Privatisering
Regjeringen lovet å ta tilbake renholdet i Forsvaret – etter ett år har lite skjedd
I Hurdalsplattformen lovet regjeringen å ta renholdet i Forsvaret tilbake i statlig regi. Ett år senere har de fortsatt ikke kommet skikkelig i gang. LO krever forklaring.
Regjeringen lovet å ta tilbake renholdet i Forsvaret – men lite skjer. Illustrasjonsfoto.
Håvard Sæbø
merete.jansen@lomedia.no
Etter at Ap og Sp hadde kommet til makten, trodde renholderne ved Forsvarets flystasjon på Rygge at det ikke skulle ta lang tid før de fikk ny arbeidsgiver, nemlig staten.
I stedet bærer det mot nok en privat kontrakt, stikk i strid med det regjeringen hadde som et eget punkt i Hurdalsplattformen: «Sørge for at renholdet forsvarssektoren igjen blir organisert i Forsvarets egen regi.» Ap hadde før valget slått fast at dette skulle skje innen 100 dager.
Men fra nyttår av skal det stå Toma på alt av renholdernes klær og utstyr på Rygge, melder Klassekampen. Forklaringen avisen får fra Forsvarsdepartementet, er at de ikke har hatt nok tid til å gjøre de nødvendige endringene.
Norsk Tjenestemannslag (NTL), som tidligere organiserte mange av renholderne i Forsvaret, er oppgitt. Leder av NTL Forsvar, Stina Hassel, synes det er merkelig å klage på for lite tid, så lenge ingenting tyder på at prosessen er satt skikkelig i gang.
– Statsråden har sagt at beslutningen om at renholdet skal tilbakeføres til Forsvarsbygg, er fattet. Det vanskelig å forstå hvorfor de da ikke har fått oppdrag om å gjennomføre dette, sier hun til FriFagbevegelse.
Hassel var tidligere i uken på Rygge og møtte renholderne, som nå stort sett er medlemmer av Arbeidsmandsforbundet. Der fikk hun høre at de føler seg som kasteballer i systemet.
Skuffet over utviklingen
Nå er de nye kontraktørene valgt ut. Noen steder, som på Rygge, får renholderne nok et skifte av arbeidsgiver, andre steder er kontrakten med dagens selskap forlenget.
På Rygge er de skuffet, og de føler seg dårlig informert. De lurer blant annet på om det kommer til å være plass til alle etter nyttår, eller om det nye selskapet har lovet departementet å gjøre den samme jobben med færre renholdere.
– Ja, det er det vi er redde for. Hvis noen mister jobben, er det tragisk, sier de til Klassekampen.
Det har vært mange år med usikkerhet for renholderne. Jobbene deres ble lagt ut på anbud av den forrige regjeringen, i 2016. Rundt 400 ansatte skiftet dermed jobb fra statlig til privat sektor.
En god del av dem gikk rettens vei for å beholde opptjente rettigheter, blant annet offentlig pensjon og særaldersgrense. Det endte med at Høyesterett slo fast at de måtte gi slipp på disse rettighetene.
Presset på flere ganger
LO og politikere på Stortinget har flere ganger presset på for å få fortgang i prosessen. Allerede i januar i år ba Rødt-representant Mimir Kristjánsson daværende forsvarsministrer Odd Roger Enoksen svare på hvorfor ikke regjeringen har fulgt opp sin egen 100-dagers plan og tatt renholdet tilbake til Forsvaret.
Enoksen påpekte at det er Hurdalsplattformen som er grunnlaget for regjeringens arbeid, ikke Aps 100-dagersplan. Hurdalsplattformen slår fast at renholdstjenesten skal tilbakeføres til Forsvaret med bruk av egne ansatte.
– Det skal også skje. Det har ikke endret seg. Men jeg må be om respekt for at det tar litt tid, sa Enoksen til FriFagbevegelse i etterkant av Stortingets spørretime.
– Men arbeidet er godt i gang i Forsvarsdepartementet, bekreftet han.
Overfor Stortinget bekreftet han at Forsvarsbygg skulle få oppdraget med å gjennomføre dette etter at alle utredninger er gjort i Forsvarsdepartementet.
Et halvt år senere, under LO-kongressen i månedsskiftet mai/juni, kom så nyheten om at fem av renholdskontraktene i Forsvaret skulle lyses ut for to nye år.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skrev i en pressemelding at de fortsatt planlegger for at renholdet skal gjøres av egne ansatte, men at det vil være uforsvarlig å kutte avtaler allerede ved årsskiftet.
Les også: Krass kritikk om ostehøvelkutt og privatisering i Forsvaret
– Politisk sommel
Både LO sentralt og flere LO-forbund mener regjeringen har jobbet for sakte med å oppfylle løftet sitt fra Hurdalsplattformen.
– Dette er politisk sommel, sier Stina Hassel i NTL Forsvar til FriFagbevegelse.
Hun har bitt seg merke i at forsvarsministeren mener de ikke har hatt nok tid til å kunne avslutte kontraktene med de private selskapene ved årsskiftet.
– Det er vanskelig å vite om dette er tilfelle, men de har i hvert fall ikke brukt tiden godt så langt. Forsvarsbygg har ikke engang fått oppdraget med å innkontraktere renholdet. Tiden løper, og dette betyr nye år med usikkerhet for renholderne og dårlig arbeidsmiljø for forsvarsansatte.
LOs nestleder Sissel Skoghaug har gjort det klart at hun vil følge opp saken. Punktet med renhold i egen regi i Forsvaret var noe av det LO satte stor pris på i Hurdalsplattformen.
– Jeg vil ta initiativ til en samtale med forsvarsministeren ganske umiddelbart, sier hun til Klassekampen.
– Jeg forventer at de gjør som lovet, så raskt som mulig, føyer hun til.
Stina Hassel i NTL Forsvar sier dette er noe de har tatt opp gjentatte ganger med ulike statsråder, uten at noe skjer.
– Vi ser ingen tegn til bevegelse. Det er ofte slik at ting tar tid, men her har det så konkrete konsekvenser for enkeltindivider – de med dårligst lønn, sier hun.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram holder fast ved løftet om at renholderne skal ansettes i staten igjen, men har ingen dato for når det skal skje. Han understreker overfor Klassekampen at de nye kontraktene med private leverandører, kan sies opp på kort varsel.
Mye lest: Det kan hende du må legge ut 30.000 kroner for strøm i januar
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.