JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet:

Kampen mot sosial dumping: Regjeringen ønsker innspill til ny handlingsplan

Fagforeninger og andre som har meninger om hvordan kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet føres, blir nå invitert til å komme med innspill.
Statssekretær Maria Schumacher Walberg i Arbeids- og sosialdepartementet varslet på NTL og Fagforbundets konferanse om svart økonomi at regjeringa ønsker innspill til hvordan kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet skal føres.

Statssekretær Maria Schumacher Walberg i Arbeids- og sosialdepartementet varslet på NTL og Fagforbundets konferanse om svart økonomi at regjeringa ønsker innspill til hvordan kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet skal føres.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Før 1. april vil regjeringa sende ut forslag til partene i arbeidslivet for å få innspill til den nye handlingsplanen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Dette opplyste statssekretær Maria Walberg da hun innledet på NTL og Fagforbundet konferanse om svart økonomi.

Solberg-regjeringen la hvert annet år fram strategi mot arbeidslivskriminalitet. Støre-regjeringen lage handlingsplaner ikke bare mot det som er kriminelt i arbeidslivet, men også mot det som gjør at folka arbeider under uverdige forhold i arbeidslivet.

Innspillsrunden kommer til å vare fram til sommeren. Etter planen kommer regjeringen til å legge fram handlingsplanen i løpet av høsten.

Bakgrunn: Nå starter regjeringen arbeidet med Norgesmodellen

Norgesmodellen

Samtidig med arbeidet med handlingsplanen, arbeider regjeringen med norgesmodellen. Norgesmodellen skal bli en nasjonal seriøsitetsmodell for alle offentlige innkjøp. Det første innspillsmøtet blir i Stavanger 28. mars, og så blir det møter i hele landet. Målet er at det ikke bare skal være pris som er avgjørende når det offentlige handler varer og tjenester.

Akkurat nå holder departementet på å legge siste hånd på lovforslagene som en følge av Fougner-utvalget. Blant annet vil det her komme forslag om tydeligere å definere arbeidsgiver- og arbeidstaker begrepet, og stramme inn på hvem som kan registrere seg som selvstendige oppdragstakere.

Dette lovforslaget kommer ikke til å bli ferdig før påske og det vil derfor ikke rekke Stortingets frist for å bli behandlet før sommeren.

Bli klokere: Hva er Oslomodellen, Skiensmodellen, Telemarksmodellen og Seriøsitetsbestemmelsene?

Førstelinjeforsvaret

Walberg tok utgangspunkt i det hun kaller førstelinje forsvaret i kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Det er de tillitsvalgte. Hun har ikke tro på at det offentlige kan ha nok kontrollressurser til å kontrollere alt. De tillitsvalgte i det organiserte arbeidslivet er på arbeidsplassene hele tida, og kan derfor bedre se hva som skjer. Derfor er det viktig at ansatte er fagorganisert. Regjeringen har derfor i Hurdals-plattformen sagt at de skal doble fagforeningsfradraget i løpet av to år.

Det er tiende året Fagforbundet og NTL samarbeider om en konferanse mot svart økonomi. Hovedtema denne gangen dreide seg om bedriftskriminalitet. Hovedattraksjonen var den canadiske professoren og filmskaperen Joel Balkan som innledet på video om bedriftskriminalitet fra sitt ståsted, og leverte en ramsalt kritikk av kapitalismen.

To ulike planeter

Et panel bestående av Økokrim-sjef Pål Lønseth, tidligere stortingsrepresentant Marianne Marthinsen og professor Annette Alstadsæter brakte debatten nærmere norsk forhold. Lønseth innrømmet at det norske politiet er svært dårlige på inndra overskuddet av kriminalitet.

– Politiet etterforsker om det har blitt begått kriminalitet, og klarer å dokumentere det, men det kreves nesten like store ressurser å dokumentere slik at det er holdbart i retten hvor store beløp en har tjent på den kriminelle virksomheten, sa Lønseth.

Det ble også klart for forsamlingen at det var svært vanskelig å få straffet store selskaper som begår kriminalitet, mens det er enkelt å straffe en som har begått Nav-kriminalitet.

– Det er to forskjellige planeter å forfølge et sterkt selskap, sammenlignet med et enkelt Nav-bedrageri. Vi er flinke til å avdekke synlig kriminalitet, men vi er altfor dårlig til avdekke kriminalitet som er skjult, konkluderte Økokrim-sjefen. 

Warning
Annonse
Annonse