JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trump-ordre

Statsansatte i USA fratas kollektiv forhandlingsrett: – Vi må vise solidaritet

Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL synes det er ubehagelig å sitte i Norge å se på at presidenten i USA driver fagforeningsknusing.
NTL-leder Kjersti Barsok ser med gru på det amerikanske statsansatte blir utsatt for. Hun mener offentlig sektor må slås ring om, både i USA og her hjemme.

NTL-leder Kjersti Barsok ser med gru på det amerikanske statsansatte blir utsatt for. Hun mener offentlig sektor må slås ring om, både i USA og her hjemme.

Ole Palmstrøm

Saken oppsummert

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg ser med gru på utviklinga i USA. At presidenten vil frata hundretusener av statsansatte muligheten til kollektive forhandlinger, føyer seg inn i ei lang og vond rekke av angrep på offentlige ansatte i USA, sier hun.

Barsok er forferdet over at det før helga kom en presidentordre, som i praksis avskaffer kollektiv forhandlingsrett for statsansatte med oppgaver knyttet til nasjonal sikkerhet.

– Fagforeninger hindrer politisk agenda

Det var den amerikanske TV-kanalen CNN som først rapporterte om ordren, som ble signert og kunngjort torsdag kveld.

Blant annet berører dette folk som jobber i forsvar-, Justis- og Helsedepartement. Samt folk som er ansatt i Immigration and Customs Enforcement (ICE) og Federal Communications Commission (FCC) – et forvaltningsorgan som regulerer telekommunikasjon.

Trump har hevdet at fagforeningene har vært et hinder for hans politiske agenda og at dette grepet var nødvendig for å beskytte amerikanske interesser.

I USA har den største fagforeningen, American Federation of Government Employees (AFGE), kritisert ordren.

De sier dette er et angrep på rettighetene til over en million arbeidere, inkludert mange veteraner.

Barsok er ikke i tvil om hvordan hun karakteriserer det som skjer med kollegene i USA.

– Dette er ren fagforeningsknusing, rett fra den amerikanske presidenten. Som tillitsvalgt må jeg si det er vanvittig ubehagelig at fagforeningene pekes ut på denne måten, sier hun.

Les mer: Trump angriper fagforeninger med ny ordre

Ser fascistiske trekk

NTL har skrevet tidligere skrevet en uttalelse til støtte for sine amerikanske kollegaer, og har spilt inn en podkastepisode om det som skjer.

Barsok har også en annen advarsel om utviklingen.

– Det vi ser nå, krysser av mange ruter i sjekklista for fascisme, og vi må alle være på vakt og stå i solidaritet med våre amerikanske kolleger, sier Kjersti Barsok.

– Kan dette skje i Norge også?

– Så lenge vi har et flertall på Stortinget som vil forsvare og utvikle vår fellesfinansierte velferdsstat, og sikrer offentlig ansattes stillingsvern, så kan et slikt kupp innenfra vanskelig skje i Norge. Men vi skal være på vakt, advarer hun.

Barsok viser til at det er det også her til lands er krefter som vil svekke offentlig sektor.

– Jeg legger også merke til folk står fram i en rekke medier og sår tvil om pengebruken i offentlig sektor, uten at de legger noen konkrete fakta på bordet, sier hun.

Advarsel om offentlig sektor

– Vi vet at Trump har beredt grunnen for det han nå gjør, blant annet gjennom å svekke tilliten til offentlig sektor. En måte å gjøre det på, er jo å bevilge så lite penger til offentlig sektor at det ikke er mulig å levere tjenester av god kvalitet, sier hun.

For gjør de dét, svikter oppslutningen om offentlig sektor og det er enklere å gjennomføre enda større kutt.

– Det er en ond spiral vi ikke må havne i, sier hun.

Samtidig mener hun det er avgjørende at Norge etter høstens valg fortsatt har ei regjering som møter de fascistiske strømningene og den politikken som USA nå fører, på en klok måte.

– Når jeg nevner fascisme, så er jo ment som en advarsel også. Selv om jeg ikke tror dette kan skje her i nærmeste framtid, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse