JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn

Sakker etter under omsorgspermisjon: – Kvinner sitter igjen som lønnstapere

Tillitsvalgt Birthe-Lene Ørjasæter vil at det skal gjøres mer for likelønn i Norge. Selv har hun tapt lønnsutvikling etter omsorgspermisjoner for barna sine.
LØNN: Med tre barn og fem år borte fra jobben de siste åtte år, når ikke Birthe-Lene Ørjasæter i NTL Stortinget opp i de lokale lønnsforhandlingene.

LØNN: Med tre barn og fem år borte fra jobben de siste åtte år, når ikke Birthe-Lene Ørjasæter i NTL Stortinget opp i de lokale lønnsforhandlingene.

Alf Ragnar Olsen

emeline@lomedia.no 

Birthe-Lene Ørjasæter, hovedtillitsvalgt for NTL Stortinget, mener det må gjøres mer for å redusere lønnsforskjellene i Norge. 

Fra 16. november jobber kvinner i prinsippet gratis ut året, siden de tjener 87 prosent av det menn gjør, tross likeverdige yrker og arbeidsoppgaver. 

Mindre tid til å utvikle egen karriere 

En av forklaringene til Ørjasæter er at mange menn velger privat sektor, hvor de høyeste lønningene ligger, og kvinner er overrepresentert i offentlige stillinger og deltidsjobber.

Samtidig er kvinner de som sitter igjen som lønnstaperne som følge av omsorgsansvar på hjemmebane. 

Kvinner tar et større omsorgsansvar for barn og familie, der deltidsstillinger og ulønnet permisjon er løsninger for å få hverdagen til å gå opp.

– Realiteten for mange kvinner, er at de får mindre tid til å utvikle egen karriere og lønnsvekst i et samfunn der individuelle lønnskrav og målleveranse er med på å sette premissene for lønnsutvikling, mener Ørjasæter. 

Hun understreker at hun er fornøyd med omsorgspermisjonen i Norge, og mener at denne er noe å være stolt av og skal beskyttes. 

– Jeg er så glad og takknemlig for at jeg har kunnet være hjemme med mine barn, men når jobben på hjemmebane ikke kan sammenlignes med målbare leveranser i arbeidslivet, er det kvinner som sitter igjen som lønnstapere. 

Deler egen historie 

Ørjasæter er selv mor til tre barn i alderen 2–8 år. Hun deler sin egen historie, hvor hun har måtte være hjemme et år av gangen for hvert barn.

Samtidig ble eldste sønnen alvorlig syk, noe som gjorde at hun ble borte fra arbeidslivet i ytterligere 2 år. 

– I fem av de siste åtte årene har jeg vært borte fra arbeidslivet fordi jeg har vært i omsorgspermisjon. Jeg kan ikke krysse av på leveranse eller måloppnåelse i de lokale lønnsforhandlingene når jeg ikke har vært i jobb, selv om jeg har gjort verdens viktigste jobb: det å være mamma. 

Hun oppfordrer Støre til å jobbe for mer likebehandling i arbeidslivet og at lønnsgapet mellom kjønn skal minskes. 

Oppfordrer til styrking av forvaltningen  

Forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, mener de nå står i en kamp om hvordan lønna til de ansatte i staten skal fastsettes og hvor forhandlingsmakta skal ligge. Hun vil gå i retning av et system som hindrer at Ørjasæters erfaringer skal kunne fortsette.

– Det er en kamp for å bevare et kollektivt system der vi har streikerett på fordelinga og hvor vi kan sikre lønnsutvikling for alle statens ansatte, og bidra til et likestilt samfunn med mindre forskjeller. 

Hun peker på at når saksbehandlere på jobb i staten opplever at samme folk i samme jobb, med likt ansvar, får ulik lønn avhengig av hvor de er organisert, er det uholdbart.

– Sånn kan vi ikke ha det, konstaterer hun. 

Mener dette må tas videre

Jonas Gahr Støre skryter av NTL og LO for å ta dette opp, og mener dette hører hjemme i forhandlinger i staten. 

Denne dialogen må tas videre med den ferske statsråden, mener han.

Til Ørjasæter sa han:

– Jeg håper det går bra med sønnen din, og jeg har stor respekt for det du har gjort. Vi må jobbe for likebehandling, og så vil mye av dette handle om kampen for heltid, sa Støre, og la til at han er bekymret for hvordan den utviklingen blir med mange nye ordførere som han ikke tror vil ha dette høyt på agendaen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse