Tariffavtale
Statnett bytter arbeidsgiverorganisasjon. – Ansatte mister streikerett lokalt, sier NTL
Feil, svarer direktør i Statnett.
SKIFTE: Statnett bytter arbeidsgiverforening og går fra Spekter til NHO-foreningen Fornybar Norge. Det skaper usikkerhet blant NTL-medlemmene.
Leif Martin Kirknes
anders@lomedia.no
Statnett, som var med på å stifte forløperen til arbeidsgiverforeningen Spekter, har meldt overgang til NHO-foreningen Fornybar Norge.
Dermed blir det nytt tariffsystem, og den største forskjellen er at Statnetts ansatte ikke lenger kan gå til streik dersom de lokale lønnsforhandlingene strander.
Statnett ser ikke dette som en svekkelse av de ansattes rettigheter, og sier streikeretten er sikret gjennom Energioverenskomsten mellom NHO og EL og IT Forbundet.
– Svært stor forskjell
Norsk Tjenestemannslag (NTL) har rundt 100 medlemmer i Statnett, og forbundsledelsen er svært overrasket over valget Statnett har tatt.
– For oss var byttet en negativ overraskelse. Vi er meget bekymra for hvordan Statnett, som et heleid statlig selskap som utfører forvaltningsoppgaver, skal klare å beholde sin uavhengighet når de kommer i en arbeidsgiverorganisasjon hvor det er kommersielle virksomheter som ikke har den samme tilknytningen til staten, sier forbundsleder Kjersti Barsok.
Hun og nestleder Pål Kjærstad, er klare på at de ansatte mister rettigheter med dette skiftet.
– Vi merker oss at saken, og spørsmålet om de ansattes arbeidsforhold og rettigheter spesielt, også får oppmerksomhet langt utenfor virksomheten.
Som begrunnelse for skiftet, har Statnett overfor LO pekt på at Spekter har blitt mer «helse- og kulturorientert», og at spesielt i forbindelse med det grønne skiftet har Statnett behov for en «tettere faglig tilknytning til andre energi- og kraftselskaper».
Fornybar Norge har en lang rekke selskaper som medlemmer. Det er både kraftprodusenter, kraftdistributører, og advokatfirmaer og banker.
Kjærstad forteller at de har hatt tett dialog med NTLs tillitsvalgte i Statnett, og har orientert dem om forskjellen mellom tariffsystemet i Spekter og NHO.
– Etter hvert har de tillitsvalgte blitt oppmerksomme på den svært store forskjellen. Arbeidsgiver skal ha sagt at byttet ikke skulle medføre dårligere vilkår for de ansatte. Men det er åpenbart en svært stor forskjell på de to tariffområdene, sier Kjærstad, og viser til at det ikke er streikerett ved uenighet i de lokale forhandlingene i NHO-området.
Riksmekleren neste
I Spekters forhandlingssystem forhandles de lokalt i virksomhetene etter at den sentrale forhandlingen (A-delen) mellom LO Stat og Spekter er ferdig.
Om de lokale partene ikke blir enige (B-delen), kan forbundet be om bistand fra LO Stat for å forsøke å bli enige med arbeidsgiver og Spekter. Om de ikke blir enige, ender oppgjøret hos Riksmekleren. Da blir det enten enighet eller streik.
Nestleder Pål Kjærstad understreker at det er NTL som er lokal part i B-delen i Spekter-virksomheter.
– Blir man ikke enige med Statnett og Spekter i fase 3 så er riksmekleren neste sted. Det er fortsatt da NTL, sammen med LO Stat, som beslutter å ta ut medlemmer i NTL Statnett i streik, sier Kjærstad for å illustrere.
Byttet av arbeidsgiverorganisasjon medfører også at NTLs medlemmer må melde overgang til EL og IT Forbundet, siden de allerede har en tariffavtale som kan gjøres gjeldende for deres medlemmer i Statnett.
OVERRASKET: NTL-leder Kjersti Barsok og nestleder Pål Kjærstad er kritiske til Statnetts bytte.
Anders Hauge-Eltvik
Bekymring blant de ansatte
Den lokale foreningen NTL Statnett har i et brev til arbeidsgiver reagert på det de opplever som løftebrudd om de ansattes vilkår:
«NTL Statnett synes det er vanskelig å ta inn over seg at arbeidsgiver lovet at byttet ikke skulle medføre at det ble dårligere vilkår for den ansatte. Det ble tydelig lovet via intranettet at «Statnett har som uttalt mål at denne endringen ikke skal føre til dårligere vilkår for våre ansatte» (utklipp fra intern nyhetssak 31. august 2023). NTL Statnett mener at arbeidsgiver ikke leverer på dette.»
I brevet skriver NTL Statnett at de heller ikke synes dialogen med arbeidsgiver har vært grundig eller spesielt god, slik Statnetts leder skriver i et brev til LO.
De presiserer at de erkjenner at arbeidsgiver har styringsrett i dette spørsmålet, men ser farer med å være i samme forening med selskaper de også regulerer:
– Det å unngå for tette bindinger til kommersielle aktører, som med stor sannsynlighet vil bruke de store utfordringene i energimarkedet på en litt annen måte framover enn det Statnett bør gjennom sitt samfunnsoppdrag, bør også være viktig.
Rødt stiller spørsmål
På Stortinget har Rødt reagert på Statnetts grep. Representanten Sofie Marhaug stilte spørsmål til energiministeren om saken i september, og spurte blant annet om hvorfor Statnett gjorde dette.
Statsråd Terje Aasland svarte at han ikke var informert om Statnetts skifte, og forsikret om at han skulle følge opp at Statnett er nøytrale og likebehandler alle kunder og interessenter.
Rett over nyttår har partikollega Mímir Kristjánsson stilt et nytt spørsmål om saken, denne gang om vilkårene for de ansatte.
– Dette er et statlig selskap som går foran med et dårlig eksempel, dessverre, sier Mímir Kristjánsson.
Leif Martin Kirknes
– At de skal være i samme forening som fornybarselskapene, som Statnett skal regulere, er litt pussig. Og så er det dimensjonen for arbeidstakerne. Løftet var at de ikke skulle miste rettigheter. Men det er en bløff. De mister lokal streikerett, og er redde for hva som vil skje med andre ordninger, sier han.
Han mener det er åpenbart at å miste streikeretten ved lokale forhandlinger er et vesentlig vilkår.
– Dette er et statseid selskap som bryter løfter, og bytter arbeidsgiverforening på en måte som fratar de ansatte muligheten til å streike for egen lønn. Det er stikk i strid med de målene vi har for arbeidslivet, sier han.
Han er bekymret for signaleffekten av Statnetts valg.
– Dette er et statlig selskap som går foran med et dårlig eksempel, dessverre. Når private selskap ser at et statlig selskap oppfører seg sånn, er det ingen grunn for dem til å holde igjen. Jeg er redd for at det skal spre seg, sier han.
Dette svarer Statnett
Statnett har blitt forelagt kritikken fra NTL og Rødt, og viser til sitt svarbrev til NTL Statnett.
I brevet skriver Statnett-sjef Hilde Tonne at de ikke kjenner seg igjen i NTLs kritikk av informasjonen og dialogen i forkant av byttet av arbeidsgiverorganisasjon.
Hun viser til at de har ukentlige møter mellom ledelse og tillitsvalgte, og skriver at «Her har vi jevnlig gitt status i vårt arbeid, herunder orientert om den dialog vi har hatt med NHO/Fornybar Norge».
Statnett-sjef Hilde Tonne at de ikke kjenner seg igjen i NTLs kritikk.
Knut Viggen
Når det gjelder skiftet av hovedavtale, skriver Statnett at de forstår at det fører til spørsmål fra NTL.
Men de ser ingen problemer med det: «Vi kan vanskelig se at bytte av arbeidsgiverforening skal medføre et svekket partssamarbeid eller at LOs innflytelse inn mot Statnett skal forringes.»
Statnett skriver videre at de ikke kan se at NTL har lokal streikerett i dag. Og skriver:
«Dagens streikerett knytter seg til overenskomsten mellom Spekter og LO Stat, der LO Stat er eier av overenskomsten på LOs vegne og den som kan gå til kollektive oppsigelser og eventuell streik. Ved overgang til NHO/Fornybar Norge vil LOs medlemmer i Statnett være ivaretatt gjennom LO og ELogIT forbundets forhandlingsrett i Energioverenskomsten, hvor det er full streikerett på forbundsnivå.»
Direktør for arbeidsgiveransvar i Statnett, Silje Vegarud, sier ingen mister streikeretten ved skiftet.
– Den lokale fagforeningen (her NTL Statnett) sitter ikke med noen selvstendig, lokal streikerett hverken i Spekter eller NHO. I Energioverenskomsten mellom LO og NHO er det full streikerett og her ligger beslutning om streik på forbundsnivå mens i Spekter ligger den på et overordnet organisasjonsnivå i LO. LOs medlemmer, inkludert NTL i Statnett vil være ivaretatt gjennom LO og EL og IT Forbundets forhandlingsrett, sier hun.
Statnett skriver også at de skal ivareta sin nøytralitet gjennom flere tiltak som skal sikre nøytral og ikke-diskriminerende dialog. De skal heller ikke delta i næringspolitiske aktiviteter som kan komme i konflikt med deres nøytralitet og samfunnsoppdrag.
Statnett kommenterer ikke kritikken fra Rødts Mímir Kristjánsson, og viser til at politisk ledelse i departementet skal svare på det skriftlige spørsmålet i Stortinget.
ENDRINGSLOGG: Denne saken ble endret fra den opprinnelige versjonen 16. januar klokka 16.36. Endringene består i at det ble lagt inn flere sitater fra NTL og Statnett.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.