JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL vil ikke at det skal åpnes nye felt på norsk sokkel

Med 153 mot 105 stemmer står NTL på formuleringen om at de skal jobbe for at det ikke åpnes nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.
APPLAUDERTE: Martin Kvalvik (i midten) og Mansoor Hussain fra NTL Ung var blant de som applauderte da flertallet for å si nei til nye olje- og gassfelt var klart.

APPLAUDERTE: Martin Kvalvik (i midten) og Mansoor Hussain fra NTL Ung var blant de som applauderte da flertallet for å si nei til nye olje- og gassfelt var klart.

Morten Hansen

anders@lomedia.no

Det har vært stor spenning knyttet til en setning i NTLs prinsipp- og handlingsprogram, som ble vedtatt torsdag kveld.

Spørsmålet var om setningen «NTL vil jobbe for at det ikke åpnes nye olje- og gassfelt på norsk sokkel» skulle med i programmet eller ikke.

Avstemming

Det kokte ned til en avstemming torsdag kveld, der det var enten eller. En skriftlig, digital avstemming måtte til, og etter noen lange sekunder kom resultatet opp på storskjermen:

153 stemte for å gå i mot nye felt, mens 105 stemte for å stryke setningen. Det første til jubel og stående applaus fra dem som var bekymret for klimaprofilen til NTL.

Fornøyd NTL Ung-leder

NTL Ung og leder Martin Kvalvik argumenterte hardt for å ha setningen i programmet under debatten tirsdag.

– Dette var det viktigste vedtaket for oss på dette landsmøtet. Hadde vi nå endret vår klima- og oljepolitikk ville det vært katastrofe for NTL og oss som skal organisere klimabekymra unge, sier han etter at resultatet er klart. 

Han tror det vil få betydning for NTLs rolle videre i LOs arbeid med klimaspørsmålet.

– Vi skal nå fortsette kampen med å påvirke LO i en grønnere retning, sier han.

Også NTL Ung-kollega Mansoor Hussain er fornøyd med at setningen blir stående i programmet.

– jeg er veldig glad for at vi gjorde de vedtakene vi gjorde i dag. Det viser at vi fortsatt er den spydspissen i klimakampen i LO som vi har vært til nå, sier han.

Han tror det vil gjøre det lettere å verve medlemmer.

– Jeg tror det er veldig viktig for oss at vi er en tydelig motvekt mot folk som har andre syn på klimaspørsmålet enn vi har, sier han.

Hussain hadde også et forslag til endring av den ene uttalelsen, som innebar at Wisting-feltet ikke skulle bygges ut. Dette har også blitt utsatt av Equinor.

– Jeg synes vi har en ganske god uttalelse om Wisting, sier han, og legger til at han anser feltet som skrotet med den utsettelsen som har kommet.

– Krevende å fronte en slik sak

Henny-Kristin A. Navarsete i NTL Veg satt i redaksjonskomiteen, og er en av to som tok dissensen som sørget for at det ble avstemming i salen om denne setningen.

– At 40 prosent av de som stemte faktisk stemte for å stryke setningen, viser at det var viktig å ta dette spørsmålet opp til votering. utad kan det oppleves som at NTL har stått veldig samlet i dette spørsmålet, men dette viser at det er mer nyansert enn bildet som har kommet ut tidligere, sier hun.

Navarsete legger til at det er vanskelig å ta ordet for et slikt synspunkt i et så klimaorientert forbund som NTL.

– Det sitter folk som heller holder stilt enn å si hva de faktisk mener om spørsmålet,

Rune Bjørseth synes ikke debatten har vært verdig hele tiden.

– Det var forsøk på å stilne salen og flere delegasjoner var bundet i spørsmålet, sier han.

Han mener den aktuelle setningen er en splittende formulering, og synes det er lite lurt å ha i et program.

– Så får vi se om dette er hemmende eller fremmende for rekrutteringen. Men vi er lojale til vedtaket som er gjort, og alle tillitsvalgteskal nå jobbe mot nye olje- og gassfelt. Det blir krevende i ressurssituasjonen vi står i, men vi klarer enda en ting å jobbe med, sier han.

Tor Kristian Godlien understreker at det er viktig å respektere de forskjellige standpunktene.

– Det er ikke lett å stå i dette, det er ikke alle som tør det. Vi har hatt noen opplevelser som ikke er heldig, sier han.

Godlien synes det er viktig at det er dokumentert en avstemming om dette spørsmålet.

– Jeg er helt ærlig overraska over at så mange var enige i forslaget, sier han.

At det ble applaus etter avstemmingen synes Bjørseth lite om.

– Jeg håper vi ikke opplever igjen at salen går opp og klapper etter en avstemming når 40 prosent har en annen mening. Det synes jeg er ugreit.

Navarsete mener dette resultatet viser at NTL må debattere slike spørsmål mer og åpnere.

– Vi må bli flinkere til å tillate at folk som ikke har samme syn som deg tar ordet. For det er svært krevende i NTL å fremme en slik dissens, sier hun.

KREVENDE: Henny-Kristin A. Navarsete, Rune Bjørseth (i midten) og Tor Kristian Godlien har agumentert for å ta ut setninga om olje-nei, og mener forbundet må ta slike debatter på en bedre måte framover.

KREVENDE: Henny-Kristin A. Navarsete, Rune Bjørseth (i midten) og Tor Kristian Godlien har agumentert for å ta ut setninga om olje-nei, og mener forbundet må ta slike debatter på en bedre måte framover.

Morten Hansen

Forbundslederen fornøyd med programmet

Leder Kjersti Barsok i NTL syns forbundet har fått et godt prinsipp- og handlingsprogram.

– Etter lange og gode debatter er det godt endelig å lande vedtakene i landsmøtet. Vi går ut herfra med et prinsipp og handlingsprogram som tar NTLs politikk videre i kjent retning med gode konkretiseringer på flere områder bl.a. lønns- og arbeidsvilkår, digitalisering, beredskap og tillitsreform. Jeg gleder meg til å jobbe med denne politikken, uttaler hun. 

Hun synes forbundet går ut fra landsmøtet med en god klimapolitikk.

– Det var gode debatter om NTLs politikk for miljø, klima og rettferdig omstilling og politikken ble vedtatt med klart flertall. På flere områder har vi konkretisert vår politikk på offentlig sektors klimaansvar, en aktiv næringspolitikk for å legge til rette for omstilling til nullutslippssamfunnet og ikke minst statens rolle for å sikre at omstillinga blir rettferdig og at fellesskapet bærer kostnadene. 

Til kritikken fra de tillitsvalgte som har målbært det å ta ut setningen, sier Barsok følgende:

– De tilbakemeldinga tar vi med oss. Som jeg var inne på i åpninga er det et mål at vi skal diskutere, vise respekt og forsøke å forstå hverandres standpunkter. Samtidig er det nok vanskelig å komme unna at det blir temperatur når meninger brytes, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse