Økokrim-sjef Pål Lønseth mener det trengs større ressurser i politiet for å bekjempe problemet, som ingen helt vet omfanget av.
Torgny Hasås
Sosial dumping
Økokrimsjefen: – Vi er altfor dårlige på den kriminaliteten vi ikke ser
Pål Lønseth vet ikke omfanget av den økonomiske kriminaliteten her i landet, men tror mørketallene er store.
guro@lomedia.no
– Økonomisk kriminalitet koster oss 4–5 ganger mer enn hva den tradisjonelle kriminaliteten koster. Dessverre avspeiler verken lovverket eller språket vårt den realiteten.
Slik åpnet Fagforbundets leder Mette Nord årets Svart økonomikonferanse.
Økonomisk kriminalitet koster samfunnet flere milliarder kroner årlig, men blir sjelden avdekket eller anmeldt. Én type slik kriminalitet er foretakskriminalitet.
– Kriminalitet som begås i selskapsstrukturen er et økende problem, og jeg tror det er store mørketall. Vi er ganske gode på den kriminaliteten vi ser, men det vi ikke ser, er vi altfor dårlige på, sier sjef i Økokrim, Pål Lønseth til FriFagbevegelse etter å ha deltatt i en paneldebatt om temaet.
Ingen vet helt omfanget
Han forteller at de bruker store ressurser på å bekjempe økonomisk kriminalitet, og at samfunnet er for dårlige til å fange den opp.
– Det er viktig at staten først og fremst forstår bildet av dette. Vi har en for dårlig virkelighetsforståelse for hva den skjulte kriminaliteten er og hvilken skade den gjør, sier han.
Han mener det trengs større ressurser i politiet for å bekjempe problemet, som ingen helt vet omfanget av. Alt de vet, er at problemet er stort.
– I det store og hele handler dette om kapasitet og kompetanse og å få dette ut i politidistriktene, for det er der de fleste etterforskningene ligger. Du ser ikke nødvendigvis kriminaliteten i lokalsamfunnet, men du ser drapet. Politimesteren må selvfølgelig prioritere drapet, og det spiser ressurser og evnen til å bekjempe den skjulte kriminaliteten, sier Lønseth.
Kampen mot sosial dumping: Regjeringen ønsker innspill til ny handlingsplan
Tror på lovendringer
Marianne Marthinsen mener først og fremst at lovendringer er grunnleggende for å bekjempe økonomisk kriminalitet.
Forfatteren og den tidligere politikeren har blant annet skrevet boka Rødt lys – det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det. Hun mener staten spiller en stor rolle.
– For de første mener jeg vi må bruke lovverk som gjør det mindre lønnsomt. Det er så mye penger å tjene på å ha kompliserte strukturer og å sende penger over landegrenser, så det er ikke rart at mange velger å gjøre det. Lovmessige grep som å skattlegge disse selskapene gjør det mindre attraktivt og mindre enkelt å gjemme kriminaliteten i egen selskapsstruktur, sier hun.
Hun forteller at det i mange tilfeller gjelder multinasjonale selskaper som kan opprette komplekse strukturer og benytte seg av at ulike land har ulike lovverk. Slik blir det vanskeligere å få innsyn i hvor pengene går, og å avdekke kriminaliteten, mener hun.
VIL HA LØSNINGER: Professor Anette Alstadsæter, sjef i Økokrim Pål K. Lønseth og forfatter Marianne Marthinsen debatterte hvordan vi bedre kan avdekke økonomisk kriminalitet under Svart økonomi-konferanse fredag.
Guro Gulstuen Nordhagen
Tar kampen hver eneste dag
Både Lønseth og Marthinsen får medhold fra siste paneldeltaker og professor i skatteøkonomi Annette Alstadsæter.
– Vi trenger åpenhet og synliggjøring av problemet, men jeg vil si at det magiske ordet her er sanksjoner. Jeg er ikke sikker på at vi har de riktige redskapene til å gå etter kriminelle handlinger begått i selskapene, sier hun og stiller spørsmål videre til Økokrim.
– Hvilke lovendringer trenger dere for å kunne gå etter og gjøre folk ansvarlige for kriminaliteten som begås i selskap?
– Jeg vil advare om at det er enkelt å raskt å hoppe på en lovendring for å gjøre det bedre, men det hjelper ikke med en lovendring i seg selv, for den må håndheves. I det store og hele trenger vi et apparat for å forfølge de lovbrudd som er kriminalisert, svarer Pål K. Lønseth og fortsetter:
– Vi står opp mot de mest ressurssterke folka og selskapene i landet. Vi skal ta den kampen hver eneste dag, men vi kommer til å få noen smekker her og der.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm