Spørsmål til Sanner
Tre representanter tok ordet umiddelbart etter Jan Tore Sanners innledning og spurte både om renholderne i Forsvarsbygg, den norske modellen og medbestemmelse.
DEBATT: Ann Berit Sagedal fra NTL Forsvaret spurte Jan Tore Sanner om outsourcingen av renholdet i Forsvaresbygg.
Anders Hauge-Eltvik
nina.hanssen@lomedia.no
anders@lomedia.no
Se også: Vil gjøre staten til en attraktiv arbeidsplass
Ann Berit Sagedal fra NTL Forsvaret redegjorde for situasjonen i Forsvaret, der 364 renholdere står i fare for å miste jobben 1.august 2015 som følge av regjeringens vedtak om å sette renholdet ut på anbud.
– Ferske rapporter viser at egne ansatte leverer bedre kvalitet enn innleide renholdere. Det tyder også på at det er lite å spare på privatisering i Forsvarsbygg. Jeg er bekymret for de nesten 400 renholdere som nå mister jobben. De har en gjennomsnittsalder på 55 + og nå risikerer de å bli utstøtt fra arbeidsmarkedet. Hvordan ser du på din rolle som arbeidsgiver her og hvordan vil du sikre at ansatte føler trygghet under omstilling, spurte hun Sanner.
Kjente ikke forsvarsbyggsaken
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) beklaget at han ikke hadde satt seg inn i omstillingen i Forsvarsbygg, men forsikret delegatene at også regjeringen ønsker at ansatte skal føle trygghet ved slike omstillinger.
– Jeg kjenner ikke den konkrete saken, men under årets lønnsoppgjør ble vi enige med partene i arbeidslivet om et vedlegg som heter «Omstilling under trygghet». Her ble partene i arbeidslivet enige om at ordninger som bidrar til at arbeidstakerne blir stående utenfor arbeidslivet skal unngås og vi i regjeringen forholder oss til dette, sa han.
Den norske modellen
Merete Wilhelmsen fra NTL Utenriksdepartementet snakket varmt om trepartsamarbeidet og den norske modellen som vekker oppmerksomhet også utenfor landegrensene.
– NTL har nå rundt 50 000 medlemmer som er opptatt av å bevare den norske velferdsmodellen som vi vet er lett å rive ned. Vi har hørt at medlemmer i regjeringen har snakket om at de ønsker å se på tjenestemannsloven. Er det grunn for oss å være bekymret, spurte hun.
– Jeg kan forsikre Wilhelmsen om at regjeringen er opptatt av å bevare og videreutvikle den norske modellen og at også vi ønsker å fortsette trepartsamarbeidet, men vi trenger jo ikke å være enige om alt selv om samarbeidet ligger i bånn, sa Sanner.
Han sa også at det var viktig å være åpen for å diskutere statsansattes rolle i vår tid og at hvis det blir aktuelt å ta en gjennomgang av tjenestemannsloven, så vil dette være gjennom en diskusjon med hovedsammenslutningene.
Sikre innflytelse
Øyvind Reidar Bakke fra NTL Universiteter og høgskoler spurte Sanner om hvordan han ville sikre at de ansatte får den innflytelsen og medbestemmelsen som de har rett på etter hovedavtalen.
Her svarte Sanner at han er opptatt av å ha tillit og gi lederne ansvaret for at det blir et godt samarbeid med partene lokalt.
NTL-LANDSMØTET 2014:
3. - 7. november 2014 på UBC på Ullevål Stadion i Oslo
Samleside: Alle sakene om NTL-landsmøtet
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
NTL-LANDSMØTET 2014:
3. - 7. november 2014 på UBC på Ullevål Stadion i Oslo
Samleside: Alle sakene om NTL-landsmøtet