JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål til Sanner

Tre representanter tok ordet umiddelbart etter Jan Tore Sanners innledning og spurte både om renholderne i Forsvarsbygg, den norske modellen og medbestemmelse.
DEBATT: Ann Berit Sagedal fra NTL Forsvaret spurte Jan Tore Sanner om outsourcingen av renholdet i Forsvaresbygg.

DEBATT: Ann Berit Sagedal fra NTL Forsvaret spurte Jan Tore Sanner om outsourcingen av renholdet i Forsvaresbygg.

Anders Hauge-Eltvik

nina.hanssen@lomedia.no

anders@lomedia.no

Se også: Vil gjøre staten til en attraktiv arbeidsplass

Ann Berit Sagedal fra NTL Forsvaret redegjorde for situasjonen i Forsvaret, der 364 renholdere står i fare for å miste jobben 1.august 2015 som følge av regjeringens vedtak om å sette renholdet ut på anbud.

– Ferske rapporter viser at egne ansatte leverer bedre kvalitet enn innleide renholdere. Det tyder også på at det er lite å spare på privatisering i Forsvarsbygg. Jeg er bekymret for de nesten 400 renholdere som nå mister jobben. De har en gjennomsnittsalder på 55 + og nå risikerer de å bli utstøtt fra arbeidsmarkedet. Hvordan ser du på din rolle som arbeidsgiver her og hvordan vil du sikre at ansatte føler trygghet under omstilling, spurte hun Sanner.

Kjente ikke forsvarsbyggsaken

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) beklaget at han ikke hadde satt seg inn i omstillingen i Forsvarsbygg, men forsikret delegatene at også regjeringen ønsker at ansatte skal føle trygghet ved slike omstillinger.

– Jeg kjenner ikke den konkrete saken, men under årets lønnsoppgjør ble vi enige med partene i arbeidslivet om et vedlegg som heter «Omstilling under trygghet». Her ble partene i arbeidslivet enige om at ordninger som bidrar til at arbeidstakerne blir stående utenfor arbeidslivet skal unngås og vi i regjeringen forholder oss til dette, sa han.

Den norske modellen

Merete Wilhelmsen fra NTL Utenriksdepartementet snakket varmt om trepartsamarbeidet og den norske modellen som vekker oppmerksomhet også utenfor landegrensene.

– NTL har nå rundt 50 000 medlemmer som er opptatt av å bevare den norske velferdsmodellen som vi vet er lett å rive ned. Vi har hørt at medlemmer i regjeringen har snakket om at de ønsker å se på tjenestemannsloven. Er det grunn for oss å være bekymret, spurte hun.

– Jeg kan forsikre Wilhelmsen om at regjeringen er opptatt av å bevare og videreutvikle den norske modellen og at også vi ønsker å fortsette trepartsamarbeidet, men vi trenger jo ikke å være enige om alt selv om samarbeidet ligger i bånn, sa Sanner.

Han sa også at det var viktig å være åpen for å diskutere statsansattes rolle i vår tid og at hvis det blir aktuelt å ta en gjennomgang av tjenestemannsloven, så vil dette være gjennom en diskusjon med hovedsammenslutningene.

Sikre innflytelse

Øyvind Reidar Bakke fra NTL Universiteter og høgskoler spurte Sanner om hvordan han ville sikre at de ansatte får den innflytelsen og medbestemmelsen som de har rett på etter hovedavtalen.

Her svarte Sanner at han er opptatt av å ha tillit og gi lederne ansvaret for at det blir et godt samarbeid med partene lokalt.

NTL-LANDSMØTET 2014:

3. - 7. november 2014 på UBC på Ullevål Stadion i Oslo

Samleside: Alle sakene om NTL-landsmøtet

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

NTL-LANDSMØTET 2014:

3. - 7. november 2014 på UBC på Ullevål Stadion i Oslo

Samleside: Alle sakene om NTL-landsmøtet