I oktober slo arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) fast at ostehøvelen skulle legges i skuffen.
Jan Erik Østlie
Statsbudsjettet 2022:
Regjeringen legger ikke bort ostehøvelen – fortsetter å kutte i statlige budsjetter
Ostehøvelkuttene, offisielt kalt avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE), ligger fortsatt inne i Støre-regjeringens første statsbudsjett.
merete.jansen@lomedia.no
anders@lomedia.no
De sier de ikke har gått bort fra løftet sitt om å avskaffe disse kuttene, men må utsette det til neste år.
Etter åtte år med ABE-kutt på til sammen 14 milliarder kroner under Erna Solberg, hadde fagforeningene i statlig sektor store forventninger til den nye regjeringen. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har nemlig vært kritiske til at alle statlige virksomheter får samme prosentvise budsjettkutt, uten at man ser nærmere på de ulike behovene.
Tidligere i høst skrev Arbeiderpartiets nestleder, og da finanspolitiske talsperson, Hadia Tajik til NTB:
– Den såkalte ABE-reformen er den mest ineffektive måte å drive effektivisering på. Når vi avbyråkratiserer, vil vi ikke bruke rene ostehøvelkutt i hele offentlig forvaltning, slik Høyre har gjort.
Fagforeningene og de ansatte må imidlertid smøre seg med tålmodighet.
Regjeringen mener nå at «Det vil være vanskelig og ressurskrevende å identifisere og tilbakeføre budsjettkutt som er direkte knyttet til ABE-reformen på alle departementsområdene på nåværende tidspunkt i budsjettprosessen». Regjeringen foreslått altså ikke noen endringer i budsjettet for 2022, men lover å komme tilbake til spørsmålet i neste statsbudsjett for å «vurdere hvordan ABE-ordningen kan erstattes med målrettede prosesser og effektivitetsmål».
LO Stat vil gi dem tid
LO Stats leder Egil André Aas sier at de helst hadde sett at de lovede kuttene kom straks:
– Vi er utålmodige. Ideelt kunne jeg tenkt meg at Ernas ABE-reform ble gravlagt for godt denne høsten. 14 milliarder kroner i flate ostehøvelkutt har vært til mye skade for statens virksomheter og tilbudet til innbyggerne, sier Aas.
Han er imidlertid så pass godt fornøyd med den nye retningen politikken har tatt, at han er villig til å gi de rødgrønne litt tid:
– I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at ABE-reform og ostehøvelkutt ikke er deres politikk. Vi får gi regjeringen tid til å legge fram sitt eget budsjett neste høst.
– Forskjellen med denne regjeringen kontra den forrige er at de ønsker å lytte til fagbevegelsen, inkludere de ansatte i staten og ikke minst vise oss tillit. Det er viktig, sier Aas.
Han øyner også et lite håp om at ABE-kuttene kan justeres noe ned allerede i 2022-budsjettet:
– Det skal jo forhandles om budsjettet på Stortinget.
AVVENTER: LO Stat-leder Egil André Aas hadde håpt at regjeringen ville gjort noe med ostehøvelkuttene allerede neste år, men utviser tålmodighet.
Kai Hovden
Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka
NTL er skuffet
NTL-leder Kjersti Barsok hadde sett for seg at ABE-kuttene ville blitt fjernet i regjeringens budsjettforslag:
– Jeg skal ikke legge skjul på at vi er skikkelig skuffa over at vi fortsatt finner ABE-kuttene i budsjettet. Vi hadde i det minste forventet at denne regjeringen sørget for at kuttene ble mindre allerede i denne tilleggsproposisjonen, sier Barsok.
Hun poengterer at konsekvensene av kuttene i de statlige virksomhetene blir ikke mindre av at de legges fram av en rødgrønn regjering.
Barsok legger til at NTL deler regjeringens store ambisjoner for staten, og hun mener det ligger mange gode signaler i Hurdalsplattformen.
Forbundslederen mener det er bra at regjeringen øker bevilgningen til Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Nav, og at det gjøres konkrete grep for å minske konsulentbruken
– Budsjettet øker overføringene til kommunene, men dersom vi skal lykkes med grep bl.a. for miljø og klima og for å minske ulikhet så må også de statlige virksomhetene styrkes. Når ABE-kuttene fortsetter med samme styrke så gjør de dessverre ikke det, sier hun.
Men, Barsok har en klar oppfordring til de som skal være med å gi regjeringspartiene flertall for budsjettet:
– Vår klare melding til Stortinget er at ABE-kuttene må få oppmerksomhet i forhandlingene som nå skal i gang i Stortinget, sier Barsok
SKUFFA: NTL-leder Kjersti Barsok er skuffa over at kuttene ikke er fjerna, og poengterer at konsekvensene er like store uavhengig av hvilken regjering som vedtar dem.
Ole Palmstrøm
LO-lederen
LO-leder Peggy Hessen Følsvik konstaterer også at ABE-kuttene ikke er fjernet for neste års budsjett. Det vil hun ta opp med regjeringen.
– Det er ikke greit at regjeringen ikke får avviklet de såkalte ABE-kuttene. Det har vært en viktig sak for våre forbund i offentlig sektor og er noe vi vil følge opp overfor regjeringen, sier LO-lederen.
IKKE GREIT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ta opp ABE-kuttene med regjeringen.
Brian Cliff Olguin
Kutter enda mer
I mellomtiden får mange virksomheter en ekstra budsjettreduksjon på toppen av ABE-kuttene. Senterpartiet får allerede nå gjennomslag for ønsket sitt om å kutte i konsulentbruken, ikke minst den som brukes på å kjøpe ekstern hjelp til kommunikasjon.
«Regjeringen vil kutte i konsulentbruken i staten ved å utvikle egen kompetanse og redusere statlige virksomheters kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransjen», heter det i tilleggsproposisjonen.
Til sammen foreslår regjeringen en reduksjon på 40 millioner kroner i bevilgningene til 20 statlige virksomheter.
Øverst på listen står Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Skatteetaten med kutt på 4,3 millioner hver. Forsvaret og Tolletaten må også tåle kutt på over 3 millioner kroner i budsjettet for konsulentbruk.
Dette siste er blant andre lederen av Yrkesorganisasjonens sentralforbund (YS), Erik Kollerud, kritisk til:
– Tolletaten er i en vanskelig situasjon. Nå legger regjeringen opp til et ytterligere kutt på 3,4 millioner. Det går i helt gal retning og vil svekke grensekontrollen med de store ressursutfordringene som allerede finnes.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen