JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen om statsoppgjøret: – Nærmere én avtale

Regjeringen virker trygg på at det går mot én tariffavtale for ansatte i staten. Statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) er fornøyd med at LO er tvunget over på YS-avtalen.
Staten er nærmere målet om fire like avtaler, mener statssekretær Gunn Karin Gjul.

Staten er nærmere målet om fire like avtaler, mener statssekretær Gunn Karin Gjul.

Merete Jansen

merete.jansen@lomedia.no

LO-forbundene i staten og LO Stat er skuffet over avgjørelsen i Rikslønnsnemnda, som tvinger LO Stat over på samme hovedtariffavtale som YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund).

Det er denne avtalen et stort flertall av medlemmene stemte nei til i uravstemningen etter meklingen i vår.

Mener det går i riktig retning

Fra regjeringen og fra statens personaldirektør er tonen en litt annen:

– Vi er veldig fornøyd med den avtalen staten ble enig med YS om under lønnsoppgjøret, for den beveger oss i retning av én avtale, sier statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Hun setter pris på at også LO nå skal være på samme avtale, fordi dette peker i den retning regjeringen ønsker.

– Dette viser at rikslønnsnemnda anerkjenner statens behov for å få til likebehandling. De er også tydelige på at det å få LO over på YS-avtalen, er et bidrag for å partene tilbake til forhandlingsbordet for å forhandle fram én avtale i neste runde. Det er viktig for oss å få til lik lønn for likt arbeid.

Flere seire, mener personaldirektøren

Personaldirektør Gisle Norheim, som er den som leder lønnsforhandlingene på vegne av staten, er også fornøyd med nemndas konklusjoner:

– Selv om det ikke ble gjennomslag for likelydende avtaler i denne omgang, har vi gjennom kjennelsene fått flere seire. Det er nå fastslått at det ikke er noe prinsipp i avtalen til Akademikerne og Unio at de kan forhandle alt lokalt. Det er et veldig viktig gjennomslag for oss, sier han.

Regjeringen ser behovet for å bruke deler av lønnsoppgjøret i lokale forhandlinger, men ønsker i likhet med LO og YS at noe av pengene må fordeles sentralt, for å sikre lønnsutvikling for alle.

– Vi mener det er viktig at det fortsatt er en sentral pott.

Personaldirektør Gisle Norheim i staten konstaterer at det er bekreftet at det kan gis sentrale tillegg i alle tariffavtalene i staten.

Personaldirektør Gisle Norheim i staten konstaterer at det er bekreftet at det kan gis sentrale tillegg i alle tariffavtalene i staten.

Ole Palmstrøm

Tror Høyre vil mene det samme

Men hva om det skjer et regjeringsskifte neste høst? Det var jo under Solbergregjeringen at Akademikerne fikk lov til å inngå en tariffavtale som skilte seg fra de tre andre i statlig sektor.

Gunn Karin Gjul tror ikke Høyre vil ønske seg bort fra den retningen nemnda nå peker ut.

– Jeg vil ikke spekulere i hvordan en ny regjering vil gjøre dette, men jeg vil jo tro at et parti som Høyre som er opptatt av å ha god økonomisk styring på landet, også vil være opptatt av å ha styring på lønnsutviklingen i staten. Og da er det viktigste verktøyet å ha én avtale.

– Men de gikk jo med på det motsatte i 2016?

– Ja, det gjorde jo det, men da var det kun en hovedsammenslutning de inngikk en slik avtale med. Nå er det to på den avtalen Akademikerne fikk, så du har i realiteten fått to avtaler som er konkurrerende.

Gjul mener dette bidrar til at arbeidsgiverne er nødt til å kompensere i den ene avtalen for å gjøre dem mest mulig lik. Det fører igjen til at man bruker av driftsmidlene som skulle vært brukt til tjenester, til å betale mer i lønn.

– Det tror jeg også for et styringsparti som Høyre vil være vanskelig på sikt, sier Gjul.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse