I oktober slo arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) fast at ostehøvelen skulle legges i skuffen.
Jan Erik Østlie
Statsbudsjettet 2022:
Regjeringen legger ikke bort ostehøvelen – fortsetter å kutte i statlige budsjetter
Ostehøvelkuttene, offisielt kalt avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE), ligger fortsatt inne i Støre-regjeringens første statsbudsjett.
merete.jansen@lomedia.no
anders@lomedia.no
De sier de ikke har gått bort fra løftet sitt om å avskaffe disse kuttene, men må utsette det til neste år.
Etter åtte år med ABE-kutt på til sammen 14 milliarder kroner under Erna Solberg, hadde fagforeningene i statlig sektor store forventninger til den nye regjeringen. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har nemlig vært kritiske til at alle statlige virksomheter får samme prosentvise budsjettkutt, uten at man ser nærmere på de ulike behovene.
Tidligere i høst skrev Arbeiderpartiets nestleder, og da finanspolitiske talsperson, Hadia Tajik til NTB:
– Den såkalte ABE-reformen er den mest ineffektive måte å drive effektivisering på. Når vi avbyråkratiserer, vil vi ikke bruke rene ostehøvelkutt i hele offentlig forvaltning, slik Høyre har gjort.
Fagforeningene og de ansatte må imidlertid smøre seg med tålmodighet.
Regjeringen mener nå at «Det vil være vanskelig og ressurskrevende å identifisere og tilbakeføre budsjettkutt som er direkte knyttet til ABE-reformen på alle departementsområdene på nåværende tidspunkt i budsjettprosessen». Regjeringen foreslått altså ikke noen endringer i budsjettet for 2022, men lover å komme tilbake til spørsmålet i neste statsbudsjett for å «vurdere hvordan ABE-ordningen kan erstattes med målrettede prosesser og effektivitetsmål».
LO Stat vil gi dem tid
LO Stats leder Egil André Aas sier at de helst hadde sett at de lovede kuttene kom straks:
– Vi er utålmodige. Ideelt kunne jeg tenkt meg at Ernas ABE-reform ble gravlagt for godt denne høsten. 14 milliarder kroner i flate ostehøvelkutt har vært til mye skade for statens virksomheter og tilbudet til innbyggerne, sier Aas.
Han er imidlertid så pass godt fornøyd med den nye retningen politikken har tatt, at han er villig til å gi de rødgrønne litt tid:
– I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at ABE-reform og ostehøvelkutt ikke er deres politikk. Vi får gi regjeringen tid til å legge fram sitt eget budsjett neste høst.
– Forskjellen med denne regjeringen kontra den forrige er at de ønsker å lytte til fagbevegelsen, inkludere de ansatte i staten og ikke minst vise oss tillit. Det er viktig, sier Aas.
Han øyner også et lite håp om at ABE-kuttene kan justeres noe ned allerede i 2022-budsjettet:
– Det skal jo forhandles om budsjettet på Stortinget.
AVVENTER: LO Stat-leder Egil André Aas hadde håpt at regjeringen ville gjort noe med ostehøvelkuttene allerede neste år, men utviser tålmodighet.
Kai Hovden
Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka
NTL er skuffet
NTL-leder Kjersti Barsok hadde sett for seg at ABE-kuttene ville blitt fjernet i regjeringens budsjettforslag:
– Jeg skal ikke legge skjul på at vi er skikkelig skuffa over at vi fortsatt finner ABE-kuttene i budsjettet. Vi hadde i det minste forventet at denne regjeringen sørget for at kuttene ble mindre allerede i denne tilleggsproposisjonen, sier Barsok.
Hun poengterer at konsekvensene av kuttene i de statlige virksomhetene blir ikke mindre av at de legges fram av en rødgrønn regjering.
Barsok legger til at NTL deler regjeringens store ambisjoner for staten, og hun mener det ligger mange gode signaler i Hurdalsplattformen.
Forbundslederen mener det er bra at regjeringen øker bevilgningen til Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Nav, og at det gjøres konkrete grep for å minske konsulentbruken
– Budsjettet øker overføringene til kommunene, men dersom vi skal lykkes med grep bl.a. for miljø og klima og for å minske ulikhet så må også de statlige virksomhetene styrkes. Når ABE-kuttene fortsetter med samme styrke så gjør de dessverre ikke det, sier hun.
Men, Barsok har en klar oppfordring til de som skal være med å gi regjeringspartiene flertall for budsjettet:
– Vår klare melding til Stortinget er at ABE-kuttene må få oppmerksomhet i forhandlingene som nå skal i gang i Stortinget, sier Barsok
SKUFFA: NTL-leder Kjersti Barsok er skuffa over at kuttene ikke er fjerna, og poengterer at konsekvensene er like store uavhengig av hvilken regjering som vedtar dem.
Ole Palmstrøm
LO-lederen
LO-leder Peggy Hessen Følsvik konstaterer også at ABE-kuttene ikke er fjernet for neste års budsjett. Det vil hun ta opp med regjeringen.
– Det er ikke greit at regjeringen ikke får avviklet de såkalte ABE-kuttene. Det har vært en viktig sak for våre forbund i offentlig sektor og er noe vi vil følge opp overfor regjeringen, sier LO-lederen.
IKKE GREIT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ta opp ABE-kuttene med regjeringen.
Brian Cliff Olguin
Kutter enda mer
I mellomtiden får mange virksomheter en ekstra budsjettreduksjon på toppen av ABE-kuttene. Senterpartiet får allerede nå gjennomslag for ønsket sitt om å kutte i konsulentbruken, ikke minst den som brukes på å kjøpe ekstern hjelp til kommunikasjon.
«Regjeringen vil kutte i konsulentbruken i staten ved å utvikle egen kompetanse og redusere statlige virksomheters kjøp av tjenester fra kommunikasjonsbransjen», heter det i tilleggsproposisjonen.
Til sammen foreslår regjeringen en reduksjon på 40 millioner kroner i bevilgningene til 20 statlige virksomheter.
Øverst på listen står Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Skatteetaten med kutt på 4,3 millioner hver. Forsvaret og Tolletaten må også tåle kutt på over 3 millioner kroner i budsjettet for konsulentbruk.
Dette siste er blant andre lederen av Yrkesorganisasjonens sentralforbund (YS), Erik Kollerud, kritisk til:
– Tolletaten er i en vanskelig situasjon. Nå legger regjeringen opp til et ytterligere kutt på 3,4 millioner. Det går i helt gal retning og vil svekke grensekontrollen med de store ressursutfordringene som allerede finnes.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned. Over 200 ansatte er berørt: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat