TAPER: Vera Bjerke taper 1,3 millioner kroner i pensjon når jobben hennes settes ut på anbud.
Anette Karlsen
Renholder taper 1,3 millioner i pensjon
Renholder Vera Bjerke (58) taper 1,3 millioner kroner i pensjon på at jobben hennes i Forsvaret settes ut på anbud.
may.berg@lomedia.no
Pensjonsekspert Harald Engelstad har på oppdrag av NTL regnet ut at renholder Vera Bjerke, som NTL-magasinet har skrevet om tidligere, taper 1,3 millioner kroner i pensjon på at renholdet i Forsvaret konkurranseutsettes. Regnestykket forutsetter en levealder på 85 år, som er gjennomsnittet for kvinner i Norge.
Bjerke har i dag ei årslønn på 375 400 kroner, og kunne ha gått av ved 62 år med en særaldersgrensepensjon på 246 500 kroner livet ut med dagens pensjonsordning. Nå kan hun tidligst gå av som 65-åring i 2022, og ende opp med en pensjon på 215 000 kroner.
– Det var ingen hyggelig nyhet. Jeg gikk litt ned i kjelleren igjen, sier Bjerke til NTL-magasinet.
Blir pensjonstapere
Bjerke er ett år og fire måneder for ung til å få bli i Forsvaret når jobben hennes på Rygge flystasjon konkurranseutsettes til neste år.
Forsvarsministeren har bestemt at de som er 60 år eller eldre skal få fortsette i Forsvaret. De resterende overføres til firmaene som vinner anbudet på deres arbeidsplass.
NTL har påpekt at renholdere mellom 55 og 60 år blir pensjonstapere i denne prosessen fordi de mister muligheten til å gå av med AFP. Det gjelder om lag 80 kvinner. Ifølge NTLs tall vil regjeringens privatisering koste dem 100 millioner pensjonskroner.
Les også: Kun renholdere over 60 får bli i Forsvarsbygg (18.09.2015)
Besk kritikk
– Ministeren tar på seg politikerhatten og snakker om samfunnsansvar, men kommer ikke forbi at hun stryker 100 millioner kroner i pensjonsrettigheter for sine ansatte, sier NTL-sekretær Ragnar Bøe Elgsaas.
Han påpeker at departementet, tross gjentatte forespørsler fra NTL, ikke har kunnet dokumentere en effektiviseringsgevinst av privatiseringen. Private renholdsfirmaer er allerede inne i Forsvaret, og ifølge Bøe Elgsaas er det ingenting som tyder på at de leverer billigere tjenester enn Forsvarets egne renholdere.
– Embetsmenn i Forsvarsdepartementet ville aldri måttet tåle en slik behandling, og det gjelder selvsagt heller ikke offiserene, som har fått med seg gode pensjonsrettigheter i de omstillingsprosessene de har vært igjennom. Her handler det om lavtlønte, kvinnelige renholdere som det åpenbart er mye enklere å ta, sier Bøe Elgsaas.
Ikke mer kuler og krutt
Guro Vadstein, også hun forbundssekretær i NTL med ansvar for blant annet forsvarssaker, er enig i at renholderne blir spesielt dårlig behandlet av arbeidsgiver.
– Ingen andre grupper i Forsvaret har fått en slik behandling i tilsvarende omstillinger. Det vanlige er at ansatte får beholde sin pensjonsordning som en "lukket" ordning, sier Vadstein.
Vadstein viser til at det var dette som skjedde da Luftforsvarets Hovedverksted på Kjeller ble omdannet til et statsforetak i 2011 – Aerospace Industrial Maintenance Norway (AIM).
Forsvarsministeren har argumentert med at privatiseringen av renholdstjenestene er en måte å frigjøre midler til operativt forsvar. Det avviser Vadstein.
– Det blir ikke mer kuler og krutt på Forsvaret ved at renholderne taper pensjon. Det er Statens Pensjonskasse som sparer penger dette, sier Vadstein.
– Sparer penger
Forsvarsdepartementet står fast på at de sparer penger ved å outsource renholdet.
– Forsvarsdepartementet har vurdert innsparingspotensialet ved konkurranseutsetting av renhold til over tid å kunne utgjøre flere titalls millioner kroner hvert år. Beslutningen vil frigjøre midler til å styrke Forsvarets operative evne, skriver spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet.
Hun sier omstilling er helt nødvendig for å møte utfordringene samfunnet står overfor.
– Mange statlige virksomheter står oppe i tunge omstillingsprosesser, som kan få konsekvenser for de ansatte. Forsvarsdepartementet har forståelse for at denne situasjonen oppleves krevende for de ansatte. Vi har lagt vekt på å ivareta de eldste arbeidstakerne med lang ansiennitet. De yngre medarbeiderne som jobber frem til normal pensjonsalder kommer ikke økonomisk dårlig ut. Disse vil kunne påregne en arbeidsinntekt som langt overgår det de ville kunne få i pensjon, dersom de hadde gått av på særalderspensjon, skriver Frisch.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning
HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen
NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.
NTB
Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne
GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.
Petter Pettersen
Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet
Ile dostanę emerytury?
Anna Granqvist
Ile dostanę emerytury? Czy mogę ją ze sobą zabrać opuszczając Norwegię?
Kommentar
En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin