JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Radioteknikere blir færre:

Snart er det ingen igjen i yrket til Gudbjørn og Morten

Teknikerne hos NRK Tyholt i Trondheim kjører nå bare ett radioprogram fast. Utviklingen har ført til at programskaperne i stedet styrer teknikken selv.
STADIG FÆRRE: NRK Tyholt hadde tidligere opp mot 30 teknikere. Nå kjører programledere lyden selv. – Vi blir stadig færre, sier Morten Lyen (t.v.) og Gudbjørn Bondhus som begge har sendt Are og Odin på lufta.

STADIG FÆRRE: NRK Tyholt hadde tidligere opp mot 30 teknikere. Nå kjører programledere lyden selv. – Vi blir stadig færre, sier Morten Lyen (t.v.) og Gudbjørn Bondhus som begge har sendt Are og Odin på lufta.

Bjørn Lønnum Andreassen

bjorn@frilans-andreassen.no

Are og Odins radioablegøyer er foreløpig siste skanse for radioteknikerne på Tyholt. Programmet har så allsidig innhold at de må ha egen tekniker, forklarer NTL-medlem og tekniker Morten Lyen.

– Før var vi jo rundt 30 teknikere her. De fleste jobbet med radio og noen på TV. Når vi hadde møter, fikk ikke alle sitte fordi vi manglet stoler. Radioprogrammene har blitt forandret, og teknisk utvikling gjør at snart alle som lager program redigerer og sender selvkjørt, sier en engasjert Lyen.

p

Han presiserer at de ikke er misfornøyde med NRK som arbeidsplass. De bare konstaterer at sånn har situasjonen blitt.

– Vi har jo mange som tidligere var radioteknikere, som nå jobber med andre ting. NRK har vært god på å gi oss muligheter til å endre innholdet i jobben når det trengtes, sier Lyen.

Han forklarer at mange teknikere har begynt som journalister, administratorer og teknikere med vekt på TV-arbeid.

Teknisk

Lyen forklarer at alt da han startet i 1995, brukte noen få selvkjørte radiosendinger. Mikrofon og miksebord med CD- og platespillere er da samlet i en konsoll som gjør det enkelt å være både programleder og tekniker samtidig.

– Radiotekniker er jo et fag, og vi lærte å redigere kreativt med mye lyd fra flere båndspillere som ble kjørt gjennom miksebordet. Nå er omtrent alt av lyd tilgjengelig på PC. Behovet for teknikere har derfor gått ned. Sendingene med Are og Odin er 57 minutter lange og har gjerne med en pianist og tre som synger. De er spontane, og da gjelder det å følge med, så det er nødvendig å bruke radiotekniker for å få alt til å låte fint, fastslår Lyen litt lattermild.

p

Han og flere gikk i sin tid privat tre-årig skole for å bli akseptert som radioteknikere hos NRK. Etter tusenårs-skiftet har det gått gradvis nedover med antallet radioteknikere på Tyholt, forteller Lyen.

Oslo-VM fra Trondheim

En historie som befester behovet for radioteknikerne handler om ski-VM i Oslo i 2011.

– VM foregikk i Oslo, men tekniske behov gjorde at sendinga gikk via Tyholt. VM på radio gikk fra flere punkter samtidig. Arrangement og intervjuere i Oslo, studio her på Tyholt og teknisk sentral (TS). Nå til dags gjør ellers radioteknikerne her opptak og sendinger med Trondheim symfoniorkester, gudstjenester samt festivaler. Så det blir mange mil kjøring i Midt-Norge og vel så det for oss, beretter Lyen.

«Da er jeg ferdig med Ålesund så du kan godt plukke ned linja» sier en stemme på høyttaler.

For Lyen jobber først på TS når vi møtes. Der kobler de blant annet linjer mellom programledere og intervjuobjekter, til diverse studio landet rundt. De passer på at lydkvaliteten er god, og sentralen må være betjent av to.

Bak den andre kontrollpulten sitter NTL-medlem Berit Dybvik som er opptatt med å hjelpe en journalist. Lyen sjekker også detaljene med et radioprogram fra P3 før han tar oss med til et studio.

Teknikk og historikk

I dag er det seks radioteknikere på Tyholt. Da siste sending med «Her og Nå» gikk nylig, deltok radiotekniker, produsent og programleder.

p

Alle tre med bakgrunn som radioteknikker, forklarer Lyen som eksempel på at NRK gir muligheter for de som ønsker.

Det samme forklarer Gudbjørn Bondhus, som var radiotekniker for blant annet «Her og Nå» tidligere.

– Jeg er utdannet programingeniør og startet som tekniker på radio og TV i 1990. Nå er jeg journalist og redigerer i Livssynsredaksjonen, men har vært innom som radiotekniker også for Are og Odin.

Sigrid Gjellan er regionredaktør på Tyholt og bekrefter at utviklingen går mot mer selvkjør på radio.

– Det stemmer at selvkjør har tatt over for teknikerkjørt radio. Dette har vært ei utvikling over de siste 20 åra, sier hun i en kommentar til NTL-magasinet.

Tyngdepunkt

NRK på Tyholt startet som P2 i 1984. Til sammen skulle det som ble regnet som mye, nemlig 30 timer radio, sendes hvert døgn fra NRK, ved hjelp av den nye radiokanalen. Meningen var å nå flere med bredere radiotilbud. Det nye kringkastingsenteret huset også distriktssendingen i Trøndelag og ble et TV-senter for Midt-Norge. Et tyngdepunkt utenfor Oslo med 160 ansatte.

I dag har Tyholt ansvar for NRKs livssyns- og populærvitenskaplige tilbud, samt både underholdnings- og naturprogrammer. NRK Trøndelag lager de fleste radioprogrammene på NRK P1 og NRK P1+. Midtnytt, Tidsbonanza og Kveldsåpent er noen av TV-programmene i dag.

Radioprogram på NRK P3 og NRK mP3 lages også på Tyholt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse