Smittevern og arbeidsliv:
Smittefaren er størst på vei hjem fra jobb i Oslo
Hvis du jobber i hovedstaden og er redd for koronasmitte, bør du tenke mest på hjemreisen, sier Ruter-sjefen.
Mange er flinke - men få er villige til å endre sine reisevaner, i følge en Ruter-undersøkelse.
Bjørn A. Grimstad
nina.hanssen@lomedia.no
– Fordelingen av passasjerer er god i morgenrushet, men vi ser utfordringer på ettermiddagen. Kapasiteten er sprengt da, sa administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen på et digitalt seminar om gjenåpningen av Oslo mandag.
Regjeringen har oppfordret arbeidsgivere til å tilrettelegge for at halvparten så mange bruker kollektivtransport i rushtiden. Dette var bakgrunnen til at NHO Viken Oslo arrangerte et teams-møte med Ruter og byrådsleder Raymond Johansen mandag.
Representanter fra 250 ulike bedrifter – deriblant ISS, Securitas, Elkem Asa, Vipps, Siemens Energy, Kahoot, Help Forsikring, Telia, Røde Kors, Kreftforeningen, Rockwool, Fortum, Elkjøp, Statkraft, Manpower, Norsk Hydro, Sweco og mange flere deltok i møtet.
Les også: Disse yrkesgruppene er mest utsatt for korona
Alle vil hjem - samtidig
Reitan Jenssen la fram ferske tall som viser at folk som jobber i hovedstaden er flinke til å reise til jobben på ulike tidspunkt, men at de fleste vil raskt hjem på omtrent samme tid.
For å hjelpe pendlere til å planlegge bedre, har Ruter nå videreutviklet Ruter-appen, slik at folk kan se hvilke avganger som er mest belastet før man bestemmer hjemreisen.
Reitan Jenssen fortalte at Ruter hadde en kriseplan da koronakrisen kom i år og at de har fulgt nøye med på utviklingen og lagt til rette for at de med samfunnskritiske arbeidsoppgaver skulle komme seg til og fra jobben trygt.
Alleredere i mai ble det publisert en koronaveiledning for kollektivtransporten som ble oppdatert igjen i Juli.
Tilbakeblikk: Et halvt år med korona – Slik preget tiltakene Norge
Få vil endre reisevaner
For å forstå hvordan pendlerne tenkte, gjennomførte Ruter en kundeundersøkelse som ble oppdatert juli 2020.
Ifølge Rutersjefen svarte hele 90 prosent at de ikke vil endre sin reiseadferd eller reise mer med kollektivt i fremtiden.
– Hjemmekontor, råd fra myndigheter og smittefare er de tre viktigste barrierene mot å reise kollektivt, men bare seks prosent sier nå at de er svært bekymret for å bli smittet når de reiser kollektivt, og andelen er fallende (mot 12% i april) som er positivt, sier han.
Han synes også det er bra at myndighetene kom med anbefalinger om å bruke munnbind i kollektivtransporten og han håper nå de reisende planlegger hjemreisen bedre.
Les også: Få fulgte råd om munnbind: – Jeg har sett eldre mennesker gå av bussen når den fyller seg opp
Nytt verktøy for arbeidsreiser
På webinaret, som ble ledet av regionsdirektør Nina Solli i NHO Viken Oslo, ble det både diskutert smittevern på arbeidsplassen og smittevern på reise til og fra arbeidsplassen.
I tillegg til at Ruter-appen nå er videreutviklet, presenterte også NHO i går også et helt nytt digitalt verktøy for medlemsbedrifter for å kartlegge arbeidsreiser via arbinn.no.
Oppsigelsene fortsetter
Men det er ikke bare trafikkflyten som har vært krevende i Oslo. Koronapandemien har også hatt ekstrem påvirkning på arbeidsmarkedet i hovedstaden. Det viser tall som Nina Solli, presenterte på webinaret i går.
NHOs 10. undersøkelse relatert til Koronapandemien viser at oppsigelsene fortsetter.
– Hele 6 av 10 av de som allerede har sagt opp, planlegger ytterligere oppsigelser. Totalt svarer 1 av 5 medlemsbedrifter i undersøkelsen, at de planlegger å si opp ansatte, sa Solli.
Undersøkelsen omfattet 441 respondenter i Oslo og de bransjene som er hardest rammet er reiseliv. Noe som også bekymrer byrådslederen.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) understreket i sitt innlegg at Oslo er i en svært alvorlig og krevende situasjon.
– Vi er i en situasjon med svært mange arbeidsledige og midt i tredje fase av koronapandemien med lokale utbrudd. Krisen er overhodet ikke over og vi må satse på en forsiktig gjenåpning av samfunnet og holde hjulene i gang samtidig som vi fortsatt må begrensninger, sa han.
Johansen oppfordret videre arbeidsgiver å tilrettelegge slik at folk fortsatt kan ha hjemmekontor en stund. Det gjelder både offentlige og private arbeidsgivere i hovedstaden.
Han forstår at mange arbeidstakere kanskje ikke har tilrettelagt arbeidskontor hjemme og i stedet ønsker å dra på kontoret. Men da må de hele tiden huske de allmenne smittevernrådene både til og fra og på jobben.
Fra webinaret
Teams-seminar
Alt er ikke som før
– Avstand er fortsatt viktig både ute og inne og selv om det heter i forskriften fra regjeringen at man bør sikre at de ansatte kan holde minst en meters avstand i hele arbeidstiden, så bør man holde en avstand på minst 2 meter hvis man er sammen i mer enn 15 minutter.
Bedrifter må sørge for å ha et system for å se hvem som er fysisk på jobben, slik at smittesporing blir lettere. Smittesporing i parker og på kollektivtrafikken er langt mer krevende, så vi vil helt at færrest mulig tar kollektivtransport, sa Johansen.
Han anbefaler de som kan det å sykle eller gå til jobben.
– Alt er ikke som før. Vi har sett at smitten kan eksplodere igjen. Hold ut, vi skal klare dette, oppmuntret byrådslederen sine digitale tilhørere.
Smittevern
I august var lå antall smittede på hele 9851 og tallet på døde av korona 257.
Helse- og omsorgsministeren oppfordrer arbeidsgivere til å tilrettelegge for at halvparten så mange bruker kollektivtransport i rushtiden.
Regjeringen oppfordrer alle som har mulighet - til å gå eller sykle til jobb, og det oppfordres også til å bruke hjemmekontor og forskjøvet arbeidstid når det lar seg gjøre.
Hensikten er å redusere smittefare ved å redusere antallet mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig.
I tillegg har regjeringen anbefalt munnbind på kollektivtrafikken til og fra Oslo.
Anbefalingen er i første omgang tidsbegrenset til 17. - 31. august.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
Smittevern
I august var lå antall smittede på hele 9851 og tallet på døde av korona 257.
Helse- og omsorgsministeren oppfordrer arbeidsgivere til å tilrettelegge for at halvparten så mange bruker kollektivtransport i rushtiden.
Regjeringen oppfordrer alle som har mulighet - til å gå eller sykle til jobb, og det oppfordres også til å bruke hjemmekontor og forskjøvet arbeidstid når det lar seg gjøre.
Hensikten er å redusere smittefare ved å redusere antallet mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig.
I tillegg har regjeringen anbefalt munnbind på kollektivtrafikken til og fra Oslo.
Anbefalingen er i første omgang tidsbegrenset til 17. - 31. august.