Regjeringen om statsoppgjøret: – Nærmere én avtale
Regjeringen virker trygg på at det går mot én tariffavtale for ansatte i staten. Statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) er fornøyd med at LO er tvunget over på YS-avtalen.
Staten er nærmere målet om fire like avtaler, mener statssekretær Gunn Karin Gjul.
Merete Jansen
merete.jansen@lomedia.no
LO-forbundene i staten og LO Stat er skuffet over avgjørelsen i Rikslønnsnemnda, som tvinger LO Stat over på samme hovedtariffavtale som YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund).
Det er denne avtalen et stort flertall av medlemmene stemte nei til i uravstemningen etter meklingen i vår.
Mener det går i riktig retning
Fra regjeringen og fra statens personaldirektør er tonen en litt annen:
– Vi er veldig fornøyd med den avtalen staten ble enig med YS om under lønnsoppgjøret, for den beveger oss i retning av én avtale, sier statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Hun setter pris på at også LO nå skal være på samme avtale, fordi dette peker i den retning regjeringen ønsker.
– Dette viser at rikslønnsnemnda anerkjenner statens behov for å få til likebehandling. De er også tydelige på at det å få LO over på YS-avtalen, er et bidrag for å partene tilbake til forhandlingsbordet for å forhandle fram én avtale i neste runde. Det er viktig for oss å få til lik lønn for likt arbeid.
Flere seire, mener personaldirektøren
Personaldirektør Gisle Norheim, som er den som leder lønnsforhandlingene på vegne av staten, er også fornøyd med nemndas konklusjoner:
– Selv om det ikke ble gjennomslag for likelydende avtaler i denne omgang, har vi gjennom kjennelsene fått flere seire. Det er nå fastslått at det ikke er noe prinsipp i avtalen til Akademikerne og Unio at de kan forhandle alt lokalt. Det er et veldig viktig gjennomslag for oss, sier han.
Regjeringen ser behovet for å bruke deler av lønnsoppgjøret i lokale forhandlinger, men ønsker i likhet med LO og YS at noe av pengene må fordeles sentralt, for å sikre lønnsutvikling for alle.
– Vi mener det er viktig at det fortsatt er en sentral pott.
Personaldirektør Gisle Norheim i staten konstaterer at det er bekreftet at det kan gis sentrale tillegg i alle tariffavtalene i staten.
Ole Palmstrøm
Tror Høyre vil mene det samme
Men hva om det skjer et regjeringsskifte neste høst? Det var jo under Solbergregjeringen at Akademikerne fikk lov til å inngå en tariffavtale som skilte seg fra de tre andre i statlig sektor.
Gunn Karin Gjul tror ikke Høyre vil ønske seg bort fra den retningen nemnda nå peker ut.
– Jeg vil ikke spekulere i hvordan en ny regjering vil gjøre dette, men jeg vil jo tro at et parti som Høyre som er opptatt av å ha god økonomisk styring på landet, også vil være opptatt av å ha styring på lønnsutviklingen i staten. Og da er det viktigste verktøyet å ha én avtale.
– Men de gikk jo med på det motsatte i 2016?
– Ja, det gjorde jo det, men da var det kun en hovedsammenslutning de inngikk en slik avtale med. Nå er det to på den avtalen Akademikerne fikk, så du har i realiteten fått to avtaler som er konkurrerende.
Gjul mener dette bidrar til at arbeidsgiverne er nødt til å kompensere i den ene avtalen for å gjøre dem mest mulig lik. Det fører igjen til at man bruker av driftsmidlene som skulle vært brukt til tjenester, til å betale mer i lønn.
– Det tror jeg også for et styringsparti som Høyre vil være vanskelig på sikt, sier Gjul.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.