JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

eForvaltningskonferansen

Ny teknologi gir både vinnere og tapere

Fafoforsker Johan Røed Steen frykter ikke massearbeidsledighet, men bekymret for at ny teknologi kan føre til mer polarisering av arbeidsmarkedet slik man har sett tendenser til i USA.
Fafoforsker Johan Røed Steen på eForvaltningskonferansen

Fafoforsker Johan Røed Steen på eForvaltningskonferansen

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Arbeidslivsforsker Steen, som innledet på dagens eForvaltningskonferanse i Oslo, mener at Norge ligger godt an i forhold til både utdanning, omstillingsevne, lønn og velferdsordninger, men har notert seg at Forskningsrådet mener vi trenger mer tverrfaglig IT-kompetanse i landet.

I foredraget «Automatisering: Tapte jobber og nye muligheter?” sa Steen at den nye hverdagen innebærer muligheter for nye jobber, samtidig som at enkelte arbeidsoppgaver vil forsvinne.

Han har de siste årene fulgt forskning på automatisering fra et samfunnsvitenskapelig perspektiv. Ifølge Forskningsrådet er nordmenn gode på IKT-forskning, med høy kvalitet og internasjonalt ledende forskningsmiljøer.

Brennaktuell faglig konferanse om informasjonssikkerhet

Automatisering i tre faser

Steen minner om at automatisering ikke er et nytt fenomen, men en form for teknologisk utvikling som lenge har vært blant de viktigste drivkreftene for økt produktivitet siden den industrielle revolusjon.

Steen mener automatiseringen har foregått i tre «bølger»:

• Den første industrielle revolusjonen fra slutten av 1700-tallet (1784) kom med dampmaskinen.

• Den andre (fra 1870) involverte elektrisk strøm og masse-produksjon.

• Den tredje (1969) involverte elektroniske løsninger.

– Det mange nå har begynt å kalle den 4. industrielle revolusjon, bygger på den tredje, men med bruk av utstrakt automatisering basert på kunstig intelligens, roboter og nye produksjonsmodeller, sier han.

Og understreker at fellesnevneren for alle epokene er at behovet for arbeidskraft i berørte næringer reduseres.

Optimisme og innovasjon

Fafo-forskeren trakk også frem at det er vekstpotensiale i ny teknologi og at det også skapes nye muligheter.

Ifølge han kan automatisering også skape nye og bedre tjenester (både private og offentlig). Blant annet tror han at eksisterende jobber gis nye og mer givende arbeidsoppgaver.

– Kjedelige rutineoppgaver automatiseres, og frigjør tid som kan brukes på å gjøre andre, mer givende arbeidsoppgaver. Men som også kan gi mer fritid.

Han sier at selv om fagbevegelsen i lengre tid var skeptisk til at ny teknologi kom, så har det aldri vært maskinknusere her, slik man så i England.

– Folk er selvsagt redd for at jobbene forsvinner, og tapte jobber har fått masse medieoppmerksomhet, men spørreundersøkelser viser så langt at nordmenn er mindre redde for jobbene sine enn europeere flest, og tror ikke automatisering rammer dem, sier han. Og viser til at Fafos forskning viser at det er en del uro i på arbeidsplassnivå i fagbevegelsen i Norge.

– 1 av 3 LO-tillitsvalgte frykter færre ansatte på arbeidsplassen de nærmeste årene på grunn av ny teknologi og automatisering, sier han.

Han peker også på at folk i offentlig sektor er mindre nervøse for jobbene sine, kommunene minst av alle.

Les mer om funnene i undersøkelsen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse