Lønnsoppgjøret 2020:
Pensjon skaper trøbbel i Spekter-oppgjøret. Se status for de ulike virksomhetene
Flere av arbeidsgiverne i Spekter-bedriftene vil endre pensjonsordningen for de ansatte. Å gjøre det i år, synes LO Stat er utidig.
Nestleder Lise Olsen i LO Stat har ansvaret for oppgjøret med Spekter-virksomhetene.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
De lokale forhandlingene i Spekter-bedriftene er cirka halvveis. Dette er virksomheter som er tett knyttet opp til det offentlige, men som likevel ikke er en del av statsforvaltninga.
Samferdsel, helsesektoren, NRK, Avinor, Norges Bank, kultur, Posten og annen samfunnsinfrastruktur er blant arbeidsgiverne som hører til i Spekter-oppgjøret.
Gangen i oppgjøret er at det først forhandles om en felles del som gjelder for alle, før de forhandler lokalt i hver enkelt virksomhet. Om man ikke blir enige lokalt, prøver LO Stat og Spekter å finne en løsning– og om ikke dét går, ender oppgjøret hos Riksmekleren med streik som et mulig utfall.
Press på pensjoner
Nestleder Lise Olsen i LO Stat har ansvaret for oppgjøret med Spekter-virksomhetene. Hun sier at de rundt halvveis i prosessen, men har dannet seg et klart bilde.
– I nesten alle de virksomhetene der det er uenigheter, så er det endringer av pensjon som er problemet. Det er krav fra arbeidsgiver om å endre pensjonsordning fra ytelsespensjon til en innskuddspensjon, oppsummerer hun.
Olsen synes disse arbeidsgiverne kunne spart seg dette i år.
– Jeg synes en del arbeidsgivere har vært vel ambisiøse på egne vegne i år. Det synes jeg de kunne latt være i et så spesielt år, sier Olsen.
Unntaket er pensjonsprosessen som har gått i kultursektoren, der de har prøvd å bli enige om en ny pensjonsordning i fire år.
Olsen mener arbeidstakerne burde fått fred for de store kampene i år.
– Det vi ønsker oss, er å få landa årets oppgjør, og heller se på de store spørsmålene når verden har normalisert seg. Situasjonen tilsier ikke store endringer som går ut over arbeidstakere som gjerne har vært permittert, eller hatt en voldsom belastning på grunn av pandemien. Det passer seg liksom ikke i år, mener nå jeg, sier Olsen.
Hun påpeker også at det ikke er økonomisk utarmede bedrifter som vil spare på pensjon:
– Norsk Tipping har det ikke trangt, for eksempel, sier hun.
Slik ligger det an i de ulike Spekter-områdene:
Område 1 – Kultursektoren: Fase 3-forhandlinger 21. oktober. Dette er siste forsøk før oppgjøret går til Riksmekleren. Endring av pensjonsordning er det store temaet her.
Område 2 – Norges Bank: Ferdig forhandlet, uravstemning pågår.
Område 3 – Avinor: Ferdig forhandlet, uravstemning pågår.
Område 4 – Virksomheter med definerte samfunnsoppdrag: Fase 3-forhandlinger for Norsk Tipping, Norges forskningsråd, Norsk Helsenett og Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge. Ruter er ikke avklart.
Område 5 – Vy Buss: Har vært i streik, uravstemning pågår fram til slutten av neste uke.
Område 6 – NRK: Skal i mekling 12. november.
Område 7 – Togselskapene: Ferdig forhandlet, og resultatene er ute på uravstemning.
Område 8 – Posten Norge: Ferdig forhandlet, uravstemningen godkjente resultatene.
Område 9 – Øvrige virksomheter: Hålogaland Kraft, Norsk Medisinaldepot og OneCo Networks (tidligere Relacom) skal til Fase 3-forhandlinger.
Område 10 – Sykehus: Forhandler om den sentrale, landsdekkende avtalen for helseforetakene fram til 26. oktober.
Område 11 – Helseforetak uten sykehusdrift: Har frist for lokale forhandlinger 5. november.
Område 12 – Helse, velferd og oppvekst: Alle er ferdige unntatt Norlandiabarnehagene og Valnesfjord Helsesportsenter. Disse skal i Fase 3-forhandlinger i begynnelsen av november.
Område 13 – Lovisenberg Diakonale Sykehus og Martina Hansens Hospital: Følger område 10 og venter på dette.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.