JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker sterkere vern for vitenskapelig ansatte

Flere i NTL vil ha opprydning i arbeidsforholdene for vitenskapelig ansatte i akademia.
OPPRYDING: Elisabeth Halvorsen og Bror-Magnus Sviland Strand fra NTL UiT Norge arktiske universitet tok begge til orde for å rydde opp i arbeidsforholdene til vitenskapelig ansatte.

OPPRYDING: Elisabeth Halvorsen og Bror-Magnus Sviland Strand fra NTL UiT Norge arktiske universitet tok begge til orde for å rydde opp i arbeidsforholdene til vitenskapelig ansatte.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Flere NTL-ere vil ha en opprydning i arbeidsforholdene til vitenskapelig ansatte. De er bekymret for at de jobber for mye, takker ja til for mange oppgaver og har svakt stillingsvern.

Bror-Magnus Sviland Strand fra NTL UiT Norges arktiske universitet er opptatt av at stipendiater og postdoktorer må få bedre vern.

– Jeg har vært frikjøpt for å verve vitenskapelig ansatte, og jeg vet å kunne si at vi har politikk på stipendiater vil være en døråpner for NTL for NTL i denne stillingsgruppa, sa han.

Viktig gruppe

Han har selv vært stipendiat, og vet hvor takknemlige de vil være for hjelp.

– Det er også en annen «rekrutteringsstilling» som må nevnes eksplisitt i programmet: De jobber opp mot 45 timer i uka, har korte kontrakter på to år som ikke teller med i beregning av stillingsvern, og som tar på seg undervisningsoppgaverutover forskningsoppgavene de har. Nemlig postdoktorene, sier han.

Sviland Strand vil dermed at postdoktorene skal inn i avsnittet om ansatte i universitets- og høgskolesektoren som trenger ekstra vern.

– Dette vil være en døråpner for NTL for mange postdoktorer.

 

– Jobber mye gratis

Elisabeth Halvorsen, fra samme forening, deler mange av bekymringene.

– Arbeidstida for vitenskapelig ansatte må omfattes av kollektive arbeidstidsavtaler. I praksis har nemlig ikke forskere noen arbeidstidsregulering, som igjen betyr aksept for masse gratisarbeid, sier hun.

Hun har selv vært inne i de fleste typer stillinger ved UiT, men fastslår at professorjobben ikke frister i det hele tatt.

– Den jobben er ikke den samme som for 30 år siden. Det hjelper ikke å begrunne det med akademisk frihet at det er et individuelt valg om de ikke klarer å begrense hvor mye de jobber, sier hun.

Halvorsen peker også på tidstyver som krav til ekstern finansiering og skriving av prosjektsøknader, og ostehøvelkutt som har fjernet ansatte men ikke oppgaver.

– Disse faktorene er direkte resultat av prioriteringer gjort av politikere, forvaltning og institusjoner. de prioriteringene kan vi endre, sier hun.

Og hun mener tillitsreformen er et slikt grep, i tillegg til en gjennomgang av hvilke administrative oppgaver som kan fjernes som ikke fremmer forskning eller undervisning.

– Mange vitenskapelig ansatte har søkt seg bort eller har sluttet. De viser til høyt arbeidspress og dårlig lønn som noe av grunnene. Det e ren dårlig løsning å satse på fortsatt gratisarbeid, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse