Offiserene skeptiske til rask innføring av nye pensjonsregler
Forbundsleder Torbjørn Bongo ser ikke bort ifra at de må ta rettslige skritt dersom den nye særalderspensjonen ikke skjermer de som er nærmest aldersgrensen bedre.
– Om dette trer i kraft fra nyttår, kommer de som har kort tid igjen til å miste en god del rettigheter med veldig kort varslingstid, sier Torbjørn Bongo.
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
anders@lomedia.no
De nye reglene for særalderspensjon har vært et viktig system å få på plass for de ansatte i Forsvaret.
Mange i Forsvaret har særaldersgrenser, som gjør at de kan gå av med pensjon før vanlig pensjonsalder, på grunn av de spesielle kravene i jobbene deres.
Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er fornøyd med at regjeringen innfører reglene i tråd med avtalene de har gjort i forhandlinger.
Ny særalderspensjon
Dette er hovedpunktene i den nye ordningen for særalderspensjon
• Særaldersgrensene skal øke i takt med økningen i alderen for ubetinget rett til alderspensjon fra folketrygden
• Det innføres et særalderspåslag, som er et livsvarig tillegg til ordinær pensjon.
• Særalderspåslaget utgjør 5,8 pst. for de med aldersgrense 65 år
• Særalderspåslaget utgjør 6,5 pst. for de med aldersgrense 63 år
• Særalderspåslaget utgjør 7,7 pst. for de med aldersgrense 60 år
• Gjeldende tidligpensjonsordning videreføres for de eldste årskullene
• Det innføres en ny tidligpensjonsordning for de med aldersgrense 60 og 63 år
• 85-årsregelen, som gir mulighet for uttak av pensjon tre år før aldersgrensen, fases ut
Men han er skeptisk til den korte tidshorisonten på innføringa av de nye reglene. Han mener det vil ramme de som har kort tid igjen til særaldersgrensa på urimelig vis.
– Om dette trer i kraft fra nyttår, kommer de som har kort tid igjen til å miste en god del rettigheter med veldig kort varslingstid, sier han.
Vil ha endringer
For eksempel vil de få en høyere særaldersgrense og en begrensning på hvor mye de kan tjene, noe de ikke ville hatt med de gjeldende reglene.
– Dette har blitt tatt opp i høringsrunden, også av alle de fire arbeidstakerorganisasjonene. Det har ikke regjeringa tatt hensyn til. Så om ikke Stortinget retter dette opp i sin behandling, må vi gjøre en juridisk vurdering av dette, sier han.
Dermed åpner han for at dette kan ende med rettssak. Bongo sier de fleste store pensjonsendringer har blitt innført med en skjerming av de som har ti år igjen til de får rettighetene etter det gamle regelverket.
– Dette er komplisert juss, og springer ut fra grunnlovens bestemmelser om tilbakevirkende kraft. Men vår påstand er at den tiårige innføringa har oppnådd en form for «sedvanerettsstatus», sier han.
Foreløpig planlegger NOF å ta opp dette spørsmålet i stortingshøringene, i håp om at politikerne vil justere dette der.
Finner forbedringer
Samtidig finner Bongo forbedringer i lovforslaget, sammenlignet med det de hadde forventa.
Regjeringa har lagt inn sikringer mot tap av pensjon dersom man går ned i lønn i enkelte år.
– Dette er viktig i Forsvaret, og spesielt mot slutten av karrieren. Det sikrer at du får det høyeste pensjonsgrunnlaget, og uten dette kunne det blitt vanskelig å få personell til å skifte fra operative stillinger til administrative mot slutten av karrieren, sier han, og legger til at dette nok kunne blitt et problem i flere etater.
I tillegg sier han det ser ut til at det er gjort en forbedring sammenlignet med det de avtalte på avkorting av særalderstillegget. Det er han fornøyd med.

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser