Nedbemanning ved forskningsinstitusjon:
Oppsigelser truer 30-40 Norce-ansatte. Flere eldre arbeidstakere kan miste AFP
– Det er en veldig fortvilende situasjon. Dette er kvinner med lang ansiennitet som står i fare for å miste AFP, sier Elisabeth Aaserød, lokal tillitsvalgt.
SKJERME ELDRE: Elisabeth Aaserød mener at arbeidstakere som kan miste Avtalefestet pensjon, ikke burde sies opp.
Privat
katharina@lomedia.no
Prosessen med å nedbemanne har gått fort. Det startet med et drøftelsesmøte mellom ledelsen og fagforeningene i slutten av mars.
Oppsigelsene ble vedtatt av styret i mars og allerede nå har ansatte som kan miste jobben, blitt varslet, ifølge tillitsvalgt Elisabeth Aaserød.
– Ansatte jeg har snakket med er veldig frustrerte. Oppsigelsesprosessen har skapt uro, sier Aaserød.
p
Norwegian Research Centre AS (Norce) en fusjon av en rekke selskaper innen forskning, innovasjon og verdiskaping. Ved Norce forskes det på alt fra villaks og miljø til depresjon og vold.
Tidligere i år skal ledelsen ha orientert ansatte om et negativt driftsresultat på 54 millioner kroner for 2019, ifølge Bergens Tidende. I 2018 var underskuddet på rundt 30 millioner.
Rammer flest kvinner over 50
Blant de 30-40 som er overtallige, er 13 medlemmer av Norsk Tjenestemannslag (NTL). De jobber som forskningsteknikere og ved administrasjonen.
11 av 13 er mellom 52 og 65 år. De aller fleste er kvinner, og mange har lang ansiennitet, den lengste har 34 år.
– Flere har fortalt meg at de ble fullstendig sjokket da de ble innkalt til drøftelsesmøte. Det er en veldig fortvilende situasjon for dem. Dette er kvinner med lang ansiennitet som står i fare for å miste AFP, sier Aaserød.
Hovedkontoret ligger i Bergen, men Norce har kontorer i hele landet. Medlemmene, som trolig mister jobbene sine, jobber i Stavanger og Bergen, byer preget av nedgangstider i oljenæringa i tillegg til koronaepidemien.
p
– Det kan bli kjempevanskelig å skaffe seg ny jobb. Det kan fort bli Nav, sier hun.
Ansatte i Tromsø rammes også.
NTL kritiserer ledelsen
Selv om Norce har gått med underskudd de siste årene, mener Elisabeth Aaserød at ledelsen er for utålmodig.
– Vi kritiserer ledelsen fordi prosessen har gått fort og fordi de permitterte folk midt en nedbemanningsprosess. I tillegg er det koronaepidemi. Det er mange prosesser på en gang, sier hun.
Norce er et resultat av sju forskningsselskaper med 1000 ansatte som fusjonerte i 2017.
– Fusjonen ikke er ferdig. Vi bør vente til vi ser synergier av sammenslåingen før vi bestemmer oss for å se om noen er overtallige, sier hun.
NTL er bekymret for medlemmene
Forbundssekretær i NTL, Pål Kjærstad, er også overrasket over at forskningsinstitusjonen har det så travelt med å nedbemanne.
– Vi er dypt bekymret for medlemmene dersom de blir oppsagt. Å få seg ny jobb i dagens arbeidsmarked og i deres alder, vil være krevende, sier Kjærstad.
– Vi hadde forventet at våre medlemmer i denne aldersgruppen ble skjermet av hensyn til både alder og AFP, sier han.
Norce: – Trenger ansatte med en spisset kompetanse
Konserndirektør Steinar Meling i Norce er uenig med NTL på flere punkter, blant annet at eldre ansatte har størst sjanse for å bli sagt opp.
– Per dags dato er det ennå ikke konkludert med hvem det er som står i fare for å miste jobben. Det gir derfor ikke mening å si at eldre arbeidstakere er overrepresentert, sier Meling.
BALANSE: – Norce har god egenkapital, men inntekter og utgifter må tilpasses, sier Steinar Meling.
Andreas R. Graven
Ifølge konserndirektøren er ansiennitet et av utvalgskriteriene, men kompetanse veier tyngre.
– Store deler av vår virksomhet krever ansatte med en meget spisset kompetanse, sier han.
p
NTL mener Norce bør skjerme ansatte som kan miste AFP, noe Meling ikke kan love.
– Sosiale hensyn, som tap av AFP, er en del av utvalgskriteriene i nedbemanningen. Men dette forholdet må sees i sammenheng med andre forhold og kan ikke tas utelukkende hensyn til, sier konserndirektøren.
Norce må spare penger
Norce må spare penger selv om de ikke er i mål med omstillingen etter fusjonen, ifølge Meling.
– Norce har god egenkapital, men inntekter og utgifter må tilpasses. Dette visste vi før koronakrisen inntraff. Det er selvfølgelig krevende under covid-19, sier konserndirektøren.
– Hvorfor permitterte dere ansatte midt i en nedbemanningsprosess?
– Nedbemanningen og permitteringene er to separate prosesser med forskjellig bakgrunn og begrunnelse. Nedbemanningen er et resultat av fusjonene og de økonomiske resultatene i selskapet. Permitteringene var et direkte resultat av koronaepidemien, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.