JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiet bør ikke bære våpen fast, mener NTL Politiet

Permanent bevæpning av politiet er ingen god løsning, mener NTL Politiet. I motsetning til Politiet Fellesforbund og PST, støtter de konklusjonen fra Bevæpningsutvalget.
UNØDVENDIG. NTL Politiet ser ikke noe behov for at politifolk til en hver tid skal gå rundt med pistol på hoften.

UNØDVENDIG. NTL Politiet ser ikke noe behov for at politifolk til en hver tid skal gå rundt med pistol på hoften.

(Arkivfoto: Eirik Dahl Viggen)

merete.jansen@lomedia.no

– Dagens ordning med såkalt fremskutt lagring, er den beste for norske forhold, sier leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet.

Dette innebærer at våpenet ligger lagret i bilen. Det regjeringsoppnevnte Bevæpningsutvalget anbefalte nylig fortsatt ubevæpnet politi, og styrket dermed stortingsflertallets støtte til dagens ordning. Både Politiets Fellesforbund og PST er kritiske til utvalgets konklusjon, men hos NTL er det støtte å få - bortsett fra på ett punkt:

– Vi synes det er greit med permanent bevæpning på Gardermoen. Det samme kan vurderes på andre store trafikknutepunkt, sier Michelsen.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

For dårlig trent

Politifolk som er bevæpnet bør uansett ikke gå omkring med ladd våpen, mener han. Det holder å ha ammunisjonen lett tilgjengelig på andre siden av beltet.

– Vil man ikke da tape mye tid på å lade våpenet i en kritisk situasjon?

– Nei, hvis man er godt nok trent, gjør man dette i løpet av ett sekund. Man drar frem våpnet og lader det nærmest i en og samme bevegelse, sier Michelsen, som selv har lang erfaring med å trekke våpen fra han jobbet i Forsvaret.

Trening er et nøkkelord for forbundslederen. Altfor ofte ser han politifolk som har for lite våpentrening. Som bare bruker tid på øvingsbanen rett før den årlige regodkjenningen. Eller som må gjennom prøven gang på gang før de til slutt blir godkjent.

– Da er du ikke flink nok. Politiet må trene både mer og oftere. Mange er allerede veldig flinke, men en del av de som eventuelt skal bevæpnes, er ikke det.

– Netthetsen mot kvinner kan bli et demokratisk problem

Trusselbildet

Trusselbildet er et ord som blir tillagt mye vekt blant tilhengerne av permanent bevæpning. Selv er Carl Marius Michelsen dypt uenig med PST i at vi nå ser et helt annet trusselbilde enn for noen år siden.

– Det er noe endret. Men ikke mer enn at vi fortsatt er godt nok rustet.

– Terroristene bruker jo ofte andre metoder nå?

– Jo, man ser mer bruk av biler og kniver. Men kniv har lenge vært vanlig i Norge, både i slagsmål og drap, uten at det har noe med terror å gjøre. Når det gjelder biler som kjører inn i folkemengder - så får man uansett ikke grepet inn før skaden er skjedd. Vi kan ikke skyte mot noen som bare kjører på feil sted. Og flere tragiske hendelser i USA og Europa har vært forårsaket av fyllekjørere som har havnet på fortauet. Skal man anta at alle er terrorister og må drepes? Det er kanskje å dra det litt langt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet

Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet

Anders Hauge-Eltvik

Politiet på feil sted

Sett med NTL Politiets øyne, er ikke hovedproblemet om politiet bærer våpenet på hoften, men om de faktisk er der når ting skjer.

– 22. juli for eksempel, tok det lang tid før politiet kom til stedet. Og i perioden med generell bevæpning i Oslo, hvor lenge kunne man gå rundt i byen uten å se en eneste politimann?

Michelsen påpeker at det går raskt å få tillatelse til bevæpning når det trengs. For eksempel om man skal opp i 8. etasje i forbindelse med husbråk og ikke vet hva som møter en der, eller hvis politiet skal ut på en øy uten bilforbindelse.

– Hva er det største faren ved å ha en politistyrke der alle bærer våpen?

– En ting er vådeskudd. Selv om vi ikke har hatt mange alvorlige hendelser, er det en fare for at liv går tapt, både i politiet og blant publikum. Så viser enkelte til at det ble avfyrt vådeskudd før perioden med permanent bevæpning også, men at det bare ikke ble rapportert. Det synes jeg er en fryktelig dårlig unnskyldning.

– Men den største risikoen er at når du har våpenet tilgjengelig, er det lettere å bruke det. Jeg tror ikke norsk politi kommer til å skyte i vilden sky, men i alle land som har bevæpning, skyter politiet oftere enn hos oss. De skader og dreper personer oftere. I København er psykisk syke og berusede personer kraftig overrepresentert blant de som skytes av politiet. Uten pistol vil man løse slike situasjoner på en annen måte - og skulle man likevel trenge våpen, kan man hente det i bilen, påpeker Michelsen.

• Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse