn den foregående borgerlige regjeringen gjorde gjennom hele sin periode.
NJ har rundt 1700 yrkesaktive medlemmer fordelt over hele NRKs virksomhet. Den største enkeltstående yrkesgruppen er journalister.
– Det er et paradoks at de sier de nå har kuttet ut ABE-reformen (Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen red.anm.) med flate kutt, som for NRK har betydd mellom 30–40 millioner i året, og samtidig så gjør de et kutt som er større enn alle ABE-kuttene til sammen, sier Johansen.
– Det er ikke i tråd med hva medieministeren uttrykker er hennes politikk, fortsetter han.
Johansen sier NRK en stund har visst at de vil mangle rundt 300 millioner kroner neste år, og at fagforeningene har hatt et godt samarbeid med arbeidsgiver med mål om at det blir minst mulig smertefullt.
– Dette sluttpakketilbudet er nok det folk forventet i den situasjonen vi er i, sier han.
Johansen sier at sluttpakkene er ulike, da de beregnes ut fra ansiennitet og stilling, men at svært mange vil få tilbud om et år med full lønn.
– Jeg vet ikke hvordan medlemmene tar dette da tilbudet kom før helga, men som sagt er dette et tilbud om frivillig sluttpakke. Det verste som kunne skje var at 300 mennesker måtte gå, men slik det ser ut nå er det kanskje snakk om mellom 80 og 120 i hele organisasjonen, sier han.
Sportsrevyen ryker først
Ifølge NRK er det besluttet at de skal legge ned Sportsrevyen, et program som kanalen har hatt i 60 år.
Sportsredaktør i NRK Espen Olsen Langfeldt bekrefter dette i et intervju onsdag.
Han sier videre at han er stolte av historien til Sportrevyen og alt de har vært med på å skape av uforglemmelige idrettsøyeblikk.
Les også: Trandum har i årevis blitt beskyldt for å bryte menneskerettighetene. Bli med på innsiden
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.