Revidert nasjonalbudsjett:
NTL spår at revidert budsjett vil føre til at ledigheten går opp
NTL mener regjeringen ikke er i nærheten av å innfri det som er nødvendig i koronakrisa.
NTL-leder Kjersti Barsok
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Norsk Tjenestemannslag (NTL) er ikke fornøyd med regjeringens tiltak for å møte koronakrisa i revidert nasjonalbudsjett.
– Vi forventet nå at regjeringen ville sette alle kluter til for at offentlig finansierte virksomheter kunne sikre arbeidsplasser og de fellesskapsløsningene både innbyggere og næringsliv trenger, ikke minst under den krisa vi nå opplever. Det er ikke Solberg-regjeringen i nærheten av å gjøre, sier leder Kjersti Barsok i NTL i en uttalelse på egne hjemmesider.
Påpeker flere mangler
NTLs gjennomgang av revidert nasjonalbudsjett etterlyser innsats på en rekke områder i staten og offentlig sektor:
• Sivilforsvaret burde vært styrket allerede nå, ettersom koronapandemien tydelig har vist at kapasiteten er for liten, slik NTL ser det.
• Folkehelseinstituttet burde vært styrket etter flere år med budsjettkutt og nedbemanninger.
• Nav trenger større ressurser i flere år framover og flere faste ansatte, og NTL mener at etaten sliter etter å ha fått kuttet 428 millioner kroner gjennom regjeringens ostehøvelkutt de siste årene.
• Skatteetaten burde fått mer midler, ettersom de har store oppgaver knyttet til krisetiltakene.
• Arbeidstilsynet trenger en kraftig oppbemanning, og NTL etterlyser nok ressurser til blant annet håndheving av nye innleiebestemmelser og tilsyn.
• Brønnøysundregistrene er i ferd med å svekkes som følge av at Altinn flyttes ut av etaten, mener NTL. Samtidig har regjeringen fått en rapport som anbefaler kutt av 25 prosent av de ansatte her. NTL krever at regjeringen sikrer at Brønnøysundregistrene kan levere gode tjenester til næringslivet, og at den ikke påfører regionen mer arbeidsledighet.
• Avinor får mer penger, men ifølge NTL er det ikke nok til å dekke det enorme inntektstapet som følge av at flytrafikken nærmest er ikke-eksisterende. NTL anslår at Avinor burde fått inntil tre milliarder kroner mer.
• Kultursektoren har mange permitterte, og NTL hadde forventet tiltak for denne sektoren slik at de ansatte kunne jobbet i stedet for å gå på dagpenger.
Forventer oppsigelser
NTL mener konsekvensene av flere år med ostehøvelkutt (avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen) blir veldig tydelige i en krisesituasjon, og forbundet er bekymret for oppsigelser i mange statlige virksomheter.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.