JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik vil det største forbundet i staten endre LO

I mai neste år skal LO ha sin kongress. Der avgjøres politikken for de neste fire årene. Dette er forslagene til LOs største forbund i staten.
I mai er det LO-kongress, og NTL og forbundsleder Kjersti Barsok har avgjort hvilke endringer de vil ha i LO.

I mai er det LO-kongress, og NTL og forbundsleder Kjersti Barsok har avgjort hvilke endringer de vil ha i LO.

Leif Martin Kirknes

anders@lomedia.no

I forkant av kongressen sender alle forbundene inn sine forslag til endringer.

Norsk Tjenestemannslag (NTL), som hovedsakelig organiserer statsansatte, har nå avgjort hvilke forslag de sender inn.

Klima og pensjon er to områder der NTL ønsker å løfte ambisjonene i LOs politikk.

Løfter klimaambisjoner

Forbundsleder Kjersti Barsok understreker at LOs klimapolitikk de kommende årene må være ambisiøs.

– Dette handlingsprogrammet skal gjelde til 2029, og da er det ett år igjen til den første milepælen i 2030, da 55 prosent av utslippene skal være kuttet. Det må LOs program reflektere. Farta må opp, sier Barsok.

Hun sier LO må kreve en helhetlig plan for hvordan Norge skal være i nærheten av å lykkes med klimamålene, og forbundslederen mener NTLs forslag på området styrker klimaperspektivet i hele programmet.

NTLs forslag er blant annet å prioritere bevaring av natur, en nasjonal plan for overgangen til nullutslippssamfunn og å «redusere tempoet i petroleumsnæringen».

NTL vil også at LO skal jobbe for at det ikke åpnes nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.

Pensjonskrav

Et annet tema NTL har mange forslag på, er pensjon.

Forbundet står fast på at de vil fjerne levealderjusteringa, men har jo merket seg at dette er en del av det siste pensjonsforliket.

– Dessverre kan det ta noe tid å fjerne levealderjusteringa, men vi skylder medlemmene å prøve å begrense effektene av den. For eksempel ved at uføre, som ikke har mulighet til å jobbe lenger, skjermes, sier hun.

Det overordna målet til NTL er at pensjonen til folk skal være på rundt 66 prosent av lønna man har etter 30 yrkesaktive år. Barsok varsler at de vil jobbe for en bedring av AFP-ordninga.

– AFP betyr mye, samtidig som det er den mest usikre pensjonsordningen vi har. Det er alt eller ingenting, og det er ofte lavtlønte eller kvinner som risikerer å miste AFP. Det er avgjørende at LO får til en endring og en styrking av AFP-ordninga, sier Barsok.

Bedre boligpolitikk

NTL Ung har flere forslag til en bedre boligpolitikk, og leder John Magne Tangen mener LO må gjøre mer på det feltet.

– Boligmarkedet er den største ulikhetsmaskinen vi har, og 1 million av oss leier. Det partiet som finner en god løsning på dette, tror jeg vinner valget, sier han.

Det ble også debatt om formuleringene rundt finansiering av Forsvaret. Det endte med følgende formulering:

«Norge skal ha en langsiktig forsvars- og sikkerhetspolitikk som bidrar til stabilitet og forutsigbarhet. LO støtter styrkingen av Forsvaret gjennom langtidsplanen og vil arbeide for at forsvarssektoren skal ha tilstrekkelig og nødvendig finansiering for å løse oppgavene sine framover.»

Vil betale mindre til LO

Et annet forslag, til LOs vedtekter, går ut på å redusere kontingenten forbundene betaler til LO.

I dag betaler de en sats på 0,2 prosent av forbundets lønnsmasse. Denne foreslår NTL å redusere til 0,18 prosent.

Hovedkasserer Elisabeth Steen i NTL er åpen om at dette kan bli oppfattet som et radikalt forslag.

– For NTL utgjør dette 18,2 prosent av kontingentinntektene våre. Forslaget vil redusere det vi betaler til LO med 10 prosent, eller 4 millioner kroner, påpeker hun.

Steen sier hovedgrunnen til at forslaget kommer er at LO oppleves å ha mye mer penger enn det i hvert fall en del forbund oppfatter.

– Størstedelen av jobben blir gjort ute i forbundene og i organisasjonsleddene. Vi må ha penger til å drive det daglige tillitsvalgtarbeidet, skolering og rekruttering, sier hun.

I det minste håper Steen forslaget kan sette i gang prosesser som kan gi endringer på sikt.

Vil at «nei» skal bety «nei»

Et annet forslag til vedtektsendring er å presisere at når en uravstemning gir et bindende «nei», så skal det medføre streik.

Bakteppet for forslaget er årets tariffoppgjør i staten, der et nei-resultat i uravstemningen endte med frivillig lønnsnemnd etter at forhandlingsutvalget i LO Stat behandlet resultatet.

– Jeg skulle ønske vi slapp å fremme dette forslaget, men vi er redde for hva som kan komme senere om det ikke presiseres i vedtektene. Dette er et spørsmål om medlemsdemokratiet i LO, uttaler leder Natalia Zubillaga i NTL Universitetet i Oslo, som hadde sendt inn forslaget.

Andre forslag NTL sender inn

• Stryke setningen «EØS-avtalen er derfor grunnlaget for LOs faglige europapolitikk».

• Legge inn teksten «LO vil jobbe for en gradvis reduksjon i arbeidstiden med mål om seks timers arbeidsdag/ 30 timers arbeidsuke med full lønnskompensasjon».

• At LO skal jobbe for at alle få rett til betalt ferie, også nyansatte eller andre som har vært utenfor arbeidslivet en periode.

• Å luke vekk bruken av begrepet «utenforskap» i handlingsprogrammet.

• At foreldrepermisjonen må økes til 52 uker med full lønnskompensasjon.

• At alle elever i grunn- og videregående skole bør gis et tilbud om sunn og næringsrik skolemat.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse